З-поміж 13 народних депутатів-мажоритарників Києва інформацію про свої громадські приймальні вдалося отримати лише від 8. Про це представники ОПОРИ в Києві розповіли під час пресконференції, що відбулась на онлайн-платформі ZOOM 28 вересня. Також аналітики презентували дослідження другого цьогорічного розподілу субвенцій соцеконому, де Київ отримав понад 120 млн грн.

На інтерактивній мапі приймалень народних депутатів-мажоритарників та парламентських партій, які мають свої фракції у Верховній Раді, представлені 413 локацій. Як показав збір даних для цього онлайн-інструменту, в більшості депутатів-мажоритарників Києва відсутня або є неповною інформація про роботу приймалень на сайті Верховної Ради. Це однозначно є негативом, адже громадянам стає значно важче знайти способи для зв'язку з народним обранцем.

«Наявність такого ресурсу, як інтерактивна мапа приймалень, яку розробила ОПОРА – це крок до налагодження комунікації між виборцями парламентарями та представництвами парламентських партій на місцях, а отже і до відкритості та прозорості роботи Верховної Ради України. Оскільки наразі ми живемо з певними обмеженнями у зв’язку з пандемією коронавірусу, більшість приймалень працює за попереднім записом. Також деякі депутати практикують організовувати онлайн-приймальні, зазвичай такий прийом відбувається телефоном або через онлайн платформу ZOOM. Завдяки нашій мапі громадянам більше не треба вишукувати інформацію, достатньо лише відкрити цей онлайн-ресурс», - розповів консультант ОПОРИ в Києві.

Окрім цього, аналітики ОПОРИ презентували результати дослідження другого цьогорічного розподілу субвенцій на округи депутатів-мажоритарників у Києві. З 13 столичних виборчих округів субвенції надійшли на 11 загальною сумою більше 120 млн грн.

«Згадуючи два розподіли субвенцій варто виділити ключові тенденції, які ми помітили в Києві. По-перше, це «магічні» 10 млн грн, які отримують деякі депутати. По-друге, кожен з округів має різні стратегії щодо покращення інфраструктурних об’єктів. Також варто згадати, що до топ-3 найбільш профінансованих сфер увійшли освіта, ЖКГ та розвиток інфраструктури, дитячі та спортивні майданчики», - зазначила  консультантка ОПОРИ в Києві.

Аналітик Громадянської мережі ОПОРА Анатолій Бондарчук підсумував, що процес розподілу субвенцій на соціально-економічний розвиток все ще залишається закритим для громадськості. Ключовий вплив на визначення переліку округів, що отримають фінансування, мають народні депутати, а в ідеалі для цього має бути створена незалежна конкурсна комісія.

Читайте також: