14 березня український парламент прийняв Постанову про звернення до урядів і парламентів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей у зв’язку з проведенням російською федерацією "президентських виборів" на тимчасово окупованій території України (№11078). Таке звернення підтримали 282 народні депутати.

У Пояснювальній записці депутати зазначили, що мають на меті звернутися до міжнародних партнерів із закликом засудити проведення державою-агресором незаконних так званих “президентських виборів” на тимчасово окупованій території України та протидіяти спробам російської федерації залучити міжнародних спостерігачів для їх легітимізації. 

У зверненні законодавці наголосили, що проведення російською федерацією "президентських виборів" на тимчасово окупованій території України не буде легітимним, а їх результати не матимуть жодних юридичних наслідків та дадуть підстави для невизнання обраного в такий спосіб президента російської федерації, у тому числі його правосуб’єктності в міжнародних відносинах. 

Крім цього, парламент нагадав про резолюцію Парламентської Асамблеї Ради Європи від 13 жовтня 2023 року No 2519 "Дослідження легітимності та законності ситуативної відмови від обмеження терміну повноважень для чинного президента російської федерації". У ній визнано, що засади конституційної системи російської федерації порушені внаслідок внесення поправок до основного закону країни, що надали право путіну перебувати при владі до 2036 року. ПАРЄ констатувало, що влада в російській федерації де-факто перетворюється на диктатуру. Врешті, міжнаролний орган закликав визнати путіна нелегітимним президентом після завершення нинішнього президентського терміну.

У звернення Верховна Рада України також закликала світову спільноту посилити санкційний тиск на російську федерацію, консолідувати зусилля для збільшення допомоги Силам безпеки та оборони України, а також взяти активну участь у реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського (“Української формули”).

Разом з цим, ОПОРА наголошує, що недемократичні президентські вибори, як, власне, й авторитарний (тоталітарний) режим у росії в цілому, делегітимізує російську владу. Одним з основних інструментів, якими народ уповноважує владу, є демократичні вибори. В їх основі лежить довіра до результатів, а отже, і справжнє визнання влади народом без страху та примусу. Натомість в умовах незмінюваності влади, відсутності демократичних прав і свобод (зокрема вільної політичної конкуренції та вільних медіа) результат виборів не може відповідати справжній волі народу. Все це й призводить до нелегітимності Путіна як президента росії. 

Про те, чому недемократичність виборів впливає на (не)легітимність президентської влади в рф, читайте детальніше в матеріалі ОПОРИ за посиланням.