У Житомирі потенційні кандидати 1 вересня пішли по навчальних закладах вітати вчителів та учнів з початком нового навчального року. Дехто дарував подарунки, солодощі, або ж просто вітальні слова. Фотозвіти політики публікували на своїх сторінках чи сторінках партій в соцмережі і розміщували публікації у ЗМІ.

Житомирський міський голова і потенційний кандидат від партії “Пропозиція” Сергій Сухомлин відвідав спеціальну школу для дітей з особливими освітніми потребами.

“Відвідав сьогодні із отцем Віталій Сидорук Житомирську спеціальну школу. Тут навчаються дітки із особливими освітніми потребами. Дарували першачкам рюкзаки із необхідною канцелярією. Заряд позитиву від дітей неймовірний! Вдячний Благодійний фонд "Карітас-Житомир" за те, що втілюєте таку чудову ініціативу. Щира подяка працівникам школи за все, що ви робите!”, – написав Сергій Сухомлин. 

Потенційна кандидатка в мери Олена Розенблат для привітань теж обрала спеціальну школу. 

“Сьогодні привітала з початком нового навчального року учнів та колектив Житомирської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату №2. Цьогоріч до першого класу тут пішли п'ятеро дітей, а загалом в школі навчається 96 дітей з порушеннями слуху. Ми вже багато років знайомі і дружимо з цим закладом та у різний спосіб намагаємось допомагати, аби діти мали можливість отримувати якісну освіту в комфортних умовах. Бажаю, аби цей навчальний рік став успішним та продуктивним для усіх. А батькам- терпіння!”, – написала Олена Розенблат на своїй сторінці у Facebook. 

2 вересня на місцевому сайті Житомир.info з'явилась публікація з позначкою  “PR” під заголовком: “Олена Розенблат: Спецшколам потрібна допомога небайдужих людей”. У матеріалі зазначено, ГО “За Житомир твоєї мрії”, співзасновницею якої є Олена Розенблат, допомогла “покращити умови проживання дітей”.

“Ми вирішили обладнати їм кімнати. Ми поміняли шпалери, лінолеум, повісили тюлі та жалюзі, таким чином, чим могли, тим і допомогли. В цьому випадку, це не є якісь великі справи, але я вважаю, що добро починається з маленьких справ», – каже представниця ГО ”,За Житомир твоєї мрії”, Оксана Рибак.

Потенційний кандидат в мери від партії “Слуга народу” Віктор Євдокимов на своїй сторінці соцмережі привітав усіх з початком нового навчального року. Віктор Євдокимов є ректором університету “Житомирська політехніка”. З вітальними словами розмістив фото колективу університету.

Ще один потенційний кандидат в депутати від партії “Пропозиція” Годердзі Кварацхеліа солодкими подарунками привітав дітей дошкільного навчального закладу №5.

“Наші діти - це майбутнє нашої країни! Ці чудові дітлахи з ДНЗ №5 повинні рости в значно кращих умовах. Працюємо, для покращення середовища розвитку наших дітей!”, – написав він на своїй сторінці.

Керівник обласного осередку політичної партії “За майбутнє” Віктор Развадовський на своїй сторінці в соцмережі розмістив вітання з Днем знань. А його колеги по партії “представник команди народного депутата України 4-х скликань Віктора Развадовського” відвідали святкову лінійку у Левківській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів.

“Привітати учнів – найперше першокласників та випускників, їхніх батьків і родичів та педагогів, побажати їм цікавого та результативного нового навчального року на захід прибули Левківський сільський голова Олександр Окоча та депутат Житомирської районної ради, представник команди народного депутата України 4-х скликань Віктора Развадовського Василь Козел. А ще від Василя Козела уже традиційно кращі учні школи отримали заохочувальні призи. Найкращому класу року окрім призу дістався від народного обранця перехідний Кубок”, – написав на своїй сторінці в Facebook заступник голови Житомирської районної ради Василь Стах.

Ймовірний кандидат Олег Малиновський на сторінці ГО “Молода сила Олега Малиновського” розмістив допис про те, що 1 вересня відвідав ЗОШ №12.

“Які розумні  і чудові у нас діти, як радісно їх вітати з Днем знань! Давайте разом побажаємо нашим вчителям і учням продуктивного і щасливого нового навчального року!” – написав Малиновський.

