Про це  експерт Громадянської мережі ОПОРА наголосив під час відкритого діалогу на тему: «Оптимізація адміністративно-територіального устрою та її вплив на територіальну організацію і адміністрування виборів. Досвід функціонування інституту старост». Зустріч відбулася у Рівному 1 березня на майданчику Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Так, менеджер проєктів Громадянської мережі ОПОРА Андрій Токарський розповів про результати дослідження суспільного запиту мешканців Івано-Франківської, Львівської, Рівненської громад щодо подолання наслідків воєнних дій.

Він повідомив, що найбільшим викликом у трьох тилових громадах стала організація роботи із внутрішньо переміщеними людьми, відкритість міської ради та якісне інформування мешканців. «Належне інформування та комунікація з мешканцями громади, в тому числі ВПО, — це питання включеності людей у процеси, які відбуваються у громаді, — вважає Токарський. — Потрібно включати людей в життя громади, а не приймати рішення виключно в кабінетах посадовців. Тоді люди розуміють, що вони є частиною громади та можуть впливати на її життя. І це закриє багато питань, зокрема нерозуміння зі сторони мешканців витрат із бюджету».

В рамках заходу учасники також обговорили цілі, етапи реформування та основні виклики, обумовлені військовою агресією російської федерації проти України, у сферах місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою України, служби в органах місцевого самоврядування, виборчого законодавства та функціонування інституту старост, зокрема, у Рівненській області, а також окреслити зміст комплексних законодавчих змін із зазначених питань.