У Харкові на виборчій дільниці №631543 по вул. Архітектора Альошина 9 спостерігачка ОПОРИ зафіксувала фотографування бюлетеня.

Після інциденту спостерігачка та керівник ДВК підійшли до кабінки та запитали у жінки, що саме вона сфотографувала, та повідомили їй, що такі дії є порушенням.

На запитання жінка відповіла, що це вимога її керівництва: «Столбового Павла Івановича — керівника проекту "Картка харків’янина"».

Після того, як фотографії видалили, жінка пішла з дільниці. Спостерігачка ОПОРИ викликала на дільницю поліцію, адже було виявлено ознаки перешкоджанню вільному здійсненню громадянином свого виборчого права. 

ОПОРА зв'язалася з директором КУ «Офіс реформ Харкова» Павлом Столбовим. Він прокоментував, що не надавав жодних вказівок, та припустив, що це може бути провокація.

«Перший раз про це чую. Вибори — це добровільно. Ні в якому випадку я подібних вказівок не надавав», — відповів він у коментарі ОПОРІ.

Відповідно до  ч. 1 ст. 157 Кримінального кодексу України перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з обманом або примушуванням, а також ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

Фотографування бюлетенів не становить окремого складу адміністратитивного або кримінального правопорушення. Однак фотографування виборчих бюлетенів часто використовується як доказ підтвердження свого волевиявлення при застосуванні протиправних схем підкупу виборців, тому поліція реагує на відповідні дії з метою перевірки мети та мотивів такого фотографування.

Нагадаємо, що 31 жовтня у Харкові відбуваються позачергові вибори харківського міського голови, які були призначені у зв’язку зі смертю Геннадія Кернеса. 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова, що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування, фіксуватимуть порушення та проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців.