Спеціально для ІП "ЧаРівне" підготувала регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович

Восени цього року Рівне поповнило ряди міст, які долучились до державної програми енергоефективності за підтримки уряду України. Кредитна програма спрямована відшкодувати частину коштів на заходи з енергозбереження для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Ця програма дозволяє не тільки утеплити житло, тим самим заощадивши на комунальних платежах, а й отримати фінансову підтримку держави.

На Рівненщині тільки два ОСББ скористались держпрограмою, проте це лише початок. Аби дізнатись всі деталі та тонкощі одержання такого кредиту, Громадянська мережа ОПОРА поспілкувалась з Галиною Похильчук, секретарем ради голів ОСББ міста Рівне та Рівненської області та, водночас, головою ОСББ «Галицького – 4», яке перше на Рівненщині скористалось держпрограмою енергоефективності.

19 01 16 02

– Пані Галино, розкажіть, будь ласка, що підштовхнуло вас взяти кредит?

– Просто нам це було потрібно. Будинку майже 40 років, тож він вкрай потребує ремонту.

– На що саме ви взяли кредит?

– Ми оформили кредит на вікна. 67 енергозберігаючих вікон для місць загального користування, там, де знаходяться міжсходинкові клітки.

Вікна, які в нас були, – були звичайними, у дерев’яних рамах, до яких прилягали нещільно. Там було по одному склу, хоча передбачено два. Треба було їх виймати, садити на силікон. Але це також витратна частина. Тому й вирішили замінювати вікна.

Ми перші в Рівному та шості в Україні, хто скористався програмою «Ощадний дім». З нею можна робити заходи з утеплення, системи опалення тощо. Заходи з утеплення, зокрема, й включають придбання енергозберігаючих вікон. Навіть можна вставити нові двері в місця загального користування.

Утеплення ми проводимо за муніципальною програмою. Нам виділяє місто 70 %, а 30 % – громада нашого будинку, тобто власники квартир.

– На яку загальну суму ви взяли кредит і яке отримали відшкодування?

– Загальна сума кредиту становила 52,7 тис. грн, а вартість вікон – 58,3 тис. грн. Умовою банку було одразу сплатити 10 %. Між іншим, це погано, оскільки на цих 10 % відшкодування державної програми не розповсюдилось.

Тепер щодо відшкодування. У зв’язку з тим, що у людей є субсидії, ми ще додатково одержали 10,5 %. Тобто 40 % – гарантоване відшкодування на тіло кредиту і 10,5 % – у зв’язку з тим, що 50 людей мають субсидії.

Усього ж одержали відшкодування у розмірі 26,4 тис. грн.

– До оформлення кредиту як відбувалась робота з мешканцями?

– Ми провели збори, запросили представника банку, він нам розказав, як це має бути. Справа в тому, що ми утеплювали будинок, і вікна, які знаходилися на міжсходинкових клітках, – їх хотілося вже замінити. Цього року ми провели утеплення першого під’їзду. Тому вирішили замінити вікна на пластикові склопакети.

За гроші будинку, за членські внески, в один під’їзд купили вікна. Щодо інших під’їздів, коли тільки заговорили про вікна, то вартість глухого вікна була 250 грн, коли почали купувати, стало вже 520 грн. Тому на решту під’їздів вирішили купити в кредит, оскільки є така програма.

Потім шляхом опитування «дозбирали» 75 % підписів. Тобто, у нас 144 квартири, 108 квартир проголосувало «за» оформлення кредиту.

А далі правління підписало кредитний договір і почалося його оформлення.

– Чи не виникало проблем при оформленні кредиту?

– Нюанси були. Але при оформленні кредиту мені пішли на поступки.

По-перше, Ощадний банк спершу вимагав 3 % на початкову суму кредиту. Але знизили до 1 %. І зараз у них 1 %.

25 % річних на кредит так і лишилось. Не зменшили. Хоча зараз уже знизили до 23 %.

Загалом, коли оформляли, то багато було питань і багато документації.

