Вчора, 29 вересня, в межах Конференції з людського виміру, яка нині триває у Варшаві, відбулася неформальна зустріч представників українського громадянського суспільства з Маттео Мекаччі, Директором Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ. 

«Ми намагаємося продовжувати співпрацю з українськими інституціями різних рівнів і сподіваємося на її розширення», — зазначив на початку зустрічі  Маттео Мекаччі. Директор БДІПЛ ОБСЄ розповів, що Бюро вже кілька місяців уважно стежить за псевдореферендумами, які організовує росія на окупованих територіях України. На відміну від 2014 року, коли аналогічні події розгорталися в Криму, БДІПЛ слідкує за ситуацією завчасно, зокрема для уникнення неправильного тлумачення подій. 

Маттео Мекаччі також звернувся до представників українського громадянського суспільства з питаннями щодо порядку денного їхньої діяльності, а також потреб у діалозі та співпраці.

Як відзначила Голова Правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, хоча в Україні зараз триває війна і введений воєнний стан, водночас країна збирається в перспективі стати членом ЄС. Вона розповіла, що ОПОРА відкрила у Варшаві Центр попереднього документування воєнних злочинів: 

«Ми вирішили, що маємо працювати з біженцями, тому що вони є очевидцями, і їхні докази та свідчення мають бути частиною великої майбутньої справи. Однак ми вже бачимо, що існує величезна проблема з обізнаністю людей. А тому в майбутньому БДІПЛ може подумати про більш масштабну інформаційну кампанію, яка була б зосереджена на Україні та наших громадянах за кордоном. Багато людей бояться ділитися цією інформацією, тому що на окупованій території можуть залишитися їхні родичі. Ось чому людям дуже важливо знати, яку безпеку і захист їм гарантують». 

Айвазовська повідомила, що мета ОПОРИ — зосередитися на продуктивному результаті, а не просто на процесі: 

«Ми відвідали Міжнародний кримінальний суд у Гаазі та намагаємося з'ясувати позицію всіх зацікавлених сторін. Це тема для глибшого аналізу, переговорів і розмов, тому я пропоную БДІПЛ створити таку платформу для дискусій. Громадянське суспільство та ОПОРА можуть зібрати багато доказів, але це не має значення, якщо не буде комунікації та співпраці між прокуратурами в Україні й за кордоном, якщо не буде ясності щодо того, як МКС використовуватиме свідчення від цивільних А тому я сподіваюся, що ця платформа зможе забезпечити ефективність у відносинах між громадянським суспільством, громадянами, які мають політичну волю подати свої свідчення про воєнні злочини, та міжнародними організаціями».

Також Ольга Айвазовська наголосила на важливості коректної термінології щодо війни та псевдореферендумів: 

«Ми досі постійно ведемо розмову про лексику війни, про неприйнятність таких визначень як “українська криза”, “режим Путіна”, “злочини Путіна” або “референдуми” без “псевдо-” чи “фейкові”. Наприклад, щодо псевдореферендумів навіть міжнародні незалежні ЗМІ використовують лексику, ніби це був реальний процес: “референдум”, “голосування”, “явка”, “результат”, “спостереження” тощо. Важливо говорити, чому фейковий референдум не пов’язаний із реальними процесами».

Також Голова Правління ОПОРИ висловила сподівання, що БДІПЛ зможе стати комунікаційним майданчиком для налагодження діалогу між владою та опозицією в Україні для уникнення безпідставної критики й засудження навіть тих ініціатив, що були запропоновані громадянським суспільством. Ольга Айвазовська відзначила, що рекомендації БДІПЛ ОБСЄ загалом можуть бути використані ЄС для формування відповіді у переговорах з Україною про членство.

Читайте також: