Фейсбук-сторінка іспанськомовного Russia Today має більше підписників, аніж сторінка основного "медіа" RT.

Іспанська мова є другою (за деякими даними — третьою) в світі за кількістю носіїв: вона має офіційний статус у 20 країнах світу, а як першу мову її використовують близько 463 млн осіб. Наприклад, навіть у США іспанською вдома говорять майже 42 млн осіб, тобто 13% загального населення. В соціальних мережах, зокрема фейсбуці й твіттері, іспанська є другою за вжитком після англійської. Враховуючи це, великі медіа ведуть іспаномовні сторінки у соцмережах (наприклад, BBC Mundo).

Російська пропаганда — не виняток. Попри блокування низки афілійованих із російським урядом ЗМІ у Європейському Союзі та США, їхні платформи продовжують працювати у регіонах, які не квапляться запроваджувати санкції проти дезінформації. Саме тому російська пропаганда іспанською мовою поширюється дуже активно. Скажімо, іспанськомовний акаунт Russia Today має навіть більше підписників, ніж сторінка основного "медіа" RT.

Найгучнішими іспаномовними рупорами російської пропаганди є спонсороване російською федерацією медіа RT en Español (17,9 млн підписників) та Sputnik Mundo (627 тис. підписників). На додачу до основної сторінки RT en Español, афілійованими з нею є RT en vivo (165 тис. підписників), RT Latinoamérica (178 тис. підписників), RTdocumental (41 тис. підписників), RT Futuro (359 тис. підписників), RT Play en Español (понад 6 млн підписників), RT Blog (24 тис. підписників). Цікавою знахідкою видається сторінка Russian Today (111 тис. підписників), яка нібито не афілійована з RT та має іншу назву, однак створена нещодавно — в червні 2022 року, після березневого блокування Russia Today країнами ЄС. Вона використовує айдентику RT та публікує контент винятково цього каналу. Найімовірніше, ця сторінка — одна з "запасних", створена, аби за можливості обійти блокування основних сторінок RT. Також до цієї категорії проаналізованих сторінок ми внесли Russia Beyond ES із 700 тис. підписників. Для неї фейсбук подає додаткову інформацію: "Цей ЗМІ контролює держава росія".

У категорії російських іспанськомовних медіа лідерами за залученням аудиторії протягом аналізованого нами періоду очікувано виявилися RT en Español (407,8 тис. взаємодій), Sputnik Mundo (185 тис взаємодій) та Russian Today (158,4 тис. взаємодій). Решта — пов'язані з RT сторінки, які публікують дописи у певному сегменті та\або форматі. Найменшу аудиторію залучив RT Blog — лише трохи більше 1 тис. взаємодій.

З 2167 проаналізованих дописів RT en Español 243 містять згадку про Україну (11%). П’ятірка найпопулярніших виглядає так:

  • новини про критику FIFA з боку України через те, що організація не дозволила Президенту Зеленському виступити під час фіналу чемпіонату світу з футболу в Катарі (майже 8 тис взаємодій, 983 коментарі);
  • реакція президента росії на передачу Україні систем ППО Patriot (близько 4 тис. взаємодій, 429 коментарів);
  • коментар Олексія Арестовича про те, що "лідер США, який оголосить про припинення підтримки України, не протримається в Білому домі більше 15 днів" (1645 взаємодій, понад 200 коментарів);
  • критика колишнього президента Болівії Ево Моралеса США за надання озброєння Україні "в той час, як у Сполучених Штатах від холоду помирають десятки людей" (1643 взаємодії, понад 200 коментарів);
  • коментар президента Хорватії Зорана Милановича про штучність надання Україні статусу кандидата в члени ЄС (понад 1500 взаємодій, 72 коментарі).

Загалом RT en Español відтворює наративи військово-політичного керівництва росії про "війну США з росією". Україна ж здебільшого постає як залежна від "колективного Заходу" держава, яка постійно вимагає більше зброї та фінансової допомоги.

