На Донеччині виборча кампанія розпочалась завчасно. Протягом серпня та на початку вересня ОПОРА зафіксувала прояви дочасної агітації потенційних учасників виборчого процесу: подарунки, зустрічі з виборцями, білборди, свята. Разом з тим, встановлено неможливість проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року у 10 громадах Донецької області. Про це розповіли представники ОПОРИ під час пресконференції 8 вересня.

За календарним планом, визначеним Центральною виборчою комісією, виборчий процес стартував 5 вересня. Протягом серпня представники ОПОРИ зафіксували зовнішню рекламу політичних партій та потенційних кандидатів на посади голів та депутатів місцевих рад. Так, у Донецькій області, за оцінкою спостерігачів, найбільшу кількість бордів зафіксовано з рекламою від політичних партій «Опозиційна платформа - За життя», «Слуга народу», «За майбутнє». Крім них, але в менших масштабах, зовнішню рекламу використовують політичні партії «Європейська солідарність», «Блок Вадима Бойченка», «Перемога Пальчевського», Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина». 

Ймовірні кандидати на посаду голів міст Донеччини також активізувалися, проводять зустрічі з мешканцями міст, проявляють активність на сторінках у соціальних мережах, розміщують білборди та організовують свята. Якщо благодійність від кандидатів буде продовжуватися після набуття ними офіційного статусу, то це містиме ознаки підкупу. Але ще до цього часу потенційні кандидати та політичні партії, користуючись моментом, надають благодійну допомогу виборцям, - роздають пакунки, організовують свята. Згідно з чинним законодавству, їх не можна за такі дії притягнути до відповідальності.

За календарним планом, затвердженим Постановою ЦВК №163 від 8 серпня 2020 року, в строк до 10 серпня 2020 року на Донеччині були утворені та сформований склад 30 територіальних виборчих комісій. Із них 5 районних ТВК – Бахмутська, Волноваська, Краматорська, Маріупольська та Покровська, а також 25 міських ТВК. Загалом у територіальних виборчих комісіях працюють 540 осіб, у склад кожної комісії входить голова комісії, заступник голови та секретар, а також по 15 членів у кожній окремій комісії відповідно. 

Одним з найчастіших порушень у роботі ТВК є відсутність інформаційного стенду. Згідно Порядку, затвердженому Постановою №173 від 10 серпня 2020 року режим роботи виборчої комісії та графік чергувань членів комісії у приміщенні виборчої комісії повинен бути визначений на першому засіданні і оприлюднений на інформаційному стенді на пізніше 11 години наступного робочого дня.

Також ОПОРА розробила «Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу». В українському законодавстві недостатньо врегульовані правила поведінки посадовців під час виборів, а також обмеження щодо використання адміністративних ресурсів. Так, Виборчий кодекс забороняє посадовцям агітувати в робочий час, за умови, що вони не є кандидатами. Але от питання використання публічних фінансів в інтересах певних кандидатів та партій жодним чином не врегульовані. Тому, при фіксації цілого ряду способів зловживання адміністративного ресурсу спостерігачі змушені керуватися лише міжнародними стандартами, а не українським законодавством. Кодекс, який пропонує підписати ОПОРА, містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання адміністративним ресурсом. Після його підписання ОПОРА буде моніторити його виконання і повідомлятиме суспільство, якщо посадовець, який підписав цей документ не буде його дотримуватися.

До 10 вересня включно особи, тоді які мешкають не за місцем реєстрації (або не мають реєстрації) мають можливість змінити виборчу адресу. ОПОРА підготувала детальну інструкцію про те, як змінити виборчу адресу. Для мотивації виборців скористатися таким своїм правом ОПОРА також створила ролик соціальної реклами, який можна вільно поширювати (посилання на відеоролик у Facebook, YouTube, Dropbox із файлом в якості для показів на телебаченні та висновком Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо визнання його соціальною рекламою).

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донецькій області звернула увагу на ситуацію, що склалась в тих громадах, де вибори не будуть проведені: «Ті виборці, які вже скористались правом зміни виборчої адреси і зареєструвались у громадах, де Постановою №161 від 8 серпня 2020 року встановлено неможливість проведення місцевих виборів, вже не зможуть повторно змінити виборчу адресу протягом року. Відповідну процедуру виборець може проходити один раз на рік, не більше. Відповідальні органи влади повинні докласти максимальних зусиль для забезпечення виборчих прав громадян та створення умов для реалізації місцевими громадами права на місцеве самоврядування. При цьому, безумовно, безпековий фактор повинен бути повноцінно вивчений і врахований під час організації виборів на підставі об’єктивного і колегіального аналізу ситуації», - акцентувала координаторка спостереження.

До переліку територіальних громад, де на підставі  визначено неможливість проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року увійшли Світлодарська та Торецька міська територіальні громади Бахмутського району, Мирненська та Ольгинська селищні, а також Волноваська і Вугледарська міські територіальні громади   Волноваського району, Сартанська селищна територіальна громада Маріупольського району, а також Очеретинська селищна, Авдіївська і Мар’їнська міські територіальні громади Покровського району. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.