На Волині потенційні кандидати у нардепи по-різному трактують норму виборчого закону про непрямий підкуп виборців, тобто так зване виборче благодійництво. Якщо одні політики призупиняють роботу своїх благодійних фондів, то інші лише виходять із числа членів його правління.

Із 30 липня в Україні офіційно розпочався парламентський виборчий процес. За кілька місяців до цього доволі багато політиків та бізнесменів на Волині особисто, або через свої благодійні фонди, почали активно займатися благодійною діяльністю. Такі благодійники встановлювали пластикові вікна в школах і дитсадках, дарували навчальним закладам плазмові телевізори, ноутбуки, проектори, роздавали безкоштовні ліки, оплачували медичне обстеження людей, роздавали матеріальну допомогу та подарунки, спонсорували різні фестивалі, концерти та святкування днів сіл та міст, фінансували ремонт та будівництво соціально-культурних об’єктів в області тощо. Уся ця діяльність супроводжувалась популяризацією імен потенційних кандидатів у народні депутати.

Фактично кожен виборчий округ на Волині отримав свого благодійника. Так, у виборчому окрузі №19 (м. Володимир-Волинський) активно займався меценатством Сергій Ковальчук та його благодійний фонд. Фонд Сергія Мартиняка «Європейський вектор» допомагав місцевим громадам в межах 20-го, Горохівського виборчого округу. Фонд «Патріот Волині» Степана Івахіва охопив своєю діяльністю територію округу №21, що з центром в м. Ковель, а Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» здійснював свою діяльність в окрузі №22 у місті Луцьк. Натомість Фонд Ігоря Єремеєва «Волинська родина» освоювався у виборчому окрузі №23 із центром у смт Маневичі.

У зв’язку з тим, що з початку виборчого процесу набирають силу певні обмеження та заборони для кандидатів, спостерігачі ОПОРИ вирішили поцікавитися тим, як згадані благодійники будуть будувати роботу своїх фондів під час виборів. Адже згідно п.13 ст.74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» «надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжуються закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

Так, офіційно про призупинення своєї благодійної діяльності заявив народний депутат Ігор Палиця, фонд якого розповсюдив відповідну заяву у місцевих ЗМІ: «Дирекція Благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» повідомляє про тимчасове призупинення з 30 липня 2012 року усіх своїх програм через оголошення початку виборчого процесу та участі в ньому засновника фонду Ігоря Петровича Палиці». Разом з тим фонд повідомив, що усі прохання і звернення лучан будуть розглянуті та профінансовані після проведення виборів. Те ж саме зробив і Сергій Ковальчук, який у зверненні до земляків, надрукованому в районних газетах, заявив про свій намір балотуватися у народні депутати, а тому повідомив про призупинення своєї благодійної діяльності.

Про позицію решти благодійних фондів опорівці дізнавалися у їх представників.

Так, Фонд Степана Івахіва не зупинив своєї роботи – відповіла в приймальні фонду секретар Наталія. Благодійний фонд Сергія Мартиняка теж не призупинив своєї роботи, про що повідомив Руслан Краплич, керівник проекту «Підвищуємо добробут громади», реалізованого фондом «Європейський вектор». З його слів «фонд не припиняє своє роботи, тому що фонд не залежить від того, чи є виборча кампанія, чи ні». На запитання «А пан Сергій (Мартиняк – авт.) буде долучатися до роботи цього Фонду, адже він ніби є його засновником?» Краплич відповів: «Так, але це значення ніякого немає. Він є головою наглядової ради, якщо бути точним. Фонд був створений 2010 року, він працював систематично і зупиняти роботу фонд не може, тому що є програми, які почалися і є програми, які починаються».

Голова Правління ВОБФ «Волинська родина» Всеволод Грабчев у відповідь на електронне звернення ОПОРИ зазначив, що фонд, який працює у Волинській області вже 12 років, «з 30 липня 2012 року … тимчасово призупинив всі свої благодійні програми. Таке рішення прийнято в зв’язку з пунктом 13 статті 74 Закону «Про вибори народних депутатів України». Хоча у телефонній розмові, що мала місце за годину до отримання електронного листа, пан Грабчев говорив дещо інше, мовляв «Ігор Миронович призупинив своє членство у цьому фонді. Він не є засновником. Фонд фактично призупинив роботу як Фонд Ігоря Єремеєва». Очевидно, першого разу питання спостерігачів було несподіваним, тож керівник фонду й відповів зовсім по-іншому.

 «Зібрана інформація свідчить про те, що не всі кандидати в депутати готові відмовитись від своїх виборчих благодійних ініціатив, а тому неминуче слід очікувати конфліктів та непорозумінь з виборчим опонентами та правоохоронцями. Крім того, заявити про припинення благодійності і реально припинити роздачу подарунків і допомог виборцям – дві різні речі. Тож спостерігачі ОПОРИ будуть й надалі спостерігати за діяльністю цих політиків під час виборчої кампанії та інформувати громадськість про виявлені порушення», прокоментував ситуацію, координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Михайло Шелеп.

Довідково: 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.