21 червня о 16:30 відбулося засідання окружної виборчої комісії на ВО №201. Новий голова не з’явився на зібрання, а присутні члени ОВК проголосували за те, аби написати звернення до правоохоронних органів. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

На засіданні, яке відбулося 21 червня, новий голова окружної виборчої комісії, Ігор Ковбас, не з’явився і не прийняв присягу. Попередня голова комісії, Алла Сандуляк, хоч і склала свої повноваження, але не віддала ключі від сейфу з печаткою членам ОВК. За словами членів комісії, зокрема, її секретаря, Алла Сандуляк по телефону повідомила, що все передала Ігореві Ковбасу. Водночас новий голова ОВК зазначив, що ключі від сейфу попередня голова йому не передавала, і він би їх не прийняв. Наразі доступу до сейфу члени ОВК не мають.

У зв’язку з цим комісія проголосувала за те, аби написати звернення до правоохоронних органів щодо порушення Закону України “Про вибори народних депутатів України”.

В ОВК цього округу вже тричі відбулася заміна голови. 7 червня 2019 року голову замінили вперше. Її функції на той час виконувала Світлана Дерманська 1959 року народження, представниця політичної партії “Інтернет партія України”. Вона проживає в Одеській області, і через це відмовилася виконувати свої повноваження та жодного разу не була присутня на завіданні ОВК. Постановою ЦВК було визначено достроково припинити повноваження Світлани Дерманської “у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії”. Рішенням центральної виборчої комісії до складу ОВК включили та призначили головою Аллу Сандуляк 1980 року народження, представницю політичної партії “Інтернет партія України”.

Друга заміна голови ОВК відбулася 19 червня 2019 року, коли Аллу Сандуляк замінили на Ігора Ковбаса.

Заміна відбувалася і щодо заступників голів ОВК: замість Софії Кучерівської політична партія “Об’єднання “Самопоміч” подала до складу комісії Марину Бойко.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.