Спеціально для порталу "Український погляд" підготувала регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович

Тема видобування бурштину на Рівненщині – досить болюча. Але коли мова йде про негативні наслідки, не всі розуміють, що насправді фатальною ця проблема є не лише для області, а й для всієї України. Про те, наскільки «страждає» рівненська земля від видобутку бурштину та які її площі, дізнавалася Громадянська мережа ОПОРА.

Кількість порушених земель

Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 23 травня 2014 року №190, керівники та спеціалісти територіальних органів Держземагентства північних районів області включені до складу робочих груп з проведення обстеження земель, порушених внаслідок незаконного видобутку бурштину.

За інформацією районних управлінь Держземагентства, згідно обстежень робочих груп, в області внаслідок несанкціонованого видобування бурштину порушено 1046,36 га земель.

Назва адміністративно-територіальної одиниці

Порушено земель, га

Березнівський район

1,2

Володимирецький район

594,06

Дубровицький район

31,49

Рокитнівський район

21,9

Сарненський район

397,71

Усього в області

1046,36

Крім зазначених площ на трьох земельних ділянках, наданих в установленому законодавством порядку, здійснюється видобуток бурштину, а саме: на території Володимирецького району – 18 га (ТзОВ «Центр «Сонячне ремесло»), у Дубровицькому районі – 3,73 га (ДП «Бурштин України»), у Сарненському районі – 6,7 га (ДП «Бурштин України»).

Відповідальність

Поклади бурштину-сирцю на Рівненщині пролягають на різній глибині і займають площу понад 9 тис. кв. км. Несанкціонований його видобуток здійснюється у 5 районах.

За інформацією Інни Березовської, начальника відділу комунікації головного управління національної поліції в Рівненській області, у протидії незаконному видобутку бурштину у 2015 році працівники ГУНП в Рівненській області за статтями 240 та 190 Кримінального кодексу України відкрили 500 кримінальних проваджень (2010 року – 40, 2012 року – 88, 2014 року – 323); виявили 225 осіб, які займалися незаконним видобутком бурштину-сирцю, з яких 117 – повідомлено про підозру; вилучили 160 мотопомп (2010 року – 24, 2012 року – 119, 2014 року – 204); 44 одиниці транспортних засобів і майже чотири тонни бурштину-сирцю (2010 року – 4,6 кг, 2012 року – 1,9 кг, 2014 року – 215 кг). До суду за минулий рік із обвинувальним актом скеровано 82 кримінальних провадження.

Кримінальний Кодекс України визначає відповідальність за незаконний видобуток бурштину. За словами Інни Березовської, приміром частина друга статті 240 «Порушення правил охорони або використання надр» передбачає порушення встановлених правил використання надр: створення небезпеки для життя, здоров’я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення, – караються штрафом від чотирьохсот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Наразі всі правоохоронні органи Рівненщини спільно забезпечують охорону територій та здійснюють відпрацювання у місцях незаконного видобутку бурштину. Ситуація контрольована, однак вирішувати та врегульовувати цю проблему потрібно на законодавчому рівні.

05 04 16 02

Наслідки добування бурштину

Найбільший негативний вплив – це, звісно, шкода для навколишнього середовища. Перш за все, мова йде про порушення лісового фонду та сільськогосподарських земель. Незаконний видобуток бурштину призвів до того, що у Рівненській області за останні роки знищено родючий шар ґрунту на площі понад 1000 га землі, пошкоджено більше 400 га лісу.

Проблема потребує негайного вирішення, адже екологічні наслідки від незаконного видобутку бурштину «загарбницькими» методами, катастрофічні.

Окрім цього, бурштинове протистояння потребує значних технічних і людських ресурсів, які повинні бути спрямовані, насамперед, на боротьбу з незаконним добуванням бурштину. До того ж, на пошкоджених ділянках гине молодий ліс, а висадити новий просто неможливо.

Якщо подумати про ставлення до природного середовища, про екологічну свідомість, про відповідальність і збереження дорогоцінного поліського біорозмаїття, – мають відбутися зміни у суспільстві, в екологічній політиці держави та у відношенні всіх людей до природних ресурсів планети.

Начальник відділу моніторингу, заповідної справи та надрокористування департаменту екології та природних ресурсів Рівненської облдержадміністрації Наталія Сергеєва сподівається, що проект Закону України «Про видобування та реалізацію бурштину» дозволить уникнути негативних екологічних, економічних та соціальних наслідків для економіки України від нелегального видобування бурштину.

«Надіємось, що з прийняттям законопроекту запрацюють правила. Якщо розробки плануватимуть на заліснених площах, по-господарськи буде відведено ділянку, прибрано ліс, знято родючий шар ґрунту. Добудуть бурштин, пройде рекультивація і знов родючий шар повернуть на місце. Тоді без великих проблем можна провести заліснення. Найголовніше, щоб не було порушень водного балансу, заболочення чи пересихання. Адже бурштин видобувають способом гідророзмиву, використовуючи мотопомпи. Природа не прощає бездумного хаотичного втручання. Наслідки можуть бути непоправними. Коли ж вступить у дію закон, будемо знати, хто, що і для чого робить», – додала Наталія Сергеєва.