Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію моніторингу за виборами в 5 «проблемних» округах, який включає довготермінове та короткотермінове спостереження. Організація мобілізує понад 600 активістів для здійснення паралельного підрахунку голосів та якісного спостереження в день голосування. ОПОРА системно інформуватиме суспільство про перебіг кампанії, дотримання чинного законодавства суб’єктами виборчого процесу, участь посадових осіб у перегонах, дотримання загальновизнаних міжнародних стандартів усіма зацікавленими сторонами. Організація також планує забезпечити онлайн трансляцію з ОВК під час прийому протоколів від дільничних виборчих комісій. Громадське спостереження має на меті попередити порушення та унеможливити зловживання під час підрахунку голосів.

Вступ

Кампанія з повторних виборів у 5 проблемних округах стала більш активною та насиченою протягом звітного періоду. Спостерігачі ОПОРИ відзначають системні зловживання, зафіксовані у 3-х з 5 округів, які можуть призвести до незаконного впливу на волевиявлення виборців. Найбільше порушень, пов’язаних з непоодинокими фактами підкупу виборців зафіксовано у 194 (Черкаси), 223 (Київ) та 94 (центр – м. Обухів) округах. Спостерігачі передали інформацію щодо інцидентів до правоохоронних органів, прокуратури та ЦВК. У 94 окрузі (центр – Обухів, Київська область) Центральна виборча комісія зняла з реєстрації кандидата від ВО «Батьківщина» Віктора Романюка, у зв’язку з рішенням суду та порушенням з боку кандидата цензу осілості. Безпрецедентна кількість однофамільців відомих політичних діячів, в тому числі повного «двійника» колишнього кандидата від опозиції Романюка, може призвести до дезорієнтації виборців у день голосування. Така ж ситуація залишається у 223 окрузі (м. Київ), де зареєстровано двох двійників кандидата від ВО «Свобода» Юрія Левченка, в одного з яких у бюлетені буде зазначено місце роботи, як громадська організація «Об’єднання Свобода».

Крім того, ОПОРА продовжує фіксувати факти використання адміністративного ресурсу у 132 (центр – м. Первомайськ) та 94 (центр – м. Обухів) округах. Втім, така активність, на думку спостерігачів, у меншій мірі впливає на результати виборів, ніж прямий підкуп.

У звітний період на 59 осіб скоротилась кількість кандидатів за рахунок тих, хто за власним бажанням подав до ЦВК заяву про відмову від участі у виборах. Лише одного, Віктора Романюка знято за рішенням суду.

Реєстрація кандидатів та відмова у балотуванні

Кандидати в народні депутати України на повторних виборах та політичні партії-суб’єкти виборчого процесу мали можливість подати заяву до ЦВК про скасування реєстрації кандидатів до 2 грудня 2013 року. До 4 грудня включно ЦВК була зобов’язана розглянути відповідні звернення та прийняти рішення по суті. 

Станом на 5 грудня 2013 р., після розгляду усіх заяв та звернень щодо відмови балотуватися, в п’яти одномандатних виборчих округах кількість кандидатів зменшилась з 207 до 151 особи. Найбільше кандидатів залишилося в окрузі № 223 (центр – Шевченківський район м. Київ  – 70 осіб).  Велика кількість кандидатів балотується у виборчому окрузі № 94 (центр – Обухів) – 38 осіб. У цьому окрузі було скасовано реєстрацію аж 47 кандидатів. Найменше кандидатів зареєстровано в окрузі № 132 – 11 осіб. Якщо порівнювати тенденцію із черговими виборами 2012 р., кількість кандидатів, які змагаються за депутатський мандат зросла в округах № 94, 132, 194, 223.  Лише в окрузі № 197 – зменшилася. За оцінками спостерігачів ОПОРИ, більшість кандидатів не проявляє жодної передвиборчої активності. 

Залишається актуальною проблема дезорієнтації виборців через застосування технології так званих кандидатів-«двійників» чи «клонів» відомих політиків, або ж рейтингових кандидатів. Зокрема, в окрузі № 223 зареєстровано три особи із прізвищем Левченко, при цьому лише кандидат ВО «Свобода» Юрій Левченко проводить агітаційні заходи. У  відомостях про кандидата-самовисуванця Андрія Левченка, що публікуватимуться у виборчому бюлетені, вказано інформацію про його місце роботи та посаду – керівник аналітичної служби ГО «Об’єднання Свобода». За даними спостерігачів ОПОРИ, громадська організація «Об’єднання Свобода» була створена шляхом повідомлення вже після того, як Андрій Левченко подав документи на реєстрацію його кандидатом у народні депутати[1]. Натомість в окрузі № 94 балотуються шляхом самовисування повні тезки відомих політиків, колишніх народних депутатів України Сергія Власенка та Остапа Семерака. У той же час кандидат Віктор Романюк, який під час чергових виборів отримав перше місце за підтримкою виборців округу, знятий з реєстрації за рішенням суду від 5 грудня 2013 року, у зв’язку з порушенням ним цензу осілості. Останній не проживає в Україні з грудня 2013 року. Втім, у бюлетені фігуруватиме його повний тезка – Романюк Віктор Миколайович, за якого помилкового може проголосувати частина виборців.

Табл.1

«Кількість кандидатів у одномандатних виборчих округах №94, 132, 194, 197, 223 станом на 5 грудня 2013 р.»

Кількість кандидатів

Округ №94

Округ №132

Округ №194

Округ №197

Округ № 223

1.Кількість кандидатів, які балотуються

38

11

16

16

70

2. Кількість кандидатів, реєстрацію яких скасовано

47

2

2

2

6

 

Огляд передвиборчої активності в округах

ОВО № 94

Протягом листопада 2013 р. найінтенсивнішу агітаційну кампанію проводили кандидат від ВО «Батьківщина» Віктор Романюк, самовисуванці Руслан Бадаєв та Юрій Кармазін, висуванець від Радикальної партії Олега Ляшка Андрій Лозовий.  

Найбільш поширеними формами передвиборчої агітації були зустрічі з виборцями, зовнішня реклама, розповсюдження агітаційних матеріалів у наметах, концерти, розміщення передвиборчих матеріалів у місцевих ЗМІ. За даними спостерігачів ОПОРИ, кандидат-самовисуванець Руслан Бадаєв найбільше представлений у ЗМІ, проводить зустрічі із виборцями в трудових колективах та бере участь у офіційних заходах місцевих органів влади.

Кандидат Віктор Романюк, перебуваючи закордоном після відкриття проти нього кримінальних проваджень в України, був вимушений проводити зустрічі із виборцями за допомогою Скап-зв’язку. До передвиборчої кампанії кандидата також залучалися народні депутати України від ВО «Батьківщина».

Кандидати  Юрій Кармазін та Андрій Лозовий залучають відомих зірок української естради до своїх передвиборчих заходів (Алла Кудлай,  Ніна Матвієнко, Іван Ганзера та інші).

Передвиборчу ситуацію в окрузі може кардинально змінити постанова ЦВК про скасування реєстрації кандидата ВО «Батьківщина» Віктора Романюка, яку було прийнято 5 грудня на виконання рішення Вищого адміністративного суду України[2]. 4 грудня Вищий адміністративний суд України визнав протиправною бездіяльність Центральної виборчої комісії щодо неприйняття рішення про скасування реєстрації кандидата у депутати Віктора Романюка в одномандатному виборчому окрузі № 94 на повторних виборах народних депутатів України 15 грудня 2013 року. Суд зобов’язав ЦВК прийняти рішення про скасування реєстрації кандидата в народні депутати України Віктора Романюка[3]. В цій справі Вищий адміністративний суд виконав функцію апеляційної інстанції, оскільки 1 грудня Київський апеляційний адміністративний суд визнав протиправною та скасував постанову ЦВК про  реєстрацію кандидатом у народні депутати України Віктора Романюка[4]. Київській апеляційний адміністративний суд України встановив, що Романюк порушив вимоги частини другої статті 76 Конституції України та статті 9 Закону України «Про вибори народних депутатів України» щодо проживання в Україні протягом останніх п'яти років. За даними Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України, яка була надана суду, Віктор Романюк протягом останнього річного періоду – з 15 грудня 2012 року по 29 листопада 2013 року перебував за межами України 309 днів, а на момент його реєстрації кандидатом у народні депутати цей термін становив 270 днів. Вищий адміністративний суд підтвердив недотримання кандидатом цензу осілості. Розходження судів виявилося у способі захисту порушених прав та інтересів. Тоді, коли суд першої інстанції вирішив скасувати Постанову ЦВК № 226 від 26 жовтня 2013 року в частині реєстрації Віктора Романюка кандидатом у народні депутати, суд апеляційної інстанції зобов’язав Центральну виборчу комісію зробити це самостійно. ОПОРА вважає, що недоліком виборчого законодавства слід вважати відсутність обов’язку, а лише право ЦВК перевіряти факт проживання або не проживання в Україні протягом останніх п’яти років особи, що має намір балотуватися в народні депутати. Відповідно до п.7 ч.1 ст.60 ЦВК відмовляє в реєстрації кандидата у депутати в разі виявлення обставин, які позбавляють особу, висунуту кандидатом, права бути обраною депутатом, у тому числі через недотримання цензу осілості. Однак, через відсутність обов’язку ЦВК здійснювати перевірку відомостей, зазначених у документах, остання, очевидно, не мала такої інформації і, керуючись відміткою про реєстрацію місця проживання у паспорті, 26 жовтня 2013 року, Постановою № 226 зареєструвала Романюка Віктора Миколайовича 28 серпня 1975 року народження кандидатом у народні депутати в одномандатному виборчому окрузі № 94[5].

Округ № 132

 З 11 зареєстрованих кандидатів у народні депутати України лише Аркадій Корнацький (ВО «Батьківщина») та Микола Круглов (самовисуванець) проводять активну передвиборчу кампанію. Передвиборча боротьба між двома найбільш активними кандидатами відтворює протистояння влади та опозиції, оскільки кандидат-самовисуванець, голова Миколаївської ОДА Микола Круглов підтримується Партією регіонів. Певну інтригу в окрузі формувала активність кандидата самовисуванця, колишнього члена ВО «Батьківщина» Михайла Соколова. Втім, 4 грудня ЦВК скасувала реєстрацію Соколова на підставі його особистої заяви. Кандидат відмовився від балотування на користь висуванця ВО «Батьківщина» Аркадія Корнацького.

Аркадій Корнацький та Микола Круглов проводять зустрічі з виборцями. Як зазначають спостерігачі ОПОРИ, Круглов більш активно брав особисту участь у цих зустрічах, ніж Корнацький. В окрузі функціонують агітаційні наметові мережі кандидатів, розповсюджуються  програми кандидатів та тематичні газети. Натомість Микола Круглов в якості кандидата  відвідує офіційні заходи місцевих органів влади.

У передвиборчих акціях Аркадія Корнацького беруть участь народні депутати України від фракції ВО «Батьківщина».

ОВО № 194

Найбільш активно передвиборчі кампанії в окрузі проводили самовисуванці Михайло Поплавський, Олександр Радуцький, Олег Свинарчук, Андрій Свинаренко та  кандидат ВО «Батьківщина» Микола Булатецький.

Микола Булатецький (ВО «Батьківщина») використовує найрізноманітніші форми передвиборчої активності. Кандидат активно проводить прямі зустрічі з виборцями,  цілеспрямовано відвідує місця масового скупчення громадян та користується громадським транспортом міста, розміщує передвиборчу агітацію у ЗМІ та проводить прес-конференції. До передвиборчих акцій кандидата активно залучаються народні депутати України від опозиційних фракцій. Натомість в окрузі проявляє активність колишній член ВО «Батьківщина», депутат Черкаської міської ради, самовисуванець Валентин Кузменський. Кузменський використовує  символіку ВО «Батьківщина» у своїй передвиборчій агітації. Черкаська обласна організація ВО «Батьківщина» виключила Валентина Кузменського зі своїх лав, з причин порушення ним партійного рішення про висунення Миколи Булатецького кандидатом у народні депутати України.

Кандидат-самовисуванець Михайло Поплавський проводить зустрічі з виборцями, відвідує вищі навчальні заклади та лікарні, організовує спортивно-розважальні заходи. У центрі Черкас на постійній основі розміщено сцену, на якій активісти проводять різноманітні змагання  та концерти.

Один із активних кандидатів-самовисуванців Олег Свинарчук подав до ЦВК особисту заяву про відмову балотуватися, яку було задоволено.

ОВК № 197

В окрузі проявляли активність кандидати Леонід Даценко (ВО «Батьківщина»), Віктор Роєнко (КПУ), Сергій Тищенко (Радикальна партія Олега Ляшка), Ігор Сухобрус (самовисуванець), Микола Ладан (самовисуванець). Серед цих кандидатів найінтенсивнішу передвиборчу кампанію проводить Леонід Даценко. До передвиборчих акцій Даценка залучався лідер ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Для округу найбільш характерні зустрічі кандидатів у народні депутати України із виборцями та нечисленна зовнішня реклама.

 Округ № 223

Протягом листопада в окрузі проявляли активність Юрій Левченко (ВО «Свобода»), Вікторія Шилова (Радикальна партія Олега Ляшка) та Юрій Гримчак (Політична партія Українська платформа «СОБОР»). Зустрічі з виборцями розпочав і кандидат-самовисуванець Віктор Пилипишин. Окремі кандидати-самовисуванці зосереджують свої зусилля на роботі з виборцями в соціальних мережах (зокрема, Тетяна Монтян).

На перебіг передвиборчої кампанії в окрузі суттєво вплинули загальнонаціональні протести, які відбуваються в Києві. Окремі кандидати заявляють свою позицію щодо політичної ситуації в країні та беруть участь у масових акціях протесту.

Важливою подією передвиборчої кампанії стала заява кандидата від Української партії «Собор» Юрія Гримчака про відмову балотуватися на користь висуванця ВО «Свобода» Юрія Левченка.

Підкуп виборців

Підкуп виборців залишається одним із ключових ризиків вільному волевиявленню громадян на повторних виборах народних депутатів України. В округах № 194 та 223 спостерігачі ОПОРИ зафіксували активність щодо підкупу в інтересах окремих кандидатів. Підкуп виборців є кримінальним злочином, що передбачено ст.157 Кримінального кодексу України, що вимагає від правоохоронців об’єктивного розслідування виявлених фактів.

В окрузі № 194 виявлено неодноразові випадки грошового підкупу виборців в інтересах кандидата-самовисуванця Михайла Поплавського. Зокрема, 24 листопада зафіксовано як невідомі особи пропонували мешканцям будинку по вул. Гоголя, 429 продати свій голос на користь Михайла Поплавського на повторних виборах до Верховної Ради України 15 грудня 2013 р.  Умови  підкупу виборців включали заповнення виборцем заяви неофіційного зразка та відвідування офісного приміщення, адресу якого повідомляли організатори підкупу. Виборець міг отримати до дня голосування 200 грн., після завершення виборів йому обіцяли виплати ще 150 грн[6]. Подібні випадки спостерігачами ОПОРИ фіксували неодноразово, наявні відеодокази та відповідні заяви до правоохоронних органів. У деяких випадках підкуп виборців здійснювався відкрито. Кандидат Михайло Поплавський публічно заперечив факти підкупу виборців в його інтересах[7]. Натомість народний депутати України Микола Томенко та кандидат у народні депутати від Об’єднаної опозиції у 194 окрузі Микола Булатецький передали в УМВС України у Черкаській області документи, які засвідчують підкуп голосів виборців у Черкасах. Комплекс зібраних громадськими спостерігачами та суб’єктами  виборчого процесу доказів констатує системність противоправних дій із підкупу виборців в окрузі № 94. Ці обставини вимагають від правоохоронних органів рішучих дій щодо  попередження підкупу виборців.

Спостерігачі мережі ОПОРА мають переконливі підстави вважати, що в окрузі № 223 розгорнуто схему грошового підкупу виборців імовірно на користь кандидата-самовисуванця Віктора Пилипишина.  Застосовується так звана піраміда «агітаторів», в якій за кожним під’їздом закріплені «під’їздні», а за будинками «будинкові». Ці особи агітують виборців за кандидата та пропонують їм по 200 гривень до дня виборів та по 200 гривень після виборів протягом 7-10 днів після дня голосування. Ці факти зафіксовано, а до прокуратури та ЦВК передано заяву про злочин від імені організації.

Громадянська мережа ОПОРА відзначає, що проблема підкупу виборців є значно ширшою, ніж наявне законодавче регулювання. Як засвідчує досвід 2012 року, кандидати активно використовували прогалини виборчого закону та бездіяльність правоохоронних органів, вдаючись до протизаконних та недобросовісних засобів стимулювання волевиявлення виборців. У той же час матеріальне заохочення виборців у будь-яких формах підриває загальну довіру до результатів виборців.

Адміністративний ресурс

Протягом листопада 2013 р. прояви адміністративного ресурсу та політичної упередженості посадових осіб органів влади найчастіше фіксувалися в окрузі № 94 та 132.

В окрузі № 94  місцеві органи влади активно сприяють кандидату-самовисуванцю Руслану Бадаєву. До прикладу, 19 листопада голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк, міський голова Василькова Валерій Сабадаш та кандидат у народні депутати Руслан Бадаєв у рамках виконання державної програми «Київщина без околиць» у м. Васильків відкрили спортивно-оздоровчий комплекс «Хвиля». Натомість 21 листопада у м. Васильків Територіальна державна інспекція з питань праці проводила семінар, в якому взяв участь кандидат Руслан Бадаєв. У межах семінару розповсюджувалися агітаційні матеріали кандидата. 

Голова Миколаївської ОДА, кандидат-самовисуванець в окрузі № 132 Микола Круглов на час передвиборчої кампанії формально перебуває у відпустці, але місцеві посадовці його супроводжують під час агітаційних заходів. Зафіксовано факти використання державних та місцевих соціальних програм у передвиборчих інтересах Круглова. Зокрема, кандидат Круглов взяв участь у відкритті пункту доочистки якісної питної води, яке відбулося в рамках реалізації обласної цільової програми «Питна вода Миколаївщини». Крім цього, інформацію про участь кандидата в офіційному заході інформував сайт Первомайської міської ради.

Конфлікти між кандидатами та перешкоджання їх діяльності

Протягом листопада–початку грудня 2013 р. зафіксовано низку конфліктів між кандидатами в народні депутати України. Висуванець від Радикальної партії Олега Ляшка Олег Найда звертався до ЦВК із вимогою скасувати реєстрацію кандидата ВО «Батьківщина» Аркадія Корнацького. Скарга обґрунтовувалася тим, що Корнацький нібито подав до ЦВК недостовірну автобіографію. За даними Найди, Корнацький є членом партії «Народний Союз – Наша Україна», але в автобіографії кандидат цю обставину не зазначив. ЦВК відмовила у задоволенні зазначених вимог, що було оскаржено в Київському апеляційному адміністративному суді. 19 листопада суд залишив без задоволення вимоги кандидата  Олега Найди щодо зміни відомостей про партійність Аркадія Корнацького. Позов про скасування реєстрації кандидата Аркадія Корнацького був відкликаний позивачем.

