У Житомирі потенційний кандидат в депутати Годердзі Кварацхеліа облаштовує парк, будує дитячий і спортивний майданчики в мікрорайоні Крошня, організовує акцію і разом з місцевими жителями висаджує іменні туї. Також по місту розміщені білборди та сітілайти з ознаками агітації.

Наприкінці серпня в мікрорайоні Крошня почали з'являтись білборди із зображенням потенційного кандидата та написом: “Інші обіцяють, а я вже зробив. Годердзі Кварацхеліа”.

На початку вересня спостерігачі ОПОРИ зафіксували конструкцію із зовнішньою рекламою партії “Пропозиція” та прізвищем потенційного кандидата. Від цієї ж партії балотуватиметься і чинний мер Житомира Сергій Сухомлин.

Інформацію про свою діяльність потенційний кандидат розміщує на своїй сторінці у Facebook та створених  19 серпня  групах з назвами  “Крошня Кварацхеліа” та”Підтримка кандидата в депутати Годердзі Кварацхеліа”.

У соцмережі 31 серпня був розміщений допис про те, що Кварацхеліа починає будувати майданчик на Крошні.

“НЕ ОБІЦЯЮ, А РОБЛЮ! Я починаю за власні кошти будувати дитячо-спортивний майданчик за адресою вул.Крошенська, 30. До кінця жовтня ви вже зможете відпочивати на нашому чудовому майданчику. Представляю ескізний план майданчика”, – йдеться у повідомленні. 1 вересня територію почали розчищати та готуватись до будівництва майданчику.

Облаштували і нову алею, біля якої 11 вересня місцеві жителі разом з потенційним кандидатом висаджували іменні туї.

“Запрошуємо 11.09 о 18:00 кожну родину долучитись до висадки зелених насаджень біля новозбудованої алеї, що розташована у Крошенській 30. На кожному дереві буде Прізвище родини, яка його посадила. Якщо Ви виявили бажання, пишіть в повідомлення! Кількість саджанців обмежена”, – повідомив Годердзі Кварацхеліа у соцмережі.

Висаджувати дерева прийшли декілька сімей з дітьми. Біля алеї розмістили намет з емблемами партії “Пропозиція” та прізвищем Сергія Сухомлина. В наметі спершу роздавали партійну газету та листівку потенційного кандидата, а потім – солодощі та чай.

У коментарі ОПОРІ Годердзі Кварацхеліа розповів, що фінансує все за власні кошти.

“Це наша ідея, наші кошти. Я побачив це місце, я хочу зробити тут парк, парк “Квара”. Є мережа магазинів “Квара” і я та моя сім'я вирішили зробити красивий парк, щоб люди могли тут відпочити. Сьогодні ми садимо 30 туй, ще ми плануємо висадити 200 різних дерев. Тут буде парк, будуть красиві лавки, дитячі і спортивні майданчики, і тут буде дуже гарно. Безкоштовний Wi-Fi, відеонагляд, освітлення і все для зручностей, для людей. Через місяць закінчать роботи. Зробимо автостоянку, бо до садочка машини під'їжджають. Я звернувся до людей з ідеєю зробити таке, вони погодились, ми зібрали підписи і почали все це робити. Фінансую з своїх особистих коштів.  Ми зробимо багато таких майданчиків. Крошня дуже сильно зміниться, бо це я так хочу і я це зроблю”, – прокоментував Кварацхеліа.

Годердзі Кварацхеліа належить мережа продуктових магазинів “Квара” та торговельний комплекс “Ринг”.

На касі магазинів “Квара” спостерігачі ОПОРИ 13 вересня зафіксували листівки із зображенням потенційного кандидата. Також на вхідних дверях магазинів і в коридорах наклеєні партійні листівки з написом: “Пропозиція твого міста”.

Біля торговельного комплексу “Ринг” спостерігачі ОПОРИ помітили автобус, обклеєний партійною символікою партії “Пропозиція”. Автобус схожий на ті, які безкоштовно возять житомирян з різних районів міста до “Рингу”, оскільки комплекс знаходиться на виїзді з Житомира.

Такі ж партійні листівки розміщені на магазинах мережі “Полісся Продукт”, власником є депутат міської ради Олександр Ракович, який балотувався в 2015 році від “Радикальної партії Олега Ляшка”, а нині є потенційним кандидатом від партії “Пропозиція”.

Координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Житомирській області зазначає: “З середини літа команда спостерігачів ОПОРИ фіксує активізацію осіб, які в майбутньому будуть кандидатами в депутати рад різного рівня. Частина з них не приховує, куди буде балотуватися і вже позиціонує себе саме як кандидатів. На жаль, чомусь, значна кількість таких осіб розпочали фактичну агітаційну кампанію до визначених законом часових термінів. Так як вони офіційно не зареєстровані кандидатами, то і відповідальності за «агітацію» або ж «політичну рекламу» не несуть. Зі свого боку ми фіксуємо подібні кейси як порушення стандартів виборів процесу”.

ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Як повідомляла ОПОРА,  у Житомирі потенційні кандидати 1 вересня пішли по навчальних закладах вітати вчителів та учнів з початком нового навчального року.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)