Чому псевдореферендуми, які організувала росія та окупаційні адміністрації на новоокупованих територіях України, є не лише загрозою територіальній цілісності України, а й цивілізаційним викликом для інститутів демократії? Як цивілізований світ може та повинен відреагувати на ці події, зокрема голосування під дулом автомата? До яких наслідків для України призведе фейкове голосування на тимчасово окупованих територіях? Ці питання обговорили учасники Конференції ОБСЄ з людського виміру 27 вересня у Варшаві під час заходу «Загроза демократії або як авторитарні режими атакують через використання інструментів виборів і референдумів», який організувала Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міжнародним Центром Української Перемоги.

«21 вересня владімір путін звернувся із заявою щодо проведення фейкового голосування на території Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Голосування почалося через 2 дні після оголошення офіційною владою росії фейкового референдуму. У 2014 році рф уже організовувала фейкові референдуми в Криму та на Донбасі. Це закінчилося анексією Кримського півострова. Тоді Захід дав доволі слабку відповідь на події, що на той час були найзначнішим порушенням європейських кордонів з часів Другої світової війни. 8 років тому міжнародні інституції та західні лідери обмежилися публічними проявами занепокоєння. Сьогодні реакція на фейкові референдуми в окупованих регіонах не може бути такою ж, як у 2014 році, — заявила Голова Правління Громадянської мережі ОПОРА, співзасновниця Міжнародного центру української перемоги; Ольга Айвазовська.Це велика загроза стандартам демократії в регіонах ОБСЄ, оскільки авторитарний режим використовує інструменти народовладдя для умовної легітимізації позаправових дій та досягнення своїх владних планів».

Ці псевдореферендуми є абсолютно нікчемними з правової точки зору. Вони не мають ознак вільного та законного процесу. Їх не визнають у цивілізованих країнах.

Запрошений гість заходу Гаральд Гатвіґ Єпсен, Міжнародний старший радник IFES Україна, відзначив: «Референдум в Україні може проводити лише Центральна виборча комісія України». Він наголосив, що, організовуючи фейкове голосування, російська федерація порушила низку міжнародних стандартів. Так, Статут ООН 1945 року, підписаний росією, забороняє застосування сили проти територіальної цілісності чи незалежності іншої держави. Женевська конвенція (IV) 1949 року та авторитетні коментарі 1958 року говорять, що держава-окупант не може змінити статус або анексувати територію іншої держави, коли тривають військові дії, а також, що рішення щодо статусу окупованих територій може бути вирішене лише у результаті мирних переговорів після закінчення воєнних дій. Таким чином, результати нинішніх псевдореферендумів щодо статусу окупованих територій України є нелегітимними та не несуть жодних правових наслідків.

Що може зробити міжнародна спільнота? На думку Гаральда Єпсена, ця незаконна і злочинна діяльність росії дії вже отримала широке міжнародне засудження. Добре, що Сербія вже заявила про те, що не буде визнавати результати цих фейкових голосувань. Наразі ми всі також очікуємо на Резолюцію Ради Безпеки ООН, зокрема на те, скільки держав проголосують “за”. Тому найкраща відповідь на дії росії зараз  —  це подальша ізоляція та економічні санкції проти неї.

«Крім того, псевдореферендуми створюють нові виклики для мирного населення та для уряду України», – зауважила Ольга Айвазовська. Перш за все, варто звернути увагу на те, що фіктивне голосування відбувається під тиском озброєних солдатів російської армії, які ходять по квартирах громадян і змушують їх голосувати вдома, змушуючи обирати між галочками у фіктивних бюлетенях та життям. По-друге, одночасно з голосуванням відбувається збір персональних даних громадян, оцінка їх здатності протистояти окупаційній владі та залякуванню. По-третє, фейкові референдуми на окупованих територіях посилять переслідування українців, призведуть до нових вбивств, катувань, примусової мобілізації громадян України до лав збройних сил російської федерації та інших форм насильства та порушення звичаїв війни.

Найскладніший виклик — це те, що після імітації голосування та незаконної анексії росія планує оголосити ці території під своєю юрисдикцією. Відповідно, будь-які контрагресивні дії України будуть вважатися нападом на територію росії. Українці на непідконтрольних територіях, де росіяни провели своє псевдоголосування, можуть отримати російський паспорт та бути мобілізованими до армії. А це, своєю чергою, підсилить російський пропагандистський наратив про нібито громадянську війну в Україні.

ОПОРА рішуче засуджує ініціювання та проведення подібних фіктивних голосувань. Ці дії агресора становлять ще одну загрозу світовій безпеці та міжнародному правопорядку. Від рішучості Заходу залежатиме доля українців на окупованих територіях, існування України як незалежної та суверенної держави, стабільність і мир у Європі, збереження системи міжнародних відносин у цілому.

«Додаткові заходи щодо подальшої ізоляції росії від міжнародного співтовариства можуть включати виключення з Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) і визнання рф державою-спонсором тероризму. Ці фіктивні референдуми також мають спровокувати давно назрілу дискусію про постійне місце росії в Раді безпеки ООН», — підсумувала Ольга Айвазовська.

Заява ОПОРИ щодо активізації діяльності з проведення незаконних референдумів на окупованих територіях