З початку роботи ДВК у день голосування спостерігачі ОПОРИ на виборах харківського міського голови виявили і верифікували 311 порушень виборчого законодавства та стандартів демократичних виборів. Зокрема порушення стосувалися: інцидентів із ознаками контрольованого голосування — 3, фотографування виборцями своїх бюлетенів — 10, демонстрація заповненого бюлетеня — 16, голосування за іншу особу або без належних документів — 5, голосування поза кабінкою — 12, перебування сторонніх осіб на виборчих дільницях — 27, протидія фіксації порушень 8, загрози безпеки спостерігача або обмеження у спостереженні — 12, фальсифікація виборчих документів — 11, відмови надати копії протоколів спостерігачам — 8, прийняття ТВК документів з ознаками розпечатування — 3, прибуття членів ДВК на ТВК з печаткою ДВК — 1 та інших.

Починаючи ще з ранкового засідання до відкриття виборчих дільниць спостерігачі ОПОРИ вже почали стикатись із порушеннями: як перешкоджання доступу, так і процедурними, наприклад, неведення протоколу або початок підготовчого засідання раніше передбаченого часу. Це все, зрештою, може свідчити про ймовірні спроби фальсифікації виборчої документації.

На 2,5% (похибка — 5,5%) виборчих дільниць міста зафіксовані спроби перешкоджання доступу спостерігачів організації на підготовчі засідання ДВК. Під час таких інцидентів члени ДВК висували спостерігачам ОПОРИ не передбачені чинним виборчим законодавством вимоги, пов’язані з протиепідемічними заходами. Після роз’яснень із боку ОПОРИ та звернень до ТВК і Національної поліції спостерігачі змогли розпочати виконання своїх повноважень, хоча і з певним запізненням. У 2015 році під час місцевих виборів ОПОРА зіткнулася з фактами перешкоджання діяльності спостерігачів на 3% дільниць. На 21,46% дільниць (похибка — 5,5%) члени комісій не забезпечували ведення протоколу підготовчого засідання. Порівняно з місцевими виборами 2015 року ситуація суттєво погіршилася, адже тоді цю законодавчу вимогу ігнорували лише 5,7% ДВК.

У день голосування найбільше занепокоєнь викликали інциденти з ознаками контрольованого голосування, до яких можна віднести і фотографування бюлетенів, і голосування поза межами виборчої кабінки, і демонстрацію заповненого бюлетеня, і наявність сторонніх осіб на виборчих дільницях тощо.

Найчастішим порушенням у день голосування на виборчих дільницях у Харкові були видача бюлетенів без паспорта, демонстрування виборцями результатів волевиявлення і спроби фотографування виборцями заповнених бюлетенів. Зловживання, пов’язані з незаконною видачею бюлетенів, виявлені спостерігачами на 8% дільниць міста. Така ж статистика щодо відсотка дільниць, де виборці порушували таємницю голосування, демонструючи бюлетень. Порівняно з останніми черговими місцевими виборами дещо зріс масштаб зафіксованих випадків фотографування бюлетенів — порушення трапилися на 7% ДВК проти 3,2% дільниць у 2015 році. Спроби вкидання бюлетенів пачками не відбувалися у день голосування на дільницях.

Але вже після закриття виборчих дільниць і з початком підрахунку голосів виборців спостерігачі ОПОРИ почали зіштовхуватись із випадками протидії фіксації порушень та обмеження в доступі до спостереження за виборчим процесом. Подібні випадки трапилися на дільниці №631626 по вул. Туркестанській 1, дільниці №631290 по вул. Метробудівників 18, дільниці №631197 по вул. Менделєєва 22, дільниці №631669 по вул. Грознеській 56, дільниці №631610 по пр-ту Стадіонному 10. На всіх цих дільницях були схожі порушення із забороною фіксувати процес підрахунку голосів. На дільниці №631290 члени ДВК намагалися навіть видалити спостерігачку, яка здійснювала фіксацію процесу підрахунку голосів. Зрештою, ці проблеми вдалося розв'язати після звернення до відповідних районних у місті ТВК та поліції.

