У липні-серпні ОПОРА провела дослідження роботи приймалень політичних партій та народних депутатів у Києві. З-поміж 13 народних депутатів інформацію вдалося отримати лише від 8. Також вдалося встановити адреси приймалень деяких парламентських партій. Більше у нашому матеріалі.

Одним із основних завдань народних депутатів та політичних партій, які представлені у парламенті, є представлення інтересів громадян. Ефективна реалізація цієї функції можлива лише за умови налагоджених каналів зворотного зв’язку зі своїми виборцями. До прикладу, народні депутати та  парламентські партії для комунікації з громадянами можуть використовувати громадські приймальні або територіальні осередки. Зокрема, системність роботи громадських приймалень партій та депутатів – це один із індикаторів того, чи виконують депутати свої зобов’язання перед громадянами.

Згідно зі статтею 7 Закону України «Про статус народного депутата України» народний депутат зобов’язаний постійно підтримувати зв’язки з виборцями. Ця вимога стосується як депутатів, обраних в одномандатних, так і в багатомандатних округах. Останній тиждень кожного місяця роботи Верховної Ради спрямований на роботу нардепів із виборцями. Відповідно до статті 28 того ж Закону приміщення для організації приймальні надаються депутатам безоплатно.

Зазначимо, що до поняття «приймальня» ОПОРА відносить окреме приміщення, яке має відповідну вивіску, сталий графік роботи, постійне робоче місце працівника (помічника депутата або партійного представника) та найважливіше – є доступним та відкритим для громадян.

Громадські приймальні депутатів-мажоритарників Києва

Столицю у Верховній Раді України IX скликання представляють 13 депутатів-мажоритарників, які були обрані від політичної сили «Слуга народу». 

Під час дослідження роботи приймалень народних депутатів представники ОПОРИ здійснювали моніторинг сайту Верховної Ради України, офіційних сайтів та сторінок у соціальних мережах, засобів масової інформації, а також надсилали офіційні інформаційні запити народним депутатам. Варто констатувати той факт, що відповідь на відправлені запити, вдалося отримати лише від 5 з 13 депутатів. Так, відповідь надали: Микола Тищенко, Ганна Бондар, Олександр Юрченко, Роман Грищук та Сергій Швець. Інформацію про роботу громадських приймалень Анни Пуртової, Мар’яни Безуглої, Богдана Яременка та Дмитра Гуріна ми отримали через офіційну сторінку депутатів у Facebook та завдяки комунікації з помічниками. Отримана інформація щодо приймальні Артема Дубнова є неповною, адже на сайті Верховної Ради України наявна лише адреса, а відповідь на інформаційний запит чи коментар ми не отримали.

У 7 депутатів, які надали відповідь, функціонує по одній приймальні в округах, за якими вони пройшли до Верховної Ради. По дві приймальні функціонує в Анни Пуртової та Олександра Юрченка.

Народний депутат Микола Тищенко, округ 219.  Станом на 25.09.2021 за адресою: вул. Гната Юри, 14-В створена та функціонує одна громадська приймальня, керівником якої є помічник народного депутата Загинай Юлія Віталіївна. Контактний телефон приймальні 050-706-65-30, електронна адреса [email protected]. Графік роботи приймальні – пн-ср: 11:00-18:00, чт-нд: вихідні.

Народна депутатка Ганна Бондар, округ 220. Громадська приймальня розташована за адресою: вул. Верхній Вал, 44. Контактний телефон громадської приймальні (044) 255-45-44, електронна поштова скринька [email protected]. Графік роботи приймальні – пн-пт: 9:30 - 17:30, сб-нд: вихідні.

Народний депутат Олександр Юрченко, округ 211. Депутат теж має 2 приміщення, де проводить особистий прийом громадян. Обидві приймальні знаходяться в Голосіївському районі столиці: пр-кт Голосіївський, 17-б. та вул. Набережно-Корчуватській, 92. Прийом громадян здійснюється щовівторка 15:00-19:00 за попереднім записом. Електронна поштова скринька [email protected]. Телефон приймальні (044) 360-32-31.

Народний депутат Роман Грищук, округ 222. Приймальня розташована на вул. Олекси Тихого, 42 у приміщенні «Громадський хаб Солом'янки». Електронна пошта [email protected]. Графік роботи приймальні: пн-пт: 11:00-19:00 (прийом: вт, ср 12:00-15:00), сб-нд: вихідні. Контактний телефон 097-554-43-32.

Народний депутат Сергій Швець, округ 214. Приймальня знаходиться на вул. Попудренка, 18-А. Електронна пошта [email protected]. Графік роботи приймальні: пн-пт: 10:00-17:00, сб-нд: вихідні. Контактний телефон громадської приймальні 093-067-25-68.

