Незважаючи на встановлення неможливості проведення виборів 25 жовтня в окремих громадах Донецької області, ОПОРА зафіксувала політичну в Ольгинці та Вугледарі Волноваського району, а також безпосередньо у місті Волноваха. В інших громадах політичної реклами потенційних учасників місцевих виборів 25 жовтня не зафіксовано.

Під час моніторингу громад, де вибори 25 жовтня не відбудуться, спостерігачі ОПОРИ зафіксували борди з політичної рекламою політичної партії «Опозиційна платформа «За життя» та «Наш край» в Ольгинській селищній громаді Волноваського району. 

У Вугледарі (Волноваський район) на в’їзді у місто також зафіксовано борди політичної партії «Європейська солідарність».

У місті Волноваха активність політичних партій є більш високою, ніж в інших громадах, де вибори 25 жовтня не відбудуться. Ситуація наступна: у місті створена районам територіальна виборча комісія та міська ТВК. Але місцеві вибори відбудуться тільки  у Волноваський район, а у самому місті Волноваха вибори Постановою ЦВК від 8 серпня 2020 року №161 вибори не відбудуться. Так, у місті зафіксована наявність бордів від наступних політичних партій: «Європейська солідарність», «Опозиційна платформа «За життя», «Перемога Пальчевського». 

Також по місту курсує автомобіль із символікою політичної партії «За майбутнє».

Зазначимо, що в інших громадах, де вибори не відбудуться, зокрема у містах Світлодарськ, Авдіївка та селище Очеретине, політичної реклами не зафіксовано. На центральних вулицях досі розташовані плакати з вітаннями голови Донецької ВЦА Павла Кириленка з Днем Незалежності України, борди з написами «Небесна сотня» та «Приєднуйся до поліції». У Світлодарську, а також Авдіївці на центральних вулицях міста, де, ймовірно, могла б бути розташована політична реклама кандидатів на посаду голови міста та політичних партій, якщо б місцеві вибори проводилися, наразі звичайна реклама.

Також ОПОРА отримала коментарі від голів територіальних виборчих комісій Торецька та Світлодарська. Так, Інеса Альмендерова, голова Торецької міської ТВК, зазначила: «Ми зібралися на початку роботи, всі члени ТВК прийняли присягу, зареєструвалися та отримали печатку. Але після цього не збиралися, бо немає в тому потреби. Якщо ситуація з виборами у нашому місті зміниться, ми оперативно мобілізуємося та продовжимо роботу». Вікторія Мануйлова, голова Світлодарської міської територіальної виборчої комісії також зазначила: «Шістнадцять членів ТВК з вісімнадцяти поданих прийняли присягу, комісія зареєстрована, печатка отримана. Ми слідкуємо за процесом, вивчаємо постанови ЦВК, але наразі у зв’язку із встановленням факту неможливості проведення виборів у Світлодарську збиратися для вирішення якихось питань стосовно виборчого процесу не має потреби».

Координаторка Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області зазначила: «Безумовно, при прийнятті рішення про встановлення неможливості проведення виборів в окремих громадах Донеччини безпековий фактор повинен бути повноцінно врахований на підставі об’єктивного і всебічного аналізу ситуації. Переважно низька активність  політичних партій у цих громадах є зрозумілою. Якщо ситуація зміниться, і місцеві вибори у цих громадах за рішенням ЦВК в майбутньому відбудуться, безумовно, політичні сили та кандидати на посаду міських голів значно збільшать свою активність».

Нагадаємо, що 30 серпня 2020 року Центральна виборча комісія провела чергове засідання, під час якого прийняла Постанову № 208 «Про початок виборчого процесу місцевих виборів 25 жовтня 2020 року». При цьому, ЦВК взяла до уваги власну постанову від 8 серпня 2020 року № 161 «Про неможливість проведення перших виборів депутатів окремих сільських, селищних, міських рад Донецької і Луганської областей та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року». Таким чином, ЦВК визначала неможливим провести вибори у територіальних громадах Луганщини та Донеччини. Раніше ОПОРА вже зазначала, що виборча кампанія стартувала на Донеччині, але без участі 10 громад. До переліку потрапили окремі громади чотирьох районів Донецької області:

  • Бахмутський район - Світлодарська та Торецька міська територіальні громади;
  • Волноваський район - Мирненська та Ольгинська селищні, а також Волноваська і Вугледарська міські територіальні громади;
  • Маріупольський район - Сартанська селищна територіальна громада;
  • Покровський район - Очеретинська селищна, а також Авдіївська і Мар’їнська міські територіальні громади.
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.
 
Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.