Дослідження суспільного запиту мешканців Івано-Франківської міської територіальної громади щодо подолання наслідків воєнних дій проводилося відповідно до стандартів інноваційної методики Громадянської мережі ОПОРА «ДЗОР», розробленої експертами ГО «Форум розвитку громадянського суспільства». Прикладна методика дозволила ідентифікувати актуальні та ключові проблеми Івано-Франківської міської територіальної громади, що потребують пріоритетного розв’язання з метою подолання наслідків повномасштабної війни.

Комплексне дослідження суспільного запиту відбувалося в 3 етапи.

На першому етапі дослідники провели серію широких консультацій (за методикою CivicLab Ради Європи) та заочне індивідуальне опитування із залученням представників цільових груп для виявлення актуальних та нагальних проблем без прив'язки до конкретної міської політики та шляхів їх подолання. Додатково вони вивчили думку громадськості та важливі для мешканців громади проблеми, проаналізувавши локальні групи та сторінки у соцмережах. 

Після цього дослідники проаналізували повний спектр виявлених проблем та ідей, сформували групи та тренди, тобто переліки однотипних проблем, та оцінили їх за критеріями актуальності, першочерговості та реалістичності розв’язання. За результатами цього етапу дослідження виокремлено найбільш актуальні для мешканців проблеми і визначено дві ключові проблеми для подальшого опрацювання.

На другому етапі провели серію глибинних досліджень громадської думки для детального вивчення виявлених на першому етапі ключових проблем та шляхів їх подолання. Завдяки інтерв'юванню та фокус-груповому дослідженню окреслили спектри думок респондентів щодо проблем та ідей, виявлених під час першого етапу, здійснили пошук пояснення поведінки людей у тих чи інших сферах, до яких відносяться зафіксовані проблеми.

На третьому етапі сформували аналітичну довідку за результатами проведеного дослідження з аналізом та висновками. Подальші кроки третього етапу передбачають публічну презентацію результатів дослідження, передачу аналітичної довідки представникам(цям) Івано-Франківської міської територіальної громади для обрання щонайменше однієї ключової проблеми для спільної роботи над її розв’занням разом з усіма зацікавленими .

За результатами трьох етапів дослідження очікуємо врахування органом місцевого самоврядування висновків цього дослідження та надання ОПОРІ рішень, ухвалених для подолання ключової проблеми у громаді, для їх аналізу, а в разі відсутності таких — для напрацювання рекомендацій щодо їх формування й ухвалення.

Перший і другий етапи дослідження (CivicLab і опитування) дали змогу сформувати 3 основні сфери проблем, які стали актуальними після повномасштабного вторгнення російської федерації. Відповіді учасників зосереджувалися навколо сфер економіки, соціального захисту населення і громадянського суспільства.

  1. Економічні проблеми:
  • енергостабільність (можливість забезпечення генераторами й альтернативними джерелами енергії);
  • необхідність збільшення площ для розміщення бізнесу (створення індустріальних парків);
  • підтримка місцевого і релокованого бізнесу.
  1. Соціальний захист населення:
  • розміщення ВПО;
  • інтеграція ВПО в громаду.
  1. В сфері громадянського суспільства:
  • доступ до органів місцевого самоврядування;
  • комунікація між громадою, бізнесом і ОМС;
  • відкритість і прозорість роботи ОМС.

В ході третього і четвертого етапів дослідження (фокус-групові дослідження і глибинні інтерв’ю) вдалося глибше зануритись у виділені проблематики. На основі цих етапів дослідження зроблено такі висновки і рекомендації:

  1. Після повномасштабного вторгнення російської федерації громадськість і підприємці стали більш залежними від дій органів місцевого самоврядування та органів центральної влади, а тому потребують відповідної підтримки й комунікації.
  2. Потрібно визначити стратегічно важливі  для Івано-Франківської громади галузі економіки, які можуть бути підсилені релокованими підприємствами зі сходу України. Таке стратегічне бачення дасть змогу залучити до економіки Івано-Франківська і дасть змогу розширити можливості для пошуку внутрішньо переміщеними особами роботи відповідно до їх спеціальності.
  3. Слід активізувати програми підтримки (як державні, так і міжнародні грантові) для місцевих і релокованих підприємців.
  4. Необхідно залучати міжнародні гуманітарні місії для облаштування і побудови соціального житла.