Передвиборна кампанія офіційно стартувала з 30 липня, але агітаційна кампанія політиків на Сумщині почалася ще кілька місяців тому, рухаючись швидким темпом й надалі.

Проаналізувавши останній місяць агітації, зокрема сегмент зовнішньої реклами, ми прийшли до висновку, що способи заявити про себе політичні сили чи кандидати у народні депутати обирають різні, часом досить несподівані.

Креатив від Партії регіонів

yНайбільше агітації з місцевим колоритом у Партії регіонів: білборди, сіті-лайти, реклама на транспорті та в транспорті, на святах та інших масових заходах, а нещодавно головний регіонал області та голова Сумського обласної державної адміністрації Юрій Чмирь навіть листа сумчанам розіслав.

Кілька тижнів тому у Сумах деякі маршрутні таксі були ззовні заклеєні рекламою Партії регіонів. Основне гасло збоку автомобіля: «Шлях відкрито!», а нижче написи змінюються: «До квітучості міста», «До відродження економіки», «До злагоди та взаєморозуміння».

На задній частині транспорту – логотип Партії регіонів та гасло «Рушаймо разом з нами!».

Є в деяких маршрутках реклама і всередині – прапорці із символікою Партії регіонів.

В такому ж стилі в місті розміщені сіті-лайти та біл-борди: на них зображений світлофор із неправильними, але зате партійними кольорами (синій та жовтий), та такі ж, як і на маршрутках, гасла.

На вихідних 28 та 29 липня багато сумчан отримали листа від Юрія Чмиря з аналогічним гаслом «До злагоди та взаєморозуміння ШЛЯХ ВІДКРИТО!».

Зазначимо, що власниками багатьох маршруток в Сумах є брати Ігор та Юрій Перепеки, які також є депутатами Сумської міської ради від Партії регіонів.

Представники Громадянської мережі ОПОРА звернулися за коментарем до начальника Сумського міського відділу логістики Валерія Семесенка, який опікується транспортними питаннями. Чиновник повідомив, що в міський бюджет гроші за таку політичну рекламу не надходять, бо це не передбачено виборчим законодавством. За його інформацією, механізм є наступним: перевізник заключає договір із рекламною фірмою щодо розміщення політичної реклами. Таким чином, виходить, що будь-яка партія може заключити договір із рекламною компанією та обклеїти поверхню громадського транспорту політичною рекламою.q

Також нещодавно на деяких міжміських маршрутних таксі, які їздять і в межах округу № 158 з центром в м. Білопілля, з’явилися плакати потенційного кандидата від Партії регіонів по цьому округу Олександра Костенка, якого представляють як Президента благодійного фонду «Ти не один – ми разом» та керівника аграрного підприємства «Українські аграрні інвестиції».

КПУ та об’єднана опозиція: рознарядки «з центру»

Незважаючи на засилля зовнішньої реклами Комуністичної партії України, місцевим креативом радує лише кандидат від КПУ по округу № 162 Володимир Даниленко. Ще в липні в Охтирці з’явилися сіті-лайти із великим портретом кандидата, гаслом «Справи замість обіцянок» та поясненням «Здійснив мрію дітей спортивного клубу «Грація» міста Охтирка».

rІнші кандидати не настільки активні, а реклама комуністичної партії нічим не відрізняється від загальноукраїнської.

Аналогічним шляхом йде й Об’єднана опозиція. Як повідомили в опозиційному штабі в Сумській області, зовнішня реклама надходить централізовано, тому місцевого креативу немає.

Хвилеподібна реклама та чорний PR

Реклама від інших політичних сил з’являється принагідно. В основному це біл-борди та сіті-лайти Віктора Медведчука та Наталії Королевської, які час від часу оновлюються.

Були зафіксовані на Сумщині і прояви так званого чорного піару. Так, у Сумах невідомі розклеїли листівки проти кандидата по округу №158 Олександра Волкова. Автори листівок нагадували сумчанам про минуле цього політика: “Досить дурити народ” - цим гаслом дурив нас Олександр Волков під прапорами Кучми. Похмуре страхіття Сумщини Щербань — його кум та бізнес-партнер”. Хто замовив ці листівки – невідомо. Але сам Олександр Волков в коментарі Громадянській мережі ОПОРА натякнув, що знає замовника.

Враховуючи те, що передвиборна кампанія тільки набирає обертів, можна очікувати збільшення місцевого креативу в зовнішній рекламі, особливо від кандидатів-мажоритарників.

За коментарями звертайтесь:

Оксана Хоруженко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Сумській області
+38 067 14 20 301
 
Ірина Стегній
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
тел.: +38 066 305 51 90;

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.