Такі спроби протидіяти роботі незалежних громадських спостерігачів з боку різних комісій можуть зокрема свідчити й про певні наміри комісій щодо вчинення фальсифікацій. У деяких випадках спостерігачі ОПОРИ фіксували процедурні порушення, що можуть мати ознаки запланованих фальсифікацій. Це стосується підписання протоколів «з майбутнього», наявність у членів ДВК із собою печатки під час подачі документів до ТВК.

Закриття виборчих дільниць та процес підрахунку голосів став найбільш проблемним етапом реалізації виборчих процедур у день голосування в Харкові. За висновками спостерігачів ОПОРИ, на 13,82% дільниць округу (похибка — 4,6%) не було дотримано законної процедури підрахунку голосів. В 2015 році такі випадки були зафіксовані на 1,22% ДВК. Також на 3,23% виборчих дільниць спостерігачі зіткнулися з фактами перешкоджання проведенню підрахунку (в 2015 році був 1% таких ДВК). На стількох же ДВК засідання розпочалося із затримкою. Присутність чи втручання сторонніх осіб у роботу комісій на завершальному етапі не було серйозною проблемою. 

Зрештою під час подачі ДВК документів до ТВК спостерігачі ОПОРИ зафіксували перший факт фальсифікації протоколу підрахунку голосів на виборчій дільниці №631675, яка розташована на пр. Лиманському 1 Основ’янського району в місті Харкові. Так, у протоколі, який отримав під час засідання на ДВК спостерігач ОПОРИ, голоси розподілилися так: Величков — 1, Добкін — 190, Маринін — 4, Мустафаєва — 16, Немічев — 27, Плетньов — 15, Ряполов — 1, Скорик — 21, Терехов — 246, Ярославський — 14. А під час засідання Основ’янської районної у місті Харкові ТВК представник дільничної комісії оголосив інші цифри, де вже було +70 голосів на користь кандидата Ігоря Терехова. Це спостерігачка ОПОРИ зафіксувала на відео. Так, представник ДВК оголосив такі результати: Величков — 1, Добкін — 190, Маринін — 4, Мустафаєва — 6, Немічев — 5, Плетньов — 3, Ряполов — 1, Скорик — 7, Терехов — 316, Ярославський — 2.

Пізніше ОПОРА також виявила сфальшовані протоколи підрахунку голосів на 9 дільницях у Новобаварському районі міста Харкова на користь кандидата на посаду міського голови Ігоря Терехова. У результаті кількість голосів у кандидатів Костянтина Немічева та Олександра Скорика зменшилися на 160 та 237 відповідно, а у Терехова збільшилися на 397 голосів. Порушення були виявлені на дільницях №631180, 631193, 631197, 631201, 631205, 631211, 631177, 631189, 631200.

Щодо всіх 10 випадків фальсифікації протоколів ОПОРА подала заяву до Національної поліції. Фотокопії протоколів, які спостерігачі ОПОРИ отримали безпосередньо на ДВК у день голосування з дільниць, де були виявлені фальсифікації на етапі надання оригіналів протоколів у ТВК, опубліковані за посиланням.

Паралельний підрахунок голосів, який ОПОРА проводили у Харкові на 220 дільницях, що були обрані на основі статистично обгрунтованої вибірки, на ранок 1 листопада показав, що Ігор Терехов набрав 50,06% голосів (похибка 1,1%). Тобто питання необхідності проведення так званого «другого туру» залишалося відкритим. 

Проте ввечері 1 листопада Харківська міська ТВК встановила результати голосування із кількістю голосів за Ігоря Терехова на рівні 50,66% виборців (146 240 голосів). Ці результати були встановлені з урахуванням 10 сфальсифікованих протоколів дільничних виборчих комісій.

Просто зараз ОПОРА подає з цього приводу скаргу до Центральної виборчої комісії.

На фото: старший аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев біля будівлі ЦВК 2 листопада о 17:15.

Також ввечері 2 листопада спостерігачі ОПОРИ у Харкові звернулися до міської ТВК зі скаргами на Новобаварську та Основ'янську територіальні виборчі комісії через розбіжності у протоколах. Також організація готує відповідні позови до суду.