Перед початком виборчої кампанії на Хмельниччині зросла кількість благодійних ініціатив від політичних сил та окремих політиків. А в День знань подарунки з партійною символікоюдісталися й школярам, повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

«Партія «За Майбутнє» Хмельниччина долучилась до акції, яку з 2012 року проводить благодійний фонд Сергія Лабазюка «Ми поруч». Цьогоріч набори школяриків, до яких входять ручки, кольорові олівці, зошити, альбом та щоденник, отримають майже 9 тисяч першокласників області!» – ще 26 серпня обіцяли на сторінці партії «За майбутнє» в мережі Facebook. Анонсували благодійну ініціативу і в багатьох ЗМІ області.

А 1 вересня брендовані пакети з канцелярією від партії отримали першокласники, зокрема, в Зінькові, Віньківцях, Волочиську, а також в інших населених пунктах області. Дописи з фото розмістили на своїх сторінках у мережі Facebook народні депутати та лідери обласного осередку партії «За майбутнє» Сергій Лабазюк і Віктор Бондар.

Як з’ясували спостерігачі ОПОРИ, до складу «базових канцелярських наборів», які дарували першокласникам на Віньковеччині, увійшли зошити, альбом для малювання, ручки, кольорові олівці та лінійка – усе з логотипом партії, а на зошитах вказано також прізвище та ім’я народного депутата від 191 виборчого округу, одного з лідерів партії в Хмельницькій області.

ЗОШ №5 м. Волочиська до Дня знань дісталися подарунки від голови Волочиської районної партійної організації ВО «Батьківщина», депутата районної ради Ігоря Бойчука. Політик подарував школі «м’ячі, історичні книги, державний прапор, захисні медичні маски та інше», повідомили на сторінці Волочиська РПО ВО «Батьківщина» у Facebook.

Канцелярські набори від народного депутата-мажоритарника VIII скликання Володимира Мельниченка (виборчий округ №193) отримали першокласники в Кам’янці-Подільському.

Натомість члени команди політичної партії «За конкретні справи» ранці з канцелярським приладдям презентували дітям заздалегідь. Інформацію про подарунки для школярів на партійній сторінці оприлюднили 26  і 28 серпня.

«Коли йдеться про благодійні ініціативи політиків напередодні виборів, є ризик, що у такий спосіб потенційні кандидати намагаються завоювати прихильність виборців (в конкретних випадках – опосередковано, через дітей), а також збільшити рівень впізнаваності політичної сили ще до старту офіційної виборчої кампанії. Ми закликаємо політиків утримуватися від таких дій та дотримуватися принципу рівних можливостей», – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Крім того, і політики, і керівники навчальних закладів мають пам’ятати, що відповідно до частини 1 статті 6 Закону України «Про освіту» одним із принципів освітньої діяльності в  державі  є невтручання політичних партій в освітній процес. Відповідно до частини 3 статті 31 Закону України «Про освіту» в закладах освіти забороняється зберігання, розміщення, розповсюдження реклами, плакатів, подарунків, стендів, листівок, аудіо- чи відеоматеріалів, інших матеріальних чи нематеріальних об’єктів (крім підручників), які містять: найменування чи символіку політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань); зображення, прізвища, імені та по батькові осіб, які є членами (учасниками) чи засновниками політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань); зображення, прізвища, імені та по батькові виборних осіб та осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, а згідно з частиною 4 статті 31 цього ж Закону керівництву закладів освіти, педагогічним, науково-педагогічним і науковим працівникам, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам забороняється залучати здобувачів освіти до участі в заходах, організованих політичними партіями (об’єднаннями), крім заходів, передбачених освітньою програмою.  

Зазначимо, що 26 серпня Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) опублікувало роз’яснення стосовно права політичних партій здійснювати благодійну діяльність: політичні партії під час провадження статутної діяльності не можуть використовувати свої майно та кошти на благодійну діяльність. Благодійна допомога в період виборчого процесу не повинна надаватись від імені політичної партії або будь-яким чином пов’язуватись із її діяльністю. Благодійна допомога від партії в період виборчого процесу містить ознаки непрямого підкупу виборців. Вона передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років або від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років (частина 3 статті 160 Кримінального кодексу України). Виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня місцевих виборів — 5 вересня.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)