На фото видно, що діти тримають в руках пакети ймовірно з подарунками. З Малиновським на фото і потенційна кандидатка в мери, голова міського осередку партії “Опозиційна платформа – За життя!” Наталія Леонченко, яка є чинною депутаткою міської ради. 

Фото зі сторінки “Молода сила Олега  Малиновського

У Черняхівському районі потенційні кандидати, депутати обласної ради Григорій Сташенко та  Андрій Руденький з подарунками відвідали урочисту лінійку в Селянщинському спортивному ліцеї.

“На урочисту ліцейну лінійку завітали начальник відділу освіти, депутат обласної ради Григорій Федорович Сташенко, депутат обласної ради Андрій Олександрович Руденький, заступник відділення НОК України в Житомирській області Євгеній Бабчук, голова Житомирської обласної організації ВФСТ "Колос" Олександр Федорович Сташенко, які привітали з початком нового навчального року. Побажали всім творчої наснаги, наполегливості, великого терпіння та подарували дарунки та солодощі”, – повідомляють на сторінці місцевого відділу освіти.

На сайті Житомир.info 31 серпня з посиланням на заступницю директора Департаменту освіти Житомирської міської ради Світлану Ковтуненко повідомляли, що 1 вересня у житомирських школах День знань відзначатимуть лише першокласники. Для дітей вчителі організовують урочистості на свіжому повітрі, або в класі в ігровій формі. Батьків на заходи не пускатимуть.

У коментарі  ОПОРІ Світлана Ковтуненко 3 серпня розповіла, що керівникам навчальних закладів говорили,  що школа має бути поза політикою.

“На сьогоднішній день у нас лінійки проходили зовсім в іншому форматі. Рекомендовано, щоб не було скупчень людей, щоб була дистанційність  на вулицях. Ніхто на лінійку не запрошував, ні кандидатів, ні гостей, які могли б виступити. Лінійки проходили в нормальному руслі відповідно до адаптивного карантину. У нас сьогодні автономія шкіл. Дана автономія буває різна: академічна, організаційна, кадрова, фінансова і за це відповідає керівник. Керівникам ми говорили, що вони поза політикою, школа поза політикою. І це головне”, – зазначила заступниця директора департаменту Світлана Ковтуненко.

Як повідомляла ОПОРА, в інших регіонах політики теж активно відвідували школи, зокрема на Вінниччині, школярі Хмельниччини отримали подарунки від партій і політиків.

Відповідно до частини 1 статті 6 Закону України «Про освіту», одним із принципів освітньої діяльності в державі є невтручання політичних партій в освітній процес. Відповідно до частини 3 статті 31 Закону України «Про освіту» в закладах освіти забороняється зберігання, розміщення, розповсюдження реклами, плакатів, подарунків, стендів, листівок, аудіо- чи відеоматеріалів, інших матеріальних чи нематеріальних об’єктів (крім підручників), які містять: найменування чи символіку політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань); зображення, прізвища, імена та по батькові осіб, які є членами (учасниками) чи засновниками політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань); зображення, прізвища, імена та по батькові виборних осіб та осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, а згідно з частиною 4 статті 31 цього ж Закону керівництву закладів освіти, педагогічним, науково-педагогічним і науковим працівникам, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам забороняється залучати здобувачів освіти до участі в заходах, організованих політичними партіями (об’єднаннями), крім заходів, передбачених освітньою програмою.  

Зазначимо, що 26 серпня Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) опублікувало роз’яснення стосовно права політичних партій здійснювати благодійну діяльність: політичні партії під час провадження статутної діяльності не можуть використовувати свої майно та кошти на благодійну діяльність. Благодійна допомога в період виборчого процесу не повинна надаватись від імені політичної партії або будь-яким чином пов’язуватись із її діяльністю. Благодійна допомога від партії в період виборчого процесу містить ознаки непрямого підкупу виборців. Вона передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років або від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років (частина 3 статті 160 Кримінального кодексу України). Виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня місцевих виборів — 5 вересня.

 Нагадаємо, наприкінці липня у Житомирі потенційні кандидати в депутати та на посаду міського голови  почали “знайомитися” з виборцями через зовнішню рекламу.  

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)