У Житомирі 16 вересня спостерігачі ОПОРИ виявили, що в мережі магазинів “Полісся Продукт” продають пакети з написами “Пропозиція твого міста”. 

Мережа магазинів належить депутату міської ради та потенційному кандидату від партії “Пропозиція” Олександру Раковичу.

“Пакети лежать на касі. Їх пропонують покупцям як звичайні брендовані пакети з назвою магазину, тільки тут - назва “Пропозиція”. Раніше на пакетах в магазині була надрукована назва “Полісся-Продукт””, – каже представник ОПОРИ.

Ціна пакету - 2.50 грн.

Пакет білого кольору, на ньому червоними та синіми кольорами напис “Пропозиція твого міста” і знак, схожий на відмітку, яку ставлять у виборчому бюлетені. Саме такі кольори і в партійній символіці.

Олександр Ракович у коментарі ОПОРІ зазначив, що це не пакети з назвою партії. “Там немає партії “Пропозиція”, там Пропозиція просто. Пропозиція твого міста. Слова “партія” там немає зовсім”, – вважає Ракович. 

Ситуацію прокоментували і в місцевій організації партії “Пропозиція”. “Оскільки Житомирська обласна організація ПП "ПРОПОЗИЦІЯ" ще не проводила зборів (конференції) з висування кандидатів у депутати та на посади сільських, селищних та міських голів, то в силу приписів пункту 3 частини 1 статті 22 та  частини 1 статті 52 Виборчого кодексу України не являється суб'єктом виборчого процесу, а тому вимоги щодо розміщення перевиборчої агітації на неї в даний час не розповсюджуються”, – розповіли в пресслужбі партії. 

Спостерігачі ОПОРИ раніше фіксували і наліпки з написами “Пропозиція твого міста” на вхідних дверях магазину “Полісся-Продукт”.

За даними сайту Опендатабот, директором ТОВ “Полісся-Продукт” є Олександр Ракович. 

Олександр Ракович у 2015 році балотувався і отримав мандат депутата Житомирської міської ради від “Радикальної партії Олега Ляшка”. На сайті міської ради станом на 16 вересня зазначено, що Олександр Ракович є головою фракції Радикальної партії. 

3 липня Олександр Ракович взяв участь у  з'їзді  новоствореної партії мерів «Пропозиція». Про це повідомляли на сайті Житомир.info 

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирі потенційний кандидат в депутати від партії “Пропозиція” висаджує іменні туї, будує дитячий майданчик та агітує у мережі своїх магазинів. На минулих місцевих виборах 2015 року у Житомирі в магазинах «Полісся-Продукт» проходила акція на продукти харчування під назвою «Радикальні ціни».  Олександр Ракович тоді був першим номером в списку кандидатів в депутати міської ради від Радикальної партії Олега Ляшка. 

ОПОРА нагадує, що у частині 1 статті 51 Виборчого кодексу зазначено, що передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) - суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

У частині 5 статті Кодексу сказано, що прихована передвиборна агітація, а також розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації, не позначеної відповідно до вимог цього Кодексу, забороняються. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки політичних партій - суб’єктів виборчого процесу вважається передвиборною агітацією. До передвиборної агітації також належить використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії - суб’єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу, а так само повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів кандидатами, партіями (організаціями партій) - суб’єктами відповідного виборчого процесу, а також привернення уваги до участі у таких заходах партій чи певних осіб як кандидатів.

Варто зазначити, що відповідно до підпункту 3, 4 пункту 1 статті 22 Кодексу, суб’єктом виборчого процесу відповідних виборів є: партія (організація партії), яка висунула кандидатів на відповідних виборах та кандидат, зареєстрований для участі у відповідних виборах у порядку, встановленому цим Кодексом.

 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Cайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)