Народний депутат Дмитро Гурін, округ 218. Громадян депутат приймає у приміщенні на пр-кт Перемоги 128/2. Графік роботи: пн-пт: 10:00-18:00, сб-нд: вихідні. Зазначимо, що, за словами помічниці нардепа, наразі приймальня недоступна у зв'язку із затопленням. Електронна адреса [email protected]. Контактний приймальні 066-014-22-79.

Народний депутат Богдан Яременко, округ 215. Прийом громадян депутат здійснює за попереднім записом на вул. Закревського, 21 (2-й поверх). Електронна скринька [email protected] та [email protected]. Контактний телефон 095-082-92-17 та 068-899-27-76.

Народна депутатка Мар'яна Безугла, округ 217. Громадська приймальня депутата знаходиться за адресою вул. Йорданська, 7а кімната 4. Прийом здійснюється за відповідним графіком: пн-ср (09:00-11:00), чт-пт (16:00-18:00). Депутат веде прийом в останню п'ятницю тижня роботи з виборцями, в інші дні прийом веде помічниця. Контактний телефон громадської приймальні 068-695-71-75.

Народна депутатка Анна Пуртова, округ 221. У депутатки функціонує приймальня у Печерському районі за адресою вул. Рибальська, 11 та  у Солом'янському районі за адресою пр-кт Повітрофлотський, 34.  Графік роботи приймалень відповідно до календарного плану ВР: тиждень роботи з виборцями пн-пт: 10:00-18:00. Контактний телефон громадських приймалень 050-100-85-13.

Варто зазначити, що ОПОРІ не вдалося отримати інформацію про роботу приймалень Лесі Забуранної, Максима Перебийніса та Людмили Буймістер.

У більшості депутатів відсутня або є неповною інформація про роботу приймалень на сайті Верховної Ради. Це однозначно є негативом, адже громадянам стає значно важче знайти способи для зв'язку з народним обранцем.

Робота громадських приймалень політичних партій

Також ОПОРА дослідила роботу 5 парламентських партій Верховної Ради України IХ скликання: «Європейська Солідарність», «Опозиційна платформа – За життя», ВО «Батьківщина», «Голос», «Слуга народу», а також депутатської групи «Партія «За майбутнє». Зазначимо, що у всі місцеві представництва політичних партій були направлені офіційні запити на електронні пошти, що на вказані на офіційних сайтах політичних сил. Однак, не всі партії надали відповіді на запитувану інформацію, тому інформація про роботу деяких приймалень була встановлена шляхом комунікації з представниками партії у соціальній мережі Facebook або ж пошуком інформації на сайтах партій. 

Депутатська група «Партія «За майбутнє» у відповідь на наш запит надіслала лист на поштову адресу з наступним змістом: 

Ані контактного номеру телефону, ані електронної адреси у відповідь на наш запит не було надано. 

Політична партія «Європейська солідарність» у відповідь на запит надала інформацію про дві приймальні, що знаходяться у Києві. 

Приймальня територіальної організації партії знаходиться за адресою вул. Лавраська, 16, номер телефону для зв'язку 0984810288 (Ковалевська Людмила Олександрівна), графік роботи: пн-пт: 10:00-18:00, сб-нд: вихідні, електронна поштова скринька [email protected]

Приймальня Дніпровської районної в м. Києві організації знаходиться за адресою бул. Верховної Ради, 7,  номер телефону для зв'язку 0443384501 (Рогован Олеся Миколаївна), графік роботи: пн-пт: 09:00-18:00, сб-нд: вихідні, електронна поштова скринька [email protected].

Політична партія ВО «Батьківщина» надала адреси громадських приймалень депутатів Київської міської ради, а також районних організацій партій. Із повним переліком можна ознайомитися на сайті-мапі приймалень: https://rada.oporaua.org/map/.

Приймальня Київської міської організації знаходиться за адресою вул. Архітектора Городецького, буд. 4, літера А, номер телефону для зв'язку: 0444510102, керівником осередку є Нестор Віталій Романович, графік роботи: Пн.-пт. з 10:00 до 17:00, електронна поштова скринька: [email protected].

Представники політичних партій «Голос» та «Слуга народу» на офіційний запит ОПОРИ не відповіли. Тому нам довелося у неформальний спосіб звернутися до їх представників та трішки «погуглити».

Ознайомитися з актуальним переліком громадських приймалень всіх політичних партій та народних депутатів можна на інтерактивній мапі, яку розробила ОПОРА: https://rada.oporaua.org/map/.