Спеціально для порталу "Колона" підготувала регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович

Залучити кошти від міста, щоб утеплити будинок, замінити покрівлю, полагодити електромережі, відремонтувати ліфт, встановити вікна та двері – це реальність. На прикладі рівненського ОСББ «Відінське» Громадянська мережа ОПОРА розкаже, як самостійне управління будинком з фінансовою допомогою міста може перетворити вашу оселю в казку.

Передумови створення ОСББ «Відінське»

Головою правління з початку заснування об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Відінське» є Галина Миколаївна Бовгира. Розташоване ОСББ по вул. Відінській, 8-а. Має 29 квартир і 2 нежитлових приміщення.

Будинок зведений 1989 року. Хоча має всього 28 років, однак стан його був жахливим:

  • 9 місяців не працював ліфт;
  • не було дверей, у під’їзді постійно «випивали»;
  • на першому поверсі жили наркомани;
  • будинок був «оббитий»;
  • через 5 років після заселення жителів фасад почав обсипатись;
  • «проїздний двір до податкової». Це була чи не найбільша проблема жителів: поблизу будинку розташована Податкова служба, з іншого боку – ПриватБанк. Відповідно, усі клієнти установ паркувались поблизу будинку. Діти не мали, де гратися. А власникам квартир – ніде було припаркувати власне авто;
  • «протікала покрівля». «Руберойд був у такому стані, що навіть влітку був піднятий, і коли наступиш – цвіркала вода», – говорить голова правління. Звернення до ЖЕКу не давало жодних результатів;
  • окрім цього, «електропроводка гурчала». Один раз, або й двічі на місяць у будинку вибивало світло.

«Ми змушені були щось робити, – каже Галина Миколаївна. – Проблем чимало, але й починати було доволі важко й страшно. Люди не вірили, що власними силами можна щось змінити. Проте почали…».

11 листопада 2010 року було створене ОСББ. І з того часу співвласники переконуються, що тільки вони можуть і повинні дбати про себе, своє житло та свій комфорт.

Досягнення ОСББ «Відінське»

2008 рік (ПРООН)

До створення об’єднання мешканці будинку скористались Програмою розвитку ООН та встановили ІТП (індивідуальний тепловий пункт). Тепловий лічильник є автоматизованим. Для його встановлення жителі не витратили й гривні, програма забезпечувала 100% фінансування.

2011 рік (Муніципальна програма сталого розвитку)

Улітку 2011 року для капітального ремонту покрівлі співвласники скористались рівненською місцевою програмою – Муніципальною програмою сталого розвитку. Співфінансування на реалізацію проекту складало 20% (внесок громади) і 80% (кошти муніципалітету).

2011 рік (Обласна програма)

Цього ж 2011 року мешканці відремонтували ліфт. У цьому їм допомогла обласна програма, згідно якої ремонт був повністю профінансований з обласного бюджету.

2011 рік

Через проблему зі стоянкою автомобілів, співвласники вирішили зробити об’їздну дорогу. Саме у 2011 році мешканці приватизували землю. Їм надали дозвіл на розробку проекту.

2012 рік (Муніципальна програма сталого розвитку)

Вдруге муніципальна програма. Тепер співвідношення внесків було 25% (кошти громади) і 75% (кошти міста). Цього разу співвласники здійснили капітальний ремонт електромережі.

2013 рік

Співвласники ОСББ за власні кошти зробили об’їздну дорогу та встановили шлагбаум. Внесок мешканців з однієї квартири складав 250-300 грн.

2014 рік

Мешканці об’єднання закінчили приватизацію прибудинкової території, отримали на землю всю документацію.

2013-2015 роки (Муніципальна програма сталого розвитку)

Капітальний ремонт фасадів, або ж просто утеплення. Цей проект був наймасштабнішим і тривав три роки. Втретє участь у Муніципальній програмі, де внесок співвласників становив 30%, а міста – 70%.

2013 рік – «рік документації». Співвласники відібрали виконавців, зробили робочий проект, кошторис, пройшли державну експертизу, отримали декларацію на початок роботи Державною архітектурною інспекцією, заключили угоду на технічний та авторський нагляд. Загалом, сума становила близько 15 тис. грн. Для сплати цих коштів використали членські внески, які щомісячно сплачують мешканці об’єднання. Тому окремо на документацію кошти не збирали.

2014 рік – початок утеплення. Капітальний ремонт фасаду здійснювали у два етапи. Згідно Муніципальної програми, вартість проекту першого року становила 231 975 грн. Вартість 1 кв. м площі фасаду для мешканців складала 79 грн. Частина оплати була взята з внесків, які мешканці сплачували за обслуговування будинку.

2015 рік  – завершення утеплення. Вартість проекту у 2015 році склала 462 027, 73 грн. Муніципалітет надав підтримку у розмірі 323 419 грн. Вартість утеплення 1 кв. м площі фасаду становила 83 грн. У будинку 3-, 4- та 5-кімнатні квартири. Внесок на ремонт фасаду вираховувався залежно від її площі для кожної квартири окремо. Враховуючи, що трикімнатні квартири «видовжені», то внесок їх співвласників був найбільшим. Власники 5-кімнатної квартири заплатили близько 4200 грн (дворівневі квартири), 4-кімнатної сплатили біля 5000 грн, а 3-кімнатної – 5900 грн.

2016 рік («Теплі кредити»)

Скориставшись Урядовою програмою «Теплі кредити» співвласники придбали енергозберігаючі вікна у під’їзд (9 вікон) та двері. Держава по кредиту повернула 17 500 грн. Ця сума стала 30-відсотковим внеском для Муніципальної програми цього ж року. Відповідно, вікна і двері «обійшлися» для співвласників безкоштовно.

2016 рік (Муніципальна програма сталого розвитку)

До проекту капітального ремонту житлового будинку входила заміна вікон та дверей вхідної групи, ремонт внутрішнього опорядження, теплоізоляція трубопроводу вхідної групи, влаштування козирка. Проект становить 320 000 грн з 30-відсотковим внеском громади.

Реальна економія

«Люди задоволені та щасливі, бо в квартирах 22-23 °С, будинок наче новий. Завдяки індивідуальному тепловому пункту ми можемо повністю регулювати температуру в будинку. Вартість 1 кв. м опалення коштує більше ніж в 2 рази дешевше від вартості цієї ж площі без лічильника», – коментує голова правління ОСББ «Відінське».

Об’єднання має ще багато планів: зробити проект з індивідуального опалення, а також приміщення колишнього смітника переобладнати під сауну. Важливо, що співвласники знають: для них перешкод немає.

Своїм прикладом ОСББ «Відінське» демонструє, як самостійно можна змінювати свою оселю, свій комфорт та своє майбутнє на краще. Хоча робота довга і важка, однак результат є і він колосальний. Говорити з людьми, демонструвати їм реальні позитивні приклади – ось основні правила. Головне – працювати й не боятися змінювати життя на краще.