У Житомирській області шість виборчих округів кожен з яких по-своєму цікавий та особливий, як з точки зору соціально-економічного розвитку, так і в політичному плані.  ОПОРА розпочинає цикл матеріалів про політичну карту області, в яких розкажемо чим «живе» округ, як розвивається і чому  так приваблює кандидатів. 

На старті розпочнемо з одномандатного виборчого округу №62 (м. Житомир). Місто є адміністративним центром області та Житомирського району, який не входить до складу округу. За даними головного управління статистики, населення міста станом на 1 квітня 2019 року становить  —  264 661 тис. осіб.  Територія — 6100 га. Місто поділяється на Богунський та Корольовський райони з відповідними районними радами.

«Передмістя» столиці

Житомир є важливим транспортним вузлом. Територією міста проходить дорога європейського значення Київ-Варшава, залізнична магістраль Одеса-Санкт-Петербург та інші шляхи, що з’єднують столицю України з її західними та південно-західними областями. Місто має вигідне розташування, відстань до Києва залізницею складає –  165 км, автомобільними шляхами – 131 км. Активний зв'язок Житомира зі столицею сприяє розвитку трудових зв'язків міста з населеними пунктами та створенню на території міста нових підприємств. 

Межує з Пулинським, Бердичівським, Чуднівським, Андрушівським, Коростишівським, Романівським, та Черняхівським районами.

За інформацією департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради, місто має вигідне географічне положення, значні територіальні, соціальні, трудові, туристичні ресурси, розвинену транспортну та інженерну інфраструктуру, внаслідок чого створюється підґрунтя для його значного перспективного розвитку. 

Належить до столичного економічного району. Основними галузями економіки міста є легка, переробна та харчова промисловість.

Найбільшими підприємствами в місті є компанія «Фаворит» (до складу входять Галіївський маслозавод, ЖК «Фаворит», «Фаворит ОПТ», «Фаворит Девелопмент Компані»), засновником якої є народний депутат, а нині кандидат в депутати Борислав Розенблат,  ТОВ «Житомирський картонний комбінат»,  ПАТ «Залізо огороджувальні конструкції»,  ДП Житомирський лікеро-горілчаний завод, Житомирська панчішна фабрика ТД «Легка хода», взуттєва фабрика «КРОК», Житомирська кондитерська фабрика, ПАТ «Житомирський маслозавод «Рудь», Котлозавод «Кригер»,  завод «Євроголд». На території міста з 2016 року працює підприємство зі 100% іноземних інвестицій  – «Кромберг енд Шуберт». 

За даними департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради, за 9 місяців 2018 року обсяг прямих іноземних інвестицій становив 84,4 млн доларів США. У місті працює два великих підприємства, 122 середніх, 2371 малих та 27602 фізичних осіб підприємців. На підприємствах працюють 44 тисячі мешканці міста. Було реалізовано товарів, виконано робіт та надано послуг на суму 31,4 млрд грн.

На думку директора департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради Миколи Костриці місто має свою економічну привабливість.

«Якщо коротко, то це – комфортні умови для ведення бізнесу, зручна логістика, зручна відстань від Києва, як центру економічного життя, кваліфікована і недорога робоча сила», – вважає Микола Костриця.

За інформацією управління статистики, середній рівень зарплати в місті складає 8 133 грн, рівень безробіття по області станом на 18 червня 2019 року – 14 650 осіб. У Житомирі зареєстровано 1195 безробітних.  

Розвинена науково-технічна база, значний історико-культурний потенціал, який дає підґрунтя для створення повноцінної туристичної інфраструктури. Однак, з даними головного управління статистики в місті несприятлива демографічна ситуація, яка характеризується низькою народжуваністю та високою смертністю, що веде до скорочення чисельності населення. Відтік населення з міста обумовлений близькістю до Києва, конкуренцією з боку інших сусідніх міст.  

Місцевий політикум

На сайті Центральної виборчої комісії зазначено, що до одномандатного виборчого округу №62 входить Корольовський район міста та частина Богунського району, зокрема 44 виборчі дільниці: №181338 – 181372, 181382 – 181386, 181388, 181389, 181399 – 181403.  Всього в окрузі  104 виборчі дільниці, серед них 9 малих, 28 середніх, 67 великих. Спецдільниць в окрузі 11.

У Житомирі є представники місцевих осередків партії: «Європейська солідарність», до 24 травня 2019 року партія мала назву «Блок Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», Радикальна  партія Олега Ляшка, «Громадянська позиція», « Об'єднання «Самопоміч», «Опозиційна платформа –  За життя», «Слуга народу».

У депутатському корпусі Житомирської міської ради – 42 депутати, які представляють інтереси 5 партій: ВО «Свобода», «Об'єднання «Самопоміч», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Радикальна партія Олега Ляшка та «Опозиційний блок». Відповідно в раді є 5 фракцій та позафракційні депутати. До 6 червня 2019 року в раді була і фракція ВО «Батьківщина», на сесії, депутатка від партії Любов Цимбалюк заявила про  розпуску фракції ВО «Батьківщина» .

Найбільше в раді представників партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 11 депутатів (26%). 10 депутатів (24%) – позафракційні депутати, 8 з яких були обрані депутатами від партії  ВО «Батьківщина». Партію «Об'єднання «Самопоміч» представляють 7 депутатів (17%). Однак, на сесії міської ради 20 червня чотири депутати заявили про вихід із фракції  «Об’єднання «Самопоміч», яку очолює секретар міськради Наталія Чиж. З фракції, вийшли: Олександр Рибак, Антон Ракович, Валерій Шевчук та Олег Хмілевський. По 5 (12%) депутатів від партій ВО «Свобода» та «Опозиційний блок». Радикальну партію Олега Ляшка представляють 4 депутати (9,5%).

У міській раді створено 7 депутатських груп: «Жінки Житомира», «За місто майбутнього», «Рідний Житомир», «Житомир спортивний», «З любов'ю до Житомира», «Рівні можливості» та «Контроль за використанням бюджетних коштів». 6 червня на сесії міськради Любов Цимбалюк після розпуску фракції ВО «Батьківщина» також повідомила про створення під її головуванням депутатської групи «Житомир для житомирян», до якої увійдуть 12 депутатів.  Та 5 постійних комісій: «З питань бюджету, економічного розвитку, комунальної власності, підприємництва, торгівлі та залучення інвестицій», «Із соціально-гуманітарних питань», «З питань житлово-комунального господарства та інфраструктури міста», «З питань містобудування, архітектури та землекористування», «З питань депутатської діяльності, регламенту, дотримання законодавства та протидії корупції». 

Редакторка місцевого інтернет-видання Житомир.info та журналістка  Тамара Коваль зазначає, що під час сесій міської ради  активно виступають не всі депутати. 

«Майже в кожній фракції є хтось активний, який постійно виступає, але є фракції, які виступають частіше: «Батьківщина», яка вже розпущена на даний момент, в «Опозиційному блоці» лише активно виступає голова фракції, вона ж і голова гуманітарної комісії Наталія Леонченко, «Свободівці» активно виступають з приводу патріотичних питань і в «Самопомочі» є кілька активних депутатів. У  «Блоці Петра Порошенка» виступають лише двоє голів комісій: земельної і бюджетної», – розповіла Тамара Коваль.  

До складу виконавчого комітету міської ради входять 24 члени. Серед них: чиновники міськради, активісти, керівники комунальних підприємств.

Вибори по-житомирськи 

Інтереси Житомирян у Верховній Раді останні 4 роки представляє народний депутат Борислав Розенблат. За даними ЦВК, на позачергових  виборах народних депутатів 2014 року  отримав 20,81% голосів, за нього проголосували 19 349 виборців. На другому місці була нинішня секретар Житомирської міської ради, голова обласного осередку партії «Об'єднання «Самопоміч» Наталія Чиж,  яка набрала 13,26% голосів. За  Олександра Величка, який цьогоріч теж є кандидатом у депутати за списком партії «Громадянська позиція» у 2014 році проголосували 11,92%  виборців. 

Всього до Ради в 2014 році від округу балотувалися 24 кандидатів: 13 шляхом самовисування, 11 висунуті партіями, один кандидат свою реєстрацію скасував до дня виборів.

Нині ж Борислав Розенблат знову в списку кандидатів у народні депутати від Житомира. 

Під час виборчого процесу в окрузі спостерігається значна активність кандидатів та представників політичних сил. Прослідковується тенденція дочасного старту агітації. Наприклад, ще  перед офіційним стартом президентської виборчої кампанії в 2018 році, спостерігачі ОПОРИ фіксували, що  з початку осені на білбордах та сітілайтах почали з’являтися обличчя політиків із гаслами про сильну армію, енергетичну незалежність та побудову України. Лідери політичних партій активно нагадували про себе через зовнішню рекламу. Політки агітували через намети, друковану продукцію, безкоштовні акції, послуги, солодкі подарунки з партійною символікою, організовували безкоштовні екскурсії, кіноперегляди, відвідували організації та установи і вітали зі святами.

У день голосування на виборах Президента України 31 березня були зафіксовані такі інциденти з ознаками порушення виборчого законодавства: видача бюлетеня без паспорта, нестача кабінок та скриньок для голосування, порушення таємниці голосування. Всього було зафіксовано понад 60 повідомлень по області. Явка виборців у 62 окрузі становила – 66,34%, проголосували 109 439 виборців. У день повторного голосування 21 квітня спостерігачі ОПОРИ в області фіксували схожі порушення. Всього було зафіксовано понад 50 повідомлень про інциденти. Явка виборців становила 64,71%. 

Перемогу у виборах по 62 округу здобув Володимир Зеленський 74,32%, за нього проголосували 79 159 виборців. Петро Порошенко отримав 22,96% (24 464) голосів.

Тенденціями ж парламентської виборчої кампанії 2019 року в окрузі №62 є  дочасна агітація та агітація не з виборчого фонду і без вихідних даних, а також традиційне благодійництво. По Житомиру станом на 25 червня зафіксовано понад 100 сітілайтів та білбордів зареєстрованих кандидатів та партій, які не містять інформацію про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Потенційно, виготовлення такої  агітації фінансувалося не з виборчого фонду, адже значна частина таких матеріалів розміщена до відкриття самих фондів партій чи реєстрації кандидатів.  

Найбільше по місту матеріалів з написами  «Лідерство це відповідальність. Гройсман», «Українська стратегія Володимир Гройсман». Виборчий список партії «Українська стратегія Володимира Гройсмана» Центральна виборча комісія зареєструвала 21 червня.  Також виявлені білборди із зображенням Петра Порошенка та гаслами «Обирай НАТО і ЄС. Долучайся. Європейська солідарність», «Захистимо Європейське майбутнє України. Європейська солідарність».

Про такі випадки спостерігачі ОПОРИ поінформували поліцію та подали 14 заяв.

На думку журналістки Тамари Коваль, ВО №62 привабливий для кандидатів своїм близьким розташуванням до столиці. Також в окрузі є «постійні» кандидати, які балотуються на всіх виборах. 

«Це обласний центр, тому, можливо, це і привабливо, і недалеко від Києва. Є ще що розвивати. Є люди, яким все рівно від якого округу, аби потрапити у Верховну Раду немає значення чи це Житомир, чи Кривий Ріг чи Бердичів. У нас є постійні кандидати, які балотуються майже на всіх виборах: в мери, в міську раду, в народні депутати. І на цих виборах по 62 округу  є кандидат Олександр Коцюбко, наскільки я пам’ятаю, він жодних виборів не пропускає, результату немає, але людині все одно цікаво. Любов Цимбалюк почала активно з 2014 року балотуватися, от вже зареєстрована за принципом самовисування. Ще деякі житомиряни обирають 67 округ, бо туди входить частина Житомира і вони балотуються, але я не пам'ятаю ще жодного разу за останні три-чотири каденції, щоб хтось переміг Развадовського. Всі забувають, що крім частини Житомира там ще є райони, в яких житомиряни не бувають, їх там не знають, можливо  по Житомиру вони нормально набирають голосів, але за рахунок районів, вони не можуть виграти по цьому округу», – вважає Тамара Коваль. 

Станом на 25 червня до Верховної Ради від Житомира балотуються 14 кандидатів-мажоритарників. З них – дві жінки, які є депутатками Житомирської міської ради – Любов Цимбалюк (донедавна очолювала в міськраді фракцію ВО «Батьківщина») балотується шляхом самовисування та Наталія Леонченко, голова фракції «Опозиційний блок» балотується від партії «Опозиційна платформа – за життя». Також від партії за мандат нардепа змагатимуться засновник громадської організації «Все робимо самі» Богдан Купчинський  від ВО «Батьківщина» та Сергій Артьомов, який  був членом виконавчого комітету Житомирської міської ради, але в червні 2019 року написав заяву про вихід зі складу виконкому у зв’язку з обранням до Ради громадського контролю НАБУ. 

Всі інші 11 кандидатів – самовисуванці. Серед них чинний народний депутат Борислав Розенблат та колишній голова обласної державної адміністрації Ігор Гундич, якого президент Володимир Зеленський звільнив з посади  24 червня. А також представники медичної сфери Анатолій Пешко та Віктор Борщівський, підприємці Олег Грамотенко, Антон Герговський, Борис Ткаченко, колишній начальник управління ДАІ УМВС в Житомирській області Володимир Недільський, активіст Олександр Коцюбко та депутат Богунської районної ради Микола Череднік.

Загалом, конкуренція на окрузі №62 присутня на кожних виборах. Кандидати ведуть активну діяльність, організовують концерти, зустрічі з виборцями, дарують подарунки, встановлюють дитячі майданчики. У свою чергу виборці «звикли» до таких форм агітації, але з кожними виборами збільшується  кількість звернень до представників ОПОРИ та правоохоронних органів щодо ймовірного порушення виборчого законодавства. Такі свідомі вчинки виборців забезпечують прозорість та законність виборів в окрузі.   

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.