Від дня утворення окружних виборчих комісій у Чернівецькій області замінили чотирнадцятьох членів комісій. У всіх ОВК траплялися заміни керівного складу: голову, заступника голови та секретаря змінювали по два рази

Найбільше змін зазнав склад окружної виборчої комісії в окрузі №201 з центром у Чернівцях. Тут наразі 6 нових людей у комісії: замінили трьох членів ОВК, двічі відбувалася заміна голови комісії, а також один раз – заступника голови. Порівну замін було в ОВК округів №202 (м. Вижниця) та №204 (м. Хотин): тут змінили по чотири людини в комісії, а саме по три члени комісії та по одному секретарю. Найменше замін було в комісії округу №203 (м. Новоселиця), тут відбулася тільки заміна одного члена ОВК.

Округ №201

Раніше Громадянська мережа ОПОРА писала про виборчий округ №201, де за час діяльності ОВК тричі відбулася заміна керівництва.

7 червня 2019 року вперше замінили голову комісії. Її функції на той час виконувала Світлана Дерманська, 1959 року народження, представниця політичної партії “Інтернет партія України”. Вона проживає в Одеській області, і через це відмовилася виконувати свої повноваження та жодного разу не була присутня на засіданні ОВК. Постановою ЦВК було визначено достроково припинити повноваження Світлани Дерманської “у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії”. Рішенням центральної виборчої комісії до складу ОВК включили та призначили головою Аллу Сандуляк, 1980 року народження, представницю політичної партії “Інтернет партія України”.

Друга заміна голови ОВК відбулася 19 червня 2019 року, коли Аллу Сандуляк замінили на Ігора Ковбаса.

Заміна відбувалася і щодо заступників голів ОВК: замість Софії Кучерівської політична партія “Об’єднання “Самопоміч” подала до складу комісії Марину Бойко.

5 червня достроково припинили повноваження члена комісії Миколи Сапельнікова, 1998 року народження – від Політичної Партії "5.10" (у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії). Замість нього до складу комісії включили Аллу Малайко, 1984 року народження, яку 20 червня замінили на Марчела Скрипника, 1969 року народження.

6 червня представника політичної партії «Правий сектор» Назара Шеремета, 2000 року народження, замінили на В’ячеслава Вакарчука, 1988 року народження.

Наразі новий голова окружної виборчої комісії у ВО №201, Ігор Ковбас, прийняв присягу.

Округ №202

6 червня у цій окружній виборчій комісії відбулося три заміни. Зокрема, достроково припинили повноваження секретаря комісії Антоніни Гуменюк, 1989 року народження від політичної партії "Україна Майбутнього". Натомість її обов’язки почав виконувати Іван Маковійчук, 1983 року народження. Також Ігора Ковбаса, 1983 року народження, замінили на Олега Гуменюка, 1987 року народження (політична партії "Всеукраїнське політичне об’єднання "Єдина родина").

Замість Людмили Петрової, 1950 року народження, представниці політичної партії "Нова політика" до складу комісії включили Ігоря Степанова, 1989 року народження.

25 червня постановою Центральної виборчої комісії Валентин Доценко, 1965 року народження, представник політичної партії "Солідарність жінок України" був замінений на Василя Федорака, 1960 року народження.

Округ №203

6 червня постановою Центральної виборчої комісії Галина Попеску, 1988 року народження, представниця партії «Нова політика» перестала виконувати обов’язки заступниці голови ОВК. Натомість цю посаду отримала Лариса Житарюк, 1963 року народження. Рішення прийняте «у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії».

Округ №204

У цій окружній виборчій комісії за час її діяльності замінили 4 членів ОВК. 4 червня Валентину Крюс, представницю політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», замінили на Наталію Печерягу. Наступного дня рішенням ЦВК замінили секретаря ОВК – Олег Вайнтруб перестав виконувати свої обов’язки, а Тетяна Терещенко отримала цю посаду («Ліберальна партія»), а також члена комісії Лідію Щурову-Подбуртну замінили на Степана Чайку (партія «5.10»). Остання заміна сталася 23 червня, коли члена комісії Андрія Федосова, представника партії «Європейська солідарність», замінили іншим членом цієї партії – Ігорем Раком. Наразі він не прийняв присягу, оскільки останнє засідання ОВК було 18 червня.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)