19 жовтня у Білій Церкві, що на Київщині, спостерігач ОПОРИ зафіксував оголошення у приміщенні комунального підприємства міста, зі згадкою політичної партії «За майбутнє». В оголошенні містився заклик до громадян збирати підписи за відставку чинного міністра охорони здоров’я Максима Степанова. Ініціаторами таких дій, згідно з цим оголошенням, була вищезгадана політична сила.

В оголошенні було зазначено: «Політична партія «За майбутнє» вимагає відставки міністра охорони здоров’я Максима Степанова, який за пів року не зміг налагодити ефективну протидію поширенню COVID-19». Однак, хто саме ініціатор збору голосів: місцевий осередок політсили чи центральний офіс політичної партії – невідомо. Так само невідомим є факт, хто саме розмістив оголошення у приміщенні Білоцерківської ЖЕК №1 та хто був замовником.

На запитання спостерігача ОПОРИ до диспетчера житлово-експлуатаційної контори №1, звідки з’явилося це оголошення, працівниця відповіла – розмістити його ухвалило керівництво ЖЕКу.

Згідно з інформацією на сайті управління економіки Білоцерківської міської ради, директором ЖЕК №1 є Олександр Ящук. Згідно з інформацією на його основній фейсбук-сторінці, директор ЖЕК №1 є членом команди кандидатів у депутати Білоцерківської районної ради від політичної партії «За майбутнє» по виборчому округу №1.

Спостерігач ОПОРИ намагався зустрітися особисто із керівництвом Білоцерківського комунального підприємства ЖЕК №1, однак за словами працівниці установи -  нині через пандемію коронавірусної недуги працює лише диспетчерська служба ЖЕКу.

Згідно із законом, очільника ЖЕКу призначає на посаду міський голова або голова районної ради.

До слова, чинний міський голова Білої Церкви – Геннадій Дикий, на місцевих виборах, що відбудуться 25 жовтня 2020 року, знову балотується на посаду Білоцерківського міського голови, від політичної партії «За майбутнє».

Як прокоментував ситуацію координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА: “У цьому випадку бачимо, що чинний міський голова і його підлеглий, керівник комунального підприємства, є кандидатами від однієї політичної сили. Також ОПОРА фіксує ознаки використання адмінресурсу на користь однієї з партій. Під зловживанням адміністративним ресурсом розуміють використання владних повноважень і державних ресурсів партіями або політиками у їх власних виборчих інтересах. Відповідно до частини 12 статті 57 Виборчого кодексу України кандидатам на відповідних виборах, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади, органах влади Автономної Республіки Крим та органах місцевого самоврядування, державних, комунальних підприємствах, закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації».

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)