Наприкінці серпня протягом трьох  днів у Запоріжжі здійснювалися напади на намети політичної партії «Опозиційна платформа – За життя», де проводили опитування містян та розповсюджували агітаційні матеріали. Поліція затримала  чотирьох підозрюваних.

26 серпня ОПОРА зафіксувала у Запоріжжі два випадки пошкодження агітаційних наметів політсили «Опозиційна платформа - За життя». Партійні волонтери, які були свідками події, розповіли, що під час того, як вони на бульварі Шевченка опитували громадськість з теми проведення місцевих виборів на підконтрольній Україні території Луганщини та Донеччини, до них підбігли три юнаки та пошкодили намет. При цьому молоді людини не висловлювали політичних гасел та не мали на собі партійної символіки.

Аналогічний випадок відбувався на вулиці Миру. При цьому нападниками, зі слів волонтерів, були хлопець з дівчиною, які приховали свої обличчя масками.

В телефонній розмові з ОПОРОЮ ці випадки прокоментував голова Запорізького міського осередку партії «Опозиційна платформа – За життя» Павло Матвієнко. Він зазначив, що 26 серпня відбулося 5 нападів на їхніх активістів. Пошкодили 2 намети, люди при цьому не постраждали. 27-го числа таких нападів було 7 і під час кожного знищувалося партійне майно.

На звернення ОПОРИ Відділ комунікації Головного управління Національної поліції Запорізької області у листі повідомив про обставини кількох випадків:

«26 серпня двічі до Комунарського відділення поліції та двічі до Вознесенівського відділення надходили повідомлення від активістів однієї з політичних партій про те, що невідомі порізали палатки та розкидали їх агітаційну типографію.

28 серпня до поліції також надійшло 2 повідомлення про напади на агітаційні палатки цієї ж політичної партії в Хортицькому районі міста. Працівники Управління патрульної поліції на вулиці Ентузіастів затримали двох підозрюваних у скоєнні хуліганських дій. Ними виявились місцеві жителі 1999 та 2001 років народження. Молодики затримані в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України і доставлені до Хортицького відділення поліції для з’ясування всіх обставин подій.

В Вознесенівському районі Запоріжжя, також сьогодні, 28 серпня зареєстровано 2 аналогічні заяви від агітаторів. Намети на Бульварі Шевченка та проспекті Соборному були пошкоджені невідомими.

На проспекті Соборному одразу після вчинення хуліганських дій двох порушників – чоловіка 1999 року народження та жінку 1990 року народження, затримали працівники наряду поліції охорони, які несли службу у цьому районі».

У листі зазначається, що за всіма наведеними фактами відкриті кримінальні провадження за ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України. Покарання за статтею передбачає обмеження волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк до чотирьох років. Наразі вирішується питання з обрання запобіжного заходу та встановлюються всі обставини подій.

30 серпня слідчі за погодженням з місцевою прокуратурою звернулись до Хортицького районного суду з клопотанням про обрання фігурантам запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту. Після розгляду обставин суд виніс рішення про заборону виїзду затриманих за межі міста Запоріжжя.

В двох дописах у Facebook голова Запорізької обласної партійної організації «Національний корпус» Максим Зайченко назвав роботу волонтерів ОПЗЖ незаконною агітаційною діяльністю, затриманих – українськими патріотами, і запросив містян підтримати їх біля будівлі, де проходитиме суд.

Під час телефонної розмови із ОПОРОЮ Максим Зайченко зазначив, що затримані поліцією не ідентифікують себе із жодною політичною силою. Місцевий осередок «Національного корпусу»  надав їм допомогу у вигляді адвокатської підтримки, оскільки вважає, що представники «Опозиційної платформи – За життя» порушували вимоги Виборчого кодексу України. Дії затриманих не розцінюють проявом хуліганства і у подальших зверненнях вимагатимуть від суду такої ж оцінки.

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)