2 червня завершились 117 позачергових виборчих кампаній: міських, сільських, селищних голів, довибори до місцевих рад різних рівнів. Втім, інформаційний вибух стався навколо позачергових виборів міського голови Василькова (Київська область). Цю історію, зокрема застосовані маніпулятивні практики у день голосування, варто розглядати, як вправу (case-study). Окремі експерти вже встигли навісити ярлик «підготовки до виборів Президента 2015 року» саме цій кампанії, як в свій час сталось на виборах міського голови у Мукачеві 18 квітня 2004 року. Я дуже сподіваюсь, що це не так. В іншому випадку, відстояти право громадян на вільне волевиявлення та справедливий підрахунок голосів у межах країни буде надскладно.

Мало примітна громада з дорогою землею під Києвом, яка два роки жила без очільника, нарешті змогла реалізувати право передбачене статтею 38 Конституції України. Саме вона гарантує громадянам участь в управлінні державними справами, місцевим самоврядуванням, право обирати та бути обраними. За даними паралельного підрахунку явки, яку організовували на всіх дільницях спостерігачі ОПОРИ, на дільниці прийшло лише 32,28 % виборців. Офіційні дані дещо вищі – 35,27 %. Розрив між основними кандидатами висуванцем від «УДАРу» Сергієм Сабовим та від Партії регіонів Володимиром Сабадашем за даними підрахунку і спостерігачів, і ТВК становить майже 240 голосів.  В чому суть таких розбіжностей та де голоси виборців, які начебто прийшли, поставили свій автограф у списках, отримали бюлетень та розчинились у повітрі? ОПОРА фіксувала лише бюлетені, які вкинуто до скриньки, а не отримані виборцями. Мораль цієї детективної історії проста: ми стали свідками замаху на злочин, сценарій щодо якого був би реалізованим, якби не значний суспільний резонанс.

Якщо довіряти тезі, що диявол ховається саме в деталях, то Васильківський був прихований у організовано завищеній явці. Злочин, який мав місце: підготовка до вкидання, за нашими підрахунками, майже 400 бюлетенів на 4 дільницях, викрадення виборчої документації зі злочинною метою. В разі безкарності тих членів комісій, які були залучені до фальсифікацій, жодних «стоперів» для злочинної організованої групи, яка через змову викрала бюлетені та їх наступників, не буде. Вибори до Верховної Ради в 5 проблемних округах, які рано чи пізно призначать, стануть точкою неповернення для всієї країни, якщо на них використовуватимуться васильківські інструменти. На дільниці 321181 було зафіксовано 1 061 контрольний талон, який відривають в момент видачі бюлетеню виборцю і, як стверджує член комісії, що була допущена до підрахунку підписів виборців у списках, їх теж було 1 061. А от бюлетенів у скриньках виявилось 844. Аналогічна ситуація склалась на дільниці 321185 – пропало 115 бюлетенів; 321280 – 97, 321286 – член комісії на етапі підрахунку був «застуканий» на спробі вкинути до загальної купи 70 бюлетенів заповнених за одного з кандидатів.

Без участі членів комісій така маніпуляція не могла б відбутись. Скоріше, саме під час ранкових засідань, на які переважно не вдавалось потрапити спостерігачам та журналістам, були відкладені бюлетені «про запас», з них відірвали контрольні талони. Щодо автентичності підписів виборців у списках, то про це можна лише здогадуватись.

Від себе домам, що від вкиду відмовились з двох причин: перемога кандидата та широке інформаційне висвітлення у ЗМІ. Досить складно вдаватись до таких дій, коли проти 18 членів комісій сидить 40 спостерігачів/журналістів/спортсменів/народних депутатів з різних таборів. Яким би не був розподіл сил, ризикованим видається намір реалізувати заплановане. Втім, те, що система була готова до цього засвідчує і вираз обличчя членів територіальної виборчої комісії, яким зачитали протокол, що не зійшовся в жодній нормі, як і баланси показників. Також не розпочато масштабних слідчих дій щодо факту виносу виборчої документації. Далі, скоріш за все, буде...