Спеціально для "Дніпроград" підготувала регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Анастасія Ромазова

У Дніпрі, в місті, де кількість населення добігає мільйона, а число багатоповерхівок нараховує більше шести тисяч, лише п’ять відсотків мешканців висоток зважились на самостійне обслуговування власного будинку шляхом створення ОСББ. Одними з таких квартировласників стали жителі об’єднання «Янгель», що знаходиться за адресою вул. Академіка Янгеля, буд. 33.

Крім того, що мешканці цього дванадцятиквартирного ретро-будинку були одними з перших, хто зареєстрував організацію з управління нерухомим майном, вони ще й стали першопрохідцями серед дніпровців у сфері державного енергоефективного кредитування.

Про життєпис та економічні досягнення ОСББ «Янгель» Громадянській мережі ОПОРА розповів голова об’єднання Олександр Попсуєв.

26 05 16 03

У 2006 році після роздумів про тридцятирічну бездіяльністю ЖЕКу, збору тематичної інформації про ОСББ, відвідування семінарів та конференцій, пенсіонер, а перед тим досвідчений підприємець Олександр Попсуєв ініціював створення ОСББ. Залучившись підтримкою левової частки мешканців будинку у червні 2006 року зареєстрував об’єднання.

«Для мене ОСББ – це звичайне підприємство, яким я вже мав досвід керувати, тільки житлове і неприбуткове. Будь-яка діяльність вимагає організаційної, паперової, фізичної та інтелектуальної роботи. Це наша неминуча буденність. Тому чергові завдання, які стали переді мною як перед управлінцем, мене зовсім не збентежили», – ділиться Олександр Дмитрович.

Хазяйновитість керівника – господаря об’єднання підкреслюється тим, що на його плечах тримаються всі ремонтні роботи в будівлі. Мешканці економлять на утриманні електрика, сантехніка, бухгалтера та будівельного підрядника, оскільки їх функції виконує пан Олександр за 600 грн на місяць.

«Робота в будинку після створення ОСББ почалась з облаштування сходових маршів енергозберігаючими лампами та датчиками руху. Далі ми зробили ремонт у під’їздах, відреставрували козирки. Встановили зовнішні металеві та внутрішні енергозберігаючі пластикові двері. Замінили труби на горищі. Самостійно провели під землею труби теплопостачання (були наземні)», – звітує про виконані роботи голова ОСББ.

Фінансова участь муніципалітету, області, держави

У 2011 році після наполегливих запитів до житлового управління для об’єднання «Янгель» були виділені кошти з міського бюджету для проведення капітального ремонту покрівлі.

«У 2013 році будинок брав участь у конкурсі міні-проектів з енергоефективності. В результаті очікуваної перемоги ми отримали 12000 гривень з обласного бюджету для встановлення загальнобудинкового теплового лічильника. Облаштування цього приладу дозволило нам значно зменшити рахунки за теплопостачання», – ділиться досвідом заощадження Олександр Дмитрович.

Для встановлення енергозберігаючих вікон у місцях загального користування ОСББ долучилось до державної програми підтримки населення для впровадження енергоефективного обладнання.

Цікавою особливістю для кредитування об’єднання «Янгель» стала прихована мотивація отримання позики. Мешканці бажали провести апробацію урядових обіцянок стосовно відшкодування 40% коштів на придбані матеріали. Тому сума «ризику» була зовсім невеликою – 5700 гривень.

Оскільки Держенергоефективності своєчасно забезпечило погашення 40% тіла кредиту, жителі ОСББ змогли вже через десять місяців повернути позику Ощадбанку. Ця дострокова виплата дозволила зекономити значну суму на відсотках.

Сама ж робота зі установлення обладнання здійснювалась безоплатно зусиллями голови об’єднання.

26 05 16 02

Набута ощадність

Проведені енергоефективні заходи в будинку привели як до енергетичної, так і до фінансової економії.

Послуги

До створення ОСББ

Після створення ОСББ

Тариф за кв. метр

2,46 грн

1,40 грн

Споживання електроенергії у місцях загального користування

40-50 кВт

1-2 кВт

Оплата за теплопостачання у квартирі

1000-1080 грн

360-480 грн

Плани щодо подальшої модернізації

Оскільки експеримент з державою пройшов успішно, тепер ОСББ «Янгель» планує взяти наступний кредит для утеплення будинку.

Коментуючи заплановане, Олександр Дмитрович зазначив: «За моїми підрахунками, реалізація такої ідеї вимагає близько 93000 грн. Для наших мешканців, враховуючи навіть не платоспроможність, а просто кількість власників, – це недешеве задоволення. Особливо, якщо взяти до уваги той факт, що кредит надається максимум на п’ять років. Тому я шукаю спосіб оформити позику терміном на 10 років», – ділиться планами голова ОСББ «Янгель».

26 05 16 02

Позитивний приклад функціонування об’єднання «Янгель» став заразливим для сусідніх будинків. А досвідчений кербуд, у свою чергу, не відмовляє у консультації всім зацікавленим. За підтримки Олександра Дмитровича у Червоногвардійському районі Дніпра вже зареєстровано чотири нових ОСББ.