Не оминає увагою Україну й Sputnik Mundo. Так, 121 допис із 879 безпосередньо присвячений українському порядку денному, що становить 13% від загальної кількості. Це більше, ніж частка публікацій про Україну в пропагандистів з RT en Español. Здебільшого дописи Sputnik Mundo коментують менше, ніж їхніх "колег" з RT, однак загальна взаємодія, вподобання дописів та їх поширення є доволі активними. Серед лідерів за охопленням аудиторії такі дописи:

  • Москва запевняє, що обмеження ціни на нафту не вплине на "спецоперацію в Україні" (понад 1 тис. взаємодій, 58 коментарів);
  • дмітрій мєдвєдєв назвав "лицемірами" британських політиків, які стверджують, що Україна вільна вирішувати, як і коли вести переговори з росією, та принагідно заявив, що Фолклендські (Мальвінські) острови належать Аргентині, а не Великій Британії (понад 1 тис. взаємодій, 34 коментарі);
  • заява ексчиновника США Скотта Ріттера (давнього апологета путіна та критика зовнішньої політики США, а також засудженого за сексуальні домагання до неповнолітніх — прим. авт.), буцімто "Україна сильно вичерпала людські та технічні ресурси, тому не має шансів протистояти Росії" (понад 1 тис. взаємодій, 74 коментарі);
  • заява Кремля про те, що "Зеленський усвідомлює, що конфлікт в Україні може закінчитися завтра, якби він цього захотів" (близько 1 тис. взаємодій, 104 коментарі);
  • коментар "політолога й аналітика" Альфредо Джаліфе-Рахме (ще один одіозний політичний коментатор, якого часто запрошують на антиамериканські та проросійські медійні майданчики — прим. авт.) про те, що "конфлікт між Україною та Росією виходить за межі поля бою, на кону — новий світовий порядок" (935 взаємодій, 74 коментарі).

Більшість проаналізованих нами російських медіа заблоковані у країнах ЄС та позначені як "state-owned media". Це Sputnik Mundo, RT en Español, RT en vivo, RT Latinoamerica, RT Play en Español, RT Futuro. Їх адмініструють акаунти з російською IP-адресою. Попри блокування, для них залишається доступним регіон Південної Америки, зокрема Бразилія, Мексика й Перу. Деякі сторінки доступні й у США — так, попри блокування Russia Today, залишаються незаблокованими Sputnik Mundo та RT en Español.

Втім, є й сторінки, створені, вочевидь, лише для того, щоб обійти блокування на платформах компанії "Мета". У нашій вибірці це RT Blog, RTdocumental та Russian Today.

Модераторами цих сторінок є облікові записи з Перу. Вони публікують новини з сайту Russia Today та, звісно ж, поки що не позначені фейсбуком як такі, що належать державі росія. Доступ до них відкритий як для аудиторії країн Південної Америки, так і для європейців. Утім, це не єдині "дзеркала" заблокованих пропагандистських медіа. До нашої вибірки, ймовірно, не увійшли сторінки, створені нещодавно, або ті, які не публікують дописи доволі часто. Саме тому компанія "Мета" має не зупинятися на вже заблокованих у березні сторінках, вдосконалювати інструменти протидії дезінформації та відстежувати створення сторінок, які дублюватимуть заблоковані RT та Sputnik Mundo.

Не менш цікавим сегментом нашого аналізу є іспанськомовні відеоблоги окремих публічних осіб. Яскравим прикладом російської пропаганди є блогерка Ліу Сівайя — росіянка зі справжнім іменем Любовь, яка, втім, давно живе в Мадриді та веде свої сторінки винятково іспанською. Вона позиціонує себе як "політолог та журналіст", а її соцмережі вже давно фігурують в українських списках поширювачів російської пропаганди. У нашій вибірці її відеоблог має найбільшу кількість підписників (понад 120 тис.), а контент повністю присвячений російському вторгненню в Україн. Її відео в середньому набирають понад 15 тис. переглядів. Ліу Сівайя активно ретранслює позицію політичного керівництва держави-агресора, використовує хештеги #STOPropaganda і вдає протидію дезінформації від "колективного Заходу" та України.

