16 жовтня 2013 року Громадянська мережа ОПОРА розпочала масштабну кампанію моніторингу за виборами в 5 «проблемних» округах, який включатиме довготермінове та короткотермінове спостереження. Організація мобілізує понад 600 активістів для здійснення паралельного підрахунку голосів та якісного спостереження в день голосування. ОПОРА системно інформуватиме суспільство про перебіг кампанії, дотримання чинного законодавства суб’єктами виборчого процесу, участь посадових осіб у перегонах, дотримання загальновизнаних міжнародних стандартів усіма зацікавленими сторонами. Організація також планує забезпечити онлайн трансляцію з ОВК під час прийому протоколів від дільничних виборчих комісій. Масштабне громадське спостереження має на меті попередити порушення та унеможливити зловживання під час підрахунку голосів.

Про це розповіли представники мережі на прес-конференції в ІА УНІАН 16 жовтня.

Довготермінові спостерігачі ОПОРИ фокусуватимуть свою увагу на якісному аналізі виборчої кампанії та дотримання законодавства і процедур на всіх її етапах. 15 грудняпріоритетними для спостерігачів ОПОРИ стануть територіально великі та найбільш проблемніу 2012 році округи, а саме, № 132 з центром у м. Первомайськ Миколаївської обл., 94 з центром у м. Обухів Київської обл. та 197 з центром у м. Канів Черкаської обл. У цих округах активісти мережі працюватимуть на 100 % дільниць. Також ОПОРА забезпечить якісне спостереження за виборчою кампанією у компактних округах № 223 (м. Київ) та 194 з центром у м. Черкаси і покриє не менше 50 % дільниць. Втім, зараз організація працює над збільшенням кількості округів до максимальної.

До кампанії можуть долучитися громадські активісти, готові дотримуватись стандартів та принципів незалежного спостереження.

У день голосування спостерігачі надсилатимуть не менше п’яти звітів, в яких фіксуватиметься інформація щодо ситуації на дільниці, виявлених порушень, явки виборців, а наприкінці дня голосування – дані підрахунку. ОПОРА проводитиме паралельний підрахунок голосів та планує отримати первинні протоколи невідкладно після їх заповнення і підписання членами комісій.

ОПОРА планує організувати інформаційний марафон із відеотрансляцією з окружних виборчих комісій процедури прийому протоколів від ДВК, щоб зробити цей процес максимально публічним і прозорим для всіх зацікавлених сторін у межах України. Також будуть прямі включення від спостерігачів, із штабів кандидатів, зустрічі з експертами.

ОПОРА шукає інформаційних партнерів серед медіа, які зацікавлені у постійній оперативній інформації від громадських спостерігачів, статтях та колонках про ситуацію у 5 «проблемних» округах, відеотрансляції з місця подій, та запрошує ЗМІ до співпраці.

До кампанії можуть долучитися громадські активісти, готові дотримуватись стандартів та принципів незалежного спостереження. Форма для реєстрації громадських спостерігачів:http://goo.gl/wcizRq

Юрій Хорунжий та Ольга Айвазовська

Ольга Айвазовська

За коментарями звертайтесь: 
Ольга Айвазовська,
координатор політичних і виборчих програм,
063 617 97 50,[email protected]