На сторінці Коломийської міської ради у соціальній мережі Facebook опублікували відеоролик у якому присутнє гасло, з яким чинний міський голова Коломиї Ігор Слюзар йде на місцеві вибори. ОПОРА звернулася по коментар до очільника міста, адже це є порушенням Виборчого кодексу.

Раніше, представники Громадянської мережі ОПОРА зафіксували у Коломиї білборд «Мій досвід – моя перевага».

Офіційно очільник Коломиї став кандидатом на посаду міського голови Коломийської громади 18 вересня. А 24 вересня на сторінці Коломийської міської ради у соціальній мережі Facebook з’явився відеоролик, на якому у лівому верхньому куті той же слоган «Мій досвід – моя перевага».

Сторінка має всі ознаки офіційної – там публікують оголошення про проведення сесії та засідань виконавчого комітету, висвітлюють головні новини, а також вказано телефон міської ради та є посилання на офіційний сайт. 

Відповідно до частини 5 статті 51 Виборчого кодексу України прихована передвиборна агітація, а також розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації, не позначеної відповідно до вимог цього кодексу, забороняються. А використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій – суб’єктів відповідного виборчого процесу – належить до передвиборної агітації.

Більше того, в частині 6 статті 51 Виборчого кодексу йдеться про те, що офіційні повідомлення не повинні містити ознаки агітації. У таких повідомленнях забороняється згадка про участь у виборах посадових осіб.

У коментарі ОПОРІ Ігор Слюзар повідомив, що відео на сторінці міської ради було опубліковане без його відома. «Якщо таке є, то зараз все видалять, – сказав Ігор Слюзар. – Я не знав, що на сторінці є таке відео, я туди не заглядаю. Хтось перестарався. Зараз получать… Вибачте, що такі безтолкові люди, деколи, є. Дякую, що підказали».

Раніше ОПОРА повідомляла, що на Прикарпатті створили одну обласну, шість районних та 15 міських ТВК. Відповідно до норм виборчого законодавства на другий день після їх утворення, ТВК провели перші засідання. З 21 по 25 серпня, у визначений Виборчим кодексом термін, на Прикарпатті районні виборчі комісій формували сільські та селищні територіальні виборчі комісії. Загалом сформовано 47 ТВК

Також повідомлялося, що 21-22 вересня на Прикарпатті ОПОРА зафіксувала 36 випадків розміщення білбордів з порушеннями.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.