У Харкові на виборчій дільниці № 631659 по вул. Батуринській 25 сидить жінка-охоронець, яка дивиться у камери спостереження. Про це повідомив спостерігач ОПОРИ.

За словами спостерігача, на зауваження, що вона не має права знаходитись на дільниці, жінка-охоронець сказала, що вона тут працює та нікуди не піде.

Ще на кількох дільницях спостерігачі ОПОРИ зафіксували співоробітників Державної служби надзвичайних ситуацій. Люди у формі сиділи просто на дільницях. 

За словами координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області, є вичерпний перелік осіб, які мають права знаходитися на дільниці. І охоронці до них не входять.

ОПОРА нагадує, що на засіданні та під час голосування можуть бути присутні (ч. 8 ст. 36 Виборчого кодексу України) лише члени комісій вищого рівня, Служби розпорядника Державного реєстру виборців, кандидати на відповідних виборах, їх довірені особи, уповноважені особи партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу, офіційні спостерігачі від кандидатів, партій (організацій партій), офіційні спостерігачі від громадських організацій, які отримали дозвіл мати офіційних спостерігачів на відповідних виборах, а також офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій, представники засобів масової інформації. Присутність на підготовчому засіданні осіб, не передбачених Виборчим кодексом, заборонена. Таким чином, присутність на підготовчому засіданні та під час голосування осіб, не передбачених Виборчим кодексом, заборонена.

Нагадаємо, що 31 жовтня у Харкові відбуваються позачергові вибори Харківського міського голови, які були призначені у зв’язку зі смертю Геннадія Кернеса. 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова, що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування, фіксуватимуть порушення та проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців.