За правилами Facebook вся політична реклама має бути відповідно маркована. Користувачі соцмережі можуть самостійно відслідковувати дотримання цих норм і, помітивши політичний допис без належного маркування, надіслати скаргу. Громадянська мережа ОПОРА вирішила проаналізувати сторінки у Facebook прикарпатських політиків, аби дізнатися, чи дотримуються вони правил та скільки витрачають на рекламу в соцмережі.

Активно просувала свою сторінку в Івано-Франківську «Українська галицька партія». Дописи політсили рекламувалися у серпні понад 30 разів. В основному, це були оголошення про початок аудиту Івано-Франківської міської ради, запрошення приєднуватись до лав партії, презентація членів команди УГП та реклама презентації книги митрополита Андрея Шептицького. Загальні витрати на рекламу з червня 2019 по серпень 2020 становлять 2907 американських доларів.

«Голос Івано-Франківська область» оплатив розміщення трьох рекламних постів щодо заяв народного депутата Ярослава Юрчишина від політичної партії «Голос». Зокрема, рекламувалися дописи про ДТП на Косівщині, про необхідність роботи спортзалів у «жовтій карантинній зоні», а також про роботу приймальні нардепа в Івано-Франківську. А з червня 2019 по серпень 2020 року – 695 доларів США.

Також рекламувались у Facebook дописи сторінки «Голос Коломия». У серпні таргетувались сім постів, які стосувались презентації команди партії «Голос» в Івано-Франківській області, а також привітання із Днем міста Коломиї. Зважаючи, що сторінку створено 21 травня цього року, загальні витрати на рекламу становлять 241 долар.

Активно  у серпні рекламувались дописи зі сторінки Олександра Шевченка (народний депутат 7 та 8 скликань, кандидат на посаду Президента України у 2019 році) – понад 40 постів. В основному дописи стосувалися ремонту доріг компанією «ПБС». Також поширювались інтерв’ю політика на телебаченні, а також привітання з Днем міста Коломиї. Уся реклама оплачена Шевченком із червня 2019 року по серпень 2020 складає 14 323 доларів.

11 постів у Facebook рекламувалось у серпні із сторінки Сергія Лосюка – депутата Коломийської міської ради. В основному це були привітання із святами – Днем міста Коломиї, християнського свята Переображення, з Днем прапора, та допис про призначення стипендії талановитим школярам міста Коломия. Сума витрат сторінки на рекламу з червня 2019 по серпень 2020 року становить 1 665 доларів США.

Вісім постів із офіційної сторінки Сергія Басараба, заступника голови Івано-Франківської обласної ради, рекламувались у мережі Facebook в серпні. Дописи стосувались передачі тестів на COVID-19 у медичні заклади Івано-Франківська, засобів захисту в Косівську ЦРЛ, ремонту дитячого садка та встановлення спортивного майданчика у Верховинському районі. Загальні витрати сторінки на рекламу, пов'язану із соціальними питаннями, виборами або політикою із червня 2019 по серпень 2020 року становлять 466 доларів.

П’ять рекламних дописів таргетувались із сторінки Богдана Станіславського, депутата обласної ради. Це були привітання із Днем будівельника, інтерв’ю політика та дописи щодо ремонту однієї із вулиць у Коломиї.

Із Facebook-сторінки депутата Івано-Франківської обласної ради Тараса Виноградника у серпні рекламувалось п’ять дописів: інтерв’ю та звернення політика. Загальні витрати на рекламу сторінки з червня 2019 склали 1247 доларів.

Три дописи рекламувались із сторінки «Народний депутат України Ігор Фріс – 84 округ». Вони стосувались реклами телеграм-каналу народного депутата Ігоря Фріса та інформації щодо ремонту медичного обладнання для Рожнятівської лікарні.

Два дописи рекламувались протягом серпня із сторінки Сергія Палійчука – депутата Івано-Франківської міської ради. Вони стосувались підтримки протесту проти закриття спортклубів та інтерв’ю депутата місцевим ЗМІ. Загальна вартість реклами із червня 2019 року – 207 доларів.

Рекламувалися два пости із сторінки депутата міськради Володимира Олійника. Один допис був присвячений Дню Незалежності, а інший – рекламній акції партії «За майбутнє» – «Серенади за вікном». Загальні витрати з червня 2019 по серпень 2020 року становлять 194 долари.

Рекламувався один допис із сторінки Ігоря Дебенка, який, власне, і рекламував свою сторінку депутата обласної ради.

Був один рекламний пост із сторінки Олексія Петечела, депутата Івано-Франківської міської ради.

Також рекламувався один допис із сторінки депутата Івано-Франківської міської ради Віталія Мерінова – привітання із Днем Незалежності.

Один рекламний допис був на сторінці голови Івано-Франківської обласної організації політичної партії «Голос».

За словами юридичної радниці Громадянської мережі ОПОРА, Виборчим кодексом України так і не було чітко врегульовано політичну рекламу в мережі Інтернет під час виборчого процесу, єдина вимога до неї – вказана реклама має бути оплачена з виборчого фонду. Наразі, до початку виборчого процесу, подібного роду публікації регулюються загальними вимогами інформаційного та рекламного законодавства, при цьому політичні партії зобов'язані відобразити  витрати на таку рекламу у своїх квартальних фінансових звітах відповідно до ст. 17 Закону України «Про політичні партії в Україні».

Варто відзначити, що у звіті Бібліотеки реклами Facebook немає точної інформації  про вартість реклами, якщо  витрачено менше 100 американських доларів. Тому при демонстрації витрат замовників  на таку рекламу показується  дві суми:  мінімальна – 0,  максимальна – 100 американських доларів. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер