Громадянська мережа ОПОРА виступила ініціатором проведення робочої групи з політичного фінансування. До її складу увійшли представники Національного агентства з питань запобігання корупції, Центральної виборчої комісії, Національної поліції України, всеукраїнських та міжнародних організацій.

ОПОРА вивчає проблеми запобігання та притягнення до юридичної відповідальності за порушення правил фінансування політичних партій, їхнього звітування, надання і отримання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення передвиборної агітації, а також звітування про надходження і використання коштів виборчого фонду.

Обговорення потреби у необхідності роботи над змінами законодавства у форматі робочої групи зокрема відображена у матеріалах круглого столу https://www.oporaua.org/vybory/shcho-bilsh-pidzvitnimi-budut-partiyi-to-bilshoiu-bude-dovira-vibortsiv-u-kiievi-obgovorili-politichne-finansuvannia-24716

За результатами діяльності робочої групи будуть розроблені рекомендації щодо змін Кримінального кодексу України та Кодексу про адміністративні правопорушення, а також  сформовано навчальну онлайн-платформу для дізнавачів та слідчих щодо типових порушень партійного фінансування.

Перше засідання відбулось 19 березня, наступне планується 2 квітня 2024 року.

Проєкт «Забезпечення невідворотності покарання та запобігання порушенням правил політичного фінансування» реалізується Громадянською мережею ОПОРА за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) та британської допомоги від уряду Великої Британії.