З 1 серпня по 5 вересні до поліції у Запорізькій області надійшло 9 викликів від громадян із проханням зафіксувати порушення в агітації, що на їхню думку, здійснюють представники партії «Опозиційна платформа – За життя». Під час вивчення обставин слідчо-оперативною групою ознак порушень не виявили. 26 та 28 серпня зафіксувалися звернення про пошкодження агітнаметів цієї політсили. У зв’язку з цим затримали чотирьох підозрюваних. Із критикою дій правоохоронців за згаданими випадками виступили представники політпартії «Національний корпус».

Як повідомляла ОПОРА, у Запоріжжі поліція затримала можливих порушників за підозрою у псуванні агітаційних наметів політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». 30 серпня Хортицький районний суд виніс рішення про заборону виїзду затриманих за межі міста Запоріжжя. Голова Запорізької обласної партійної організації «Національний корпус» Максим Зайченко назвав роботу волонтерів ОПЗЖ незаконною агітаційною діяльністю. Згодом він звернувся до громадян із рекомендацією здійснювати виклики поліції для фіксації такої активності та наполягати на вилученні агітматеріалів із посиланням на ст.265 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Як згодом сповістили ОПОРІ у відділу комунікації ГУНП в Запорізькій області за період з 1 серпня по 5 вересня було здійснено 9 таких викликів.

31 серпня Запорізька територіальна організація партії «Європейська Солідарність» виступила із заявою, що цього дня в м. Токмак відбулося побиття членів цієї партії, ветеранів АТО. Згідно з викладеного допису напад відбувся за організації депутатом Токмацької міської ради від партії «Опозиційний блок» Сергієм Капінусом.

2 вересня представники «Нацкорпусу» разом із громадськими діячами провели брифінг «Підтримай патріотів – захисти Україну!». Максим Зайченко розповів, що мета заходу полягала в тому щоб розповісти про вибіркові дії правоохоронців, погрози затриманим у зв’язку із пошкодженням наметів та ведення «ОПЗЖ» агітації поза строками виборчого процесу.

В телефонній розмові ОПОРі заступник начальника відділу охорони публічного порядку масових та охоронних заходів, майора поліції Олександр Кривенко зазначив: «Національний корпус» вважає, що всі ці намети і вся  агітація, яка використовується однією з політичних партій на даний час є незаконною, оскільки ще не розпочалася передвиборча компанія. Ми проводили консультації з цього приводу і намагалися донести до відома «Національного корпуса», що наявна типографічна продукція, яка розповсюджується в наметах, відноситься до  політичної реклами. На цей вид діяльності не поширюється адміністративно-кримінальне законодавство, що стосується виборів. Фактів агітації не зафіксовано. Але наші аргументи «Національним корпусом» не сприймаються, вони мають свою думку з цього приводу».

3 вересня на вході до Головного управління Національної поліції в Запорізькій області за участі представників «Національного корпусу» та інших громадян відбувся пікет під назвою «Захист країни не злочин». Назву та мету заходу пояснив ОПОРІ Максим Зайченко. За його словами на проукраїнських громадян здійснюється тиск з боку правоохоронних органів, які лишаються лояльними до діяльності партії  ОПЗЖ і дотичної до них громадської організації « Патріоти – За життя».

Також він зазначив, що акція є всеукраїнською, однак актуальність її для Запоріжжя полягає у затриманні поліцією підозрюваних  у псуванні наметів та інциденту у Токмаку із побиттям ветеранів АТО.

Як повідомила ОПОРІ начальник відділу комунікації ГУНП в Запорізькій області Олена Лебединська: після пікету представники «Нацкорпусу» зустрілися із начальником обласного управління, генералом поліції третього рангу Миколою Лушпієнком. Максим Зайченко вручив  йому заяви, щодо неналежних, на їхню думку, дій співробітників поліції, зокрема в Харкові та вимогою провести перевірку діяльності ОПЗЖ на території Запорізької області.  Також було домовлено про спільну зустріч 8 вересня, щоб обговорити нагальні питання з цієї теми.

 

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)