Застосування брудних технологій та чорний PR

У виборчих округах зафіксовано поодинокі випадки застосування чорного PR та брудних технологій щодо кандидатів в народні депутати України. Застосування недобросовісних форм контр-агітації поки не набуло загрозливого розмаху.

В окрузі № 194 розповсюджувалися газети «НАС РАТЬ» та «Черкаська газета», в яких були розміщені провокативні матеріали щодо кандидата Миколи Булатецького. Матеріали, розміщені в цих газетах,  перед цим були розміщені в мережі Інтернет. Натомість в окрузі № 223 нібито від імені кандидата ВО «Свобода» Юрія Левченка розповсюджувалися фальшиві листівки. У цих матеріалах була викривлена політична позиція Левченка та містився заклик допомогти йому фінансово.

В окрузі № 94  невідомими особами поширювалися листівки із гаслом: «Вона в тюрмі, а Він на морі». На провокативих матеріалах була зображена колишній Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко та кандидат у народні депутати від ВО «Батьківщина» Віктор Романюк. У той же час в окрузі № 197 розповсюджували газету «Час-Пік», матеріали якої мають ознаки чорного PR щодо кандидата ВО «Батьківщина» Леоніда Даценка.

Порушення вимог до передвиборчої агітації

В окремих округах зафіксовано поодинокі порушення законодавства щодо проведення передвиборчої агітації.  

У відповідності із ч.8 ст.74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється розміщення носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували порушення цієї вимоги законодавства в окрузі № 194 (кандидат-самовисуванець Олег Свинарчук) та № 94 (кандидат Руслан Бадаєв). Самі ж кандидати спростовували свою причетність до розміщення політичної реклами в громадському транспорті.

Натомість Миколаївський окружний адміністративний суд визнав факт розповсюдження кандидатом  ВО «Батьківщина» Аркадієм Корнацьким матеріалів передвиборчої агітації без вихідних даних.

Висновки

Ключовим ризиком для вільного волевиявлення громадян є  підкуп, який в окремих округах набуває загрозливого поширення. Масові факти грошового підкупу виборців, виявлені спостерігачами громадських організацій, політичних партій та кандидатів, досі не отримали об’єктивної оцінки з боку правоохоронних органів. Відсутність дієвих заходів із попередження порушень виборчого законодавства заохочує організаторів підкупу до подальшого спотворення результатів голосування. У виборчому процесі також застосовується адміністративний ресурс, що створює незаконні переваги для окремих кандидатів.

Передвиборча кампанія є достатньо активною, що забезпечує належну конкурентність повторних виборів народних депутатів України. Відсутність загальнонаціонального контексту кампанії мотивує кандидатів знаходити нові можливості прямого діалогу із виборцями. Натомість в окрузі № 94 скасування реєстрації одного із найактивніших кандидатів Віктора Романюка може суттєво вплинути на перебіг виборів.

Рекомендації:

Верховній Раді України

  •  Внести зміни до  Закону України «Про вибори народних депутатів України», наділивши ЦВК обов’язком перевіряти факт проживання або не проживання в Україні протягом останніх п’яти років особи, що має намір балотуватися в народні депутати.

Правоохоронним органам

  • До дня голосування 15 грудня 2013 р. проінформувати широку громадськість про розслідування заяв суб’єктів виборчого процесу щодо виявлених фактів підкупу виборців;
  • Докласти максимальних зусиль для попередження та виявлення спроб підкупу виборців.

 

 


[5] http://oporaua.org/news/4243-sud-vstanovyv-porushennja-kandydatom-viktorom-romanjukom-cenzu-osilosti

[6] http://oporaua.org/oblast/article/4189-u-cherkasah-prodovzhujut-skupljaty-golosy-vyborciv