Двоє однофамільців чинного міського голови Черкас Анатолія Бондаренка подали документи на реєстрацію кандидатами на цю ж посаду.

24 вересня, згідно з календарним планом, був останній день подання до відповідної територіальної виборчої комісії документів для реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови. ТВК працювали до півночі.

Як повідомив представник ОПОРИ в ТВК, близько 22:00 комісія прийняла документи для реєстрації кандидатом на посаду міського голови від Бондаренка Анатолія Андрійовича. Дещо раніше документи подав Бондаренко Антон Владиславович. Обоє потенційних кандидатів – самовисуванці.

Згідно з ч. 7 ст. 229 Виборчого Кодексу cільська, селищна, міська виборча комісія не пізніш як на п'ятий день з дня прийняття заяви про реєстрацію кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови або заяви про самовисування та доданих до неї необхідних документів приймає рішення про реєстрацію відповідного кандидата або про відмову в його реєстрації.

Чинний міський голова Бондаренко Анатолій Васильович також балотуватиметься на цих виборах від партії “За майбутнє”. Свої документи він подав 21 вересня і нині є зареєстрованим кандидатом.

“Звісно, законодавством прямо не заборонено балотуватись на виборах кандидатам, які мають однакове прізвище, чи й навіть є повними тезками. Однак, згідно з новими змінами до виборчого законодавства, тепер існує покарання за підкуп кандидата, наприклад, за участь чи неучасть у виборах. Зокрема і в разі доведеної зовнішньої мотивації використання так званої технології “двійників” у цьому випадку. Пропозиція, обіцянка або надання кандидатом неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, карається обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на строк від 2 до 6 років. Реєстрація “двійників” чинного міського голови Черкас та кандидата на цю ж посаду може стати приводом для перевірки поліції”, – говорить координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області.

Раніше Уманська міська ТВК зареєструвала кандидатами на посаду міського голови двох повних тезок чинного мера Олександра Цебрія.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.