Центральна виборча комісія вчергове звернулась до Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій - військово-цивільних адміністрацій щодо надання висновку про можливість провести перші місцеві вибори у 18 громадах у неділю, 27 березня 2022 року. Такі висновки необхідно надати не пізніше 13 січня.

8 серпня 2020 року Центральна виборча комісія на підставі висновків Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій встановила неможливість проведення перших місцевих виборів 25 жовтня 2020 року у 10 територіальних громадах Донецької області та 8 громадах Луганської області. Місцеві вибори, зокрема, не проводились у фактичному обласному центрі Луганщини Сєвєродонецьку, а також в інших достатньо великих громадах двох регіонів (Лисичанськ, Волноваха, Авдіївка, Вугледар, Торецьк, Станиця Луганська, Попасна, Щастя тощо). Це рішення ЦВК викликало резонанс серед виборців Донецької та Луганської областей, особливо у громадах, де голосування відбувалось на всіх загальнонаціональних та місцевих виборах 2014-2019 рр. 

16 січня 2021 року ЦВК знову отримала висновки Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій щодо загрози безпеці виборців на території цих 18 громад та встановила неможливість проведення там місцевих виборів 28 березня.

ОПОРА неодноразово закликала відповідні органи влади ініціювати обговорення варіантів законодавчого врегулювання місцевих виборів у Донецькій та Луганській областях та розробити певні критерії для рішення не проводити вибори.

Свої сподівання щодо відновлення прав виборців у 18 громадах висловлювали також посли «Великої сімки».

На першому засіданні Робочої групи щодо вдосконалення виборчого законодавства на базі Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, регіонального розвитку, місцевого самоврядування та містобудування вносились пропозиції розробити критерії щодо неможливості проведення виборів, а також відвідати Донецьку та Луганську області для вивчення питання.

Громадянська мережа ОПОРА розробила та направила до Робочої групи концепцію вирішення проблеми виборів на цих територіях. 

Постанову ЦВК також оскаржили у Шостому апеляційному адміністративному суді, однак, за словами члена Комісії Павла Любченка, 14 грудня 2021 року Верховний Суд скасував постанову Шостого апеляційного суду та відправив справу на новий розгляд до першої інстанції Окружного адміністративного суду м. Києва у зв’язку з тим, що неповно встановлені обставини справи.

Крім того, ОПОРА розпочала безпековий моніторинг 18 громад на Донеччині та Луганщині, де не були призначені місцеві вибори.

Упродовж кількох місяців безпекові спостерігачі ОПОРИ збиратимуть публічну інформацію, надсилатимуть запити, зустрічатимуться з представниками військово-цивільних адміністрацій та мешканцями громад. Проаналізувавши все на основі власної власної розробленої методології, ОПОРА зможе оприлюднити публічні громадські висновки щодо можливості проведення виборчого процесу та надасть рекомендації органам влади.