– Чому саме цей банк? Це найоптимальніші умови?

– Ні. Умови Укргазбанку, можливо, й кращі. Там немає початкової суми, тобто якщо вже і буде відшкодування, то на все тіло кредиту. Але ми є клієнтом Ощадного банку. Їхня умова була такою: основна застава рахується, депозит потрібно покласти на розмір 2 суми внеску. Тобто, в нас він 2100 грн. І щоб рахунок був тільки в Ощадному банку. А платежі, які будуть приходити (членські внески), банк має забирати, якщо не гаситься кредит.

Тобто, потрібно було закрити рахунки і в Укргазбанку, щоб був один рахунок. Тому вирішили в Ощадбанку.

– Скільки часу було витрачено саме на оформлення кредиту?

– У мене це зайняло 2 місяці. 24 липня були перші збори, а 1 вересня ми підписали кредитний договір.

Цей кредит ми оформили на 5 років, але, думаю, погасимо його раніше. У зв’язку з тим, що будинок необхідно утеплювати. Треба замінити дашок над вхідними дверима. Треба ще зробити одне, друге. Вікна поставили. Тепер треба зробити відкоси, а це ще ж 6 тис. грн за роботу і 4 тис. грн за матеріали.

Утеплити будинок було б дуже добре. От наш будинок може одержати на утеплення 4 млн грн. Нам стільки не треба. На утеплення нашого будинку потрібно 2 млн грн. Але тільки на матеріали. А сама робота не відшкодовується, не підпадає під дію програми.

Ну, коли погасимо цей кредит, купимо ще проміжні двері. Вхідні у нас є. Бо ж якщо це збереження тепла, то потрібно, щоб це збереження було відчутним.

– Яка очікувана економія після встановлення вікон?

– Очікувану економію побачимо, коли повністю утеплимо будинок. А зараз у нас економія 30 % по теплу. Це дані минулого року, коли вікна в одному під’їзді стояли. І вже тоді було 30 %. Плануємо, що буде 50 %.

Для людей 30 % – це з однієї квартири 5 тис. грн економії за опалювальний сезон. І навіть не з трикімнатної. Тому це суттєво.

У нас 181 тис. грн була економія по теплу на всіх. Це минулого опалювального сезону. Все завдяки тому, що стоїть лічильник. А буде утеплений весь будинок, то, думаю, буде більше ніж 50 %.

– Чи піднімаєте Ви питання впровадження заходів енергозбереження на зборах співвласників?

– У нас це питання завжди підіймалося. Перше, що ми зробили, коли створили ОСББ, – відремонтували покрівлю. Це важливо. Тоді ми скористались програмою ПРООН (Програма розвитку організацій об’єднаних націй). Її умови були наступні: 10 % – внесок громади, а 90 % ділилося наступним чином: 80 % – місто і 10 % – ПРООН.

Потім на підставі цієї програми ПРООН і створилася Рівненська Муніципальна програма сталого розвитку. Це було в 2008 році. З неї ми залучили приблизно 140 тис. грн, яку нам виділили на покрівлю. 15 000 грн було наших.

Потім ми ще відремонтували труби. І до створення ОСББ у будинку був недороблений тепловий вузол. Ми його у частині лічильника доробили за свої кошти. Тобто за 14 тис. грн встановили лічильник.

– З автоматикою?

– Без. У нас хороший фахівець. Він регулює. Автоматика все одно буде вдосконалюватись, тому поки що такий, з ручним регулюванням. Автоматика дорожча.

– Що б ви особисто порадили іншим ОСББ чи ЖБК?

– Звичайно, що треба утеплювати будинок в цілому. Індивідуальне утеплення не дає результату. Тому краще, щоб будинок брав участь в програмах і утеплювалися всі, не індивідуально.

Крім того, індивідуальне утеплення псує стіни. Його взагалі потрібно було б заборонити, оскільки йде руйнація будинку.

А утеплений будинок – це не тільки більше комфорту, це ще й економія.