За інформацією ОПОРИ, Рахівська міська територіальна виборча комісія зареєструвала двох тезків чинного очільника Рахівської районної державної адміністрації, ексмера Віктора Медвідя кандидатами на посаду міського голови на місцевих виборах 25 жовтня. Тобто, у бюлетені щодо крісла очільника міської громади буде  два Олександри Медвідя та Віктор Медвідь.

25 вересня Рахівська міська територіальна виборча комісія зареєструвала кандидатами на міського голову Рахова Віктора Медвідя, який балотується від партії «Слуга народу». У 2015 році він був обраний міським головою Рахова від партії «Єдиний центр». Однак наразі виконуючим обов’язки міського голови Рахова є Дмитро Брехлічук, адже Віктора Медвідя у грудні 2019 року призначили головою Рахівської районної адміністрації. Також Віктор Медвідь – був депутатом Рахівської районної ради VІ скликання (2010-2015 роки).

За даними сайту Рахівської РДА, із липня 1997 по листопад 2006 року Віктор Медвідь працював лікарем-урологом Рахівської центральної районної лікарні, з листопада 2006 року по серпень 2009 року – був начальником відділу охорони здоров’я, а з серпня 2009 по квітень 2010 року перебував на посаді голови Рахівської районної державної адміністрації.

Також кандидатами на посаду міського голови Рахова, як самовисуванців, зареєстрували Олександра Анатолійовича Медвідя та Олександра Олександровича Медвідя. Публічної інформації про політичну або ж громадську діяльність цих двох кандидатів у мережі наразі з’ясувати не вдалося.

«Це може свідчити про застосування  у виборчому процесі щодо Рахівської громади технології так званих кандидатів-двійників, - резюмує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області. - У самому факті трьох кандидатів з однаковими прізвищами порушень закону немає, втім якщо правоохоронці з’ясують, що хтось навмисне організував реєстрацію кандидатів-однофамільців, у тому числі - й за матеріальну винагороду, то тут уже ознаки кримінального правопорушення у контексті підкупу кандидата або перешкоджання діяльності кандидата, поєднане із обманом. Виборцям, в будь-якому випадку, слід бути дуже уважними у бюлетені, читати не тільки прізвища, а й дані про кандидатів, аби не помилитися у виборі».

Як вже повідомляла ОПОРА, Ужгородська міська ТВК зареєструвала кандидатами на посаду міського голови Ужгорода трьох Богданів Андріїв, зокрема – серед них є й чинний міський голова обласного центру.

Нагадаємо, 23 вересня на Кіровоградщині затримали депутата облради, кандидата на міського голову Світловодська, якого підозрюють в передачі 10 тисяч гривень кандидату «двійнику». Також випадки з «двійниками» ОПОРА виявилаяла в Умані та Черкасах.

За результатами дочасних парламентських виборів 2019 року, констатує Громадянська мережа ОПОРА, опція балотування в одномандатних виборчих округах в порядку самовисування була найбільш привабливою для реєстрації «технічних» кандидатів. Адже репутаційні ризики для маловідомого кандидата (-ки), що балотується шляхом самовисування – мінімальні, на відміну від політичних партій, від яких можна вимагати щонайменше політичної відповідальності за використання подібних технологій.   

ОПОРА застерігає, що відповідно до частини 2 статті 160 Кримінального кодексу України пропозиція, обіцянка або надання виборцю чи учаснику референдуму, кандидату, члену виборчої комісії або комісії з референдуму неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, права на участь у референдумі, - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на строк від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)