Найпопулярнішми її дописами є повідомлення про нібито надання їй мексиканської журналістської премії за "внесок у свободу слова", відео з поїздки до окупованого Бердянська, де вона розповідає, як росія принесла місту "процвітання та мир".

Решта блогів у нашій вибірці — переважно політичні коментатори з іспанськомовних країн, як-от Inty Noticias. Це відеоблог іспанця Вільмера Ремара (Wilmer D. Remar), який, судячи з його сторінок (у тому числі в російських соцмережах), є давнім прихильником політики рф. На його фейсбук підписано понад 100 тис. людей, а контент переважно зосереджений на подіях іспанськомовних країн. Україну ж він згадує у контексті її "поділу" через війну.

Серед текстових блогів значну аудиторію (близько 100 тис. підписників) залучає сторінка Ahí les Va. Вона адмініструється з росії, заблокована у європейських країнах та має позначку "state-owned media".

Цей ресурс позиціонує себе як "новини з гумором" та переважно відтворює наративи RT та RT en Español. Серед найпопулярніших дописів — "неефективність" санкцій ЄС щодо російської енергетики та демонізація Заходу.

Окремо варто розглянути великі медіа іспаномовних країн. Вони не є традиційними поширювачами російської пропаганди на кшталт RT та Sputnik чи блогів симпатиків росії. До таких медіа у нашій вибірці належать, зокрема, teleSUR, Nexo Latino (сторінка телеканалу HispanTV), NIUS. Переважно ці медіа публікують збалансований контент щодо російсько-української війни, однак трапляються деякі перегини у бік ретрансляції позиції російської федерації. Через це в їхньої аудиторії може скластися враження про певну "легітимність" російської агресії або про те, що війна в Україні є й справді протистоянням НАТО і росії. Прикладами такої неоднозначної тональності у поданні новин є, зокрема, повідомлення позиції рф щодо "брудних бомб" в Україні на сторінці NIUS, відео на сторінці мексиканської новинної компанії NMás формату "без коментарів" від міноборони рф, де, наприклад, показують, який "крутий" бронепоїзд використовували під час вторгнення в Україну, або сюжет про Путіна, який "наважився кинути виклик Заходу".

Подібні точкові випадки зміщення фокусу у великих медіа можна пояснити, зокрема, відсутністю достатньої репрезентації голосу України в публічному просторі цих країн. Відтак, журналісти користуються найдоступнішими для них наративами. Як бачимо, країни Південної Америки та їхній медіапростір є поки що незаповненою нішею, де необхідно посилити адвокацію інтересів України.

Фейсбук-сторінки пропагандистських платформ, афілійованих із російським урядом, попри блокування у країнах Європейського Союзу, продовжують працювати в Південній Америці та частково в Сполучених Штатах. Окрім цього, спостерігаємо створення пов'язаних сторінок або сторінок-"дзеркал" заблокованих ресурсів Russia Today, які наразі не заблоковані на платформах Meta. І все ж це свідчить про ефективність подібного блокування. Як уже йшлося вище, соцмережам необхідно вдосконалювати інструменти реагування та протидії створенню додаткових сторінок, пов'язаних із Russia Today, Sputnik та іншими майданчиками російської пропаганди.

Проросійські наративи проникають до великих ЗМІ іспанськомовних країн, які переважно подають збалансовану інформацію, через недостатнє представлення інтересів України та української інформаційної політики. Наприклад, у країнах Південної Америки російська пропаганда заповнює інформаційний простір там, де немає відчутного українського голосу. Це означає, що Україні варто звернути увагу на аудиторії поза межами ЄС, США та Канади і просувати інформаційну політику в Мексиці, Перу, Бразилії та інших країнах. 

Ольга Сацук для Цензор.НЕТ