Понад 120 млн грн субвенції на соціально-економічний розвиток отримав Київ після другого розподілу у 2021 році. Який округ та на що отримав найбільше коштів у результаті другого розподілу субвенцій? Про це в нашому матеріалі.

У поточному році це вже другий розподіл фінансів на соціально-економічний розвиток, перший відбувся у травні, в результаті якого Київ отримав 133,56 млн грн, які були рівномірно розподілені виборчими округами столиці.

Які сфери профінансували субвенціями

Відповідно до розпорядження Кабміну від 21 липня 2021 року №822-р найбільша сума коштів була направлена для розв'язання проблемних питань у закладах освіти – 40,8% (понад 41,7 млн). На другому місці сфера ЖКГ та розвиток інфраструктури 19,6% (20,05 млн). Ще 18 млн грн пішло на дитячі та спортивні майданчики. Найменшу суму коштів було направлено на ремонти доріг –  3,4% (3,5 млн).

Як розподілялися субвенції за депутатськими округами

Загалом у Києві налічується 13 виборчих округів. Цьогоріч під час другого розподілу субвенції від держави отримали всі, за винятком 211 та 219 округів. У парламенті їх представляють Олександр Юрченко та Микола Тищенко відповідно. Нагадаємо, що народного депутата Олександра Юрченка було  виключено зі складу парламентської фракції "Слуга народу" у вересні 2020 року. А під час попереднього розподілу субвенцій депутат отримав найбільше коштів серед київських мажоритарників (понад 13 млн грн).

У підсумку розподілу лідером за сумою отриманих субвенцій є  виборчий округ №212, який у Верховній Раді представляє Максим Перебийніс. На соціально-економічний розвиток тамтешньої громади, цьогоріч спрямували 20 млн грн. Виділені кошти підуть на капітальний ремонт фасадів дошкільних навчальних закладів №149 та №242, кожна з установ отримає по 10 млн грн. 

Сім субвенцій отримав округ Анни Пуртової №221. У грошовому еквіваленті туди надали понад 14,5 млн грн. Найдорожчим проєктом, що буде профінансований з виділених коштів, є капітальний ремонт “Центрального парку культури і відпочинку м. Києва”. На його реконструкцію направлено 9 млн грн.

На третьому місці за кількістю виділених коштів на соціально-економічний розвиток –виборчий округ №215 Богдана Яременка. Для розвитку цієї території, держава передала майже 10,5 млн грн. Переважна більшість коштів буде витрачена на сферу ЖКГ та інфраструктури – 7 субвенцій, ще 5 субвенцій піде на освітні заклади.

Також одразу 3 округи отримали по 10 млн грн. Їх у Верховній Раді представляють Артем Дубнов (213 округ), Мар'яна Безугла (217 округ) та Дмитро Гурін (218 округ). Так, на окрузі №213 всі 10 млн грн підуть на 1 проєкт, а саме капітальний ремонт спортивних майданчиків у парку “Муромець”. Одну субвенцію у розмірі 10 млн грн округ Мар’яни Безуглої направить на капітальний ремонт стадіону СДЮШОР “Зміна”. Варто зазначити, що під час попереднього розподілу субвенцій на ремонт стадіону “Зміна” та спортивних майданчиків в парку “Муромець” вже виділялося 9  та 10 млн грн  відповідно. Тож сукупна вартість ремонту стадіону “Зміна” становитиме 19 млн грн, а майданчиків у Деснянському районі – 20 млн грн.

Округ №218 за отримані кошти планує провести 5 капітальних ремонтів різноманітних інфраструктурних об’єктів. Найбільша частка коштів по 3,5 млн піде на ремонт бульвару житлового масиву Калнишевського та ремонт стадіону і спортивного майданчика київської гімназії №287.

У окрузі №220, який у Верховній Раді представляє Ганна Бондар, коштом однієї субвенції, яка становить майже 8,9 млн грн, буде відремонтовано приймальне відділення (корпус №1) комунального некомерційного підприємства “Клінічна лікарня “Психіатрія” (Друга черга). Нагадаємо, що під час попереднього розподілу субвенцій на КНП “Клінічна лікарня “Психіатрія” (Перша черга) було направлено 10 млн грн. Про це ми писали у своєму попередньому матеріалі.

Майже 9 млн грн було направлено на розвиток округу №222 (Роман Грищук). Найбільша субвенція, 5 млн грн, буде спрямована на ремонт спеціалізованих шкіл №159 та №324. Під час минулого розподілу на ці школи спрямували 1 млн грн на виготовлення проєктно-кошторисної документації з партисипацією.

Лідером за кількістю отриманих субвенцій є округ 214, який представляє Сергій Швець. Туди направили 20 субвенцій, які склали у загальній сумі майже 2,3 млн грн. Нагадаємо, у результаті минулого розподілу коштів цей округ отримав найменше коштів, а саме 7,5 млн грн.

Вочевидь, округ №223 Людмили Буймістер найбільше переймається умовами, в яких навчаються діти. Адже всі 3 субвенції, загальна сума яких складає понад 6,7 млн грн, були направлені на капітальні ремонти у закладах освіти Шевченківського району.

Найменше фінансування отримав виборчий округ 216. Туди було направлено 339 тис. грн, які будуть витрачені на закупівлю меблів та обладнання для 3 закладів освіти.

Підсумовуючи аналіз другого розподілу субвенцій у 2021 році можна помітити, що деякі округи отримували дофінансування до своїх попередніх субвенцій, інші ж починали модернізацію нових інфраструктурних об’єктів у громаді. Просити фінансування на велику кількість малих проєктів чи лише на декілька, але великих – кожен округ та депутат, який його представляє, вирішує сам. Лише наприкінці каденції громадськість зможе дати оцінку стратегії та діям, які обрав кожен із них.