Спостерігачі ОПОРИ 19 та 20 березня зафіксували випадки роздачі інформаційних наборів про проекти, що підготовлені у рамках діяльності Ради регіонального розвитку,  агітаторами на користь кандидата у Президенти Петра Порошенка.

Спостерігачі зафіксували процес роздачі конвертів з брошурами і мапами Одеської області в Болграді, причому агітатори роздавали набори з намету, що містив напис на користь кандидата Петра Порошенка. У Сараті агітатори роздавали аналогічні пакети разом з передвиборчою програмою цього ж кандидата.

Раніше аналогічні інформаційні матеріали на Одещині та в інших областях роздавали або через поштові скриньки, або ж розносили по домівках, при цьому факту агітації на користь кандидата в Президенти зафіксовано не було.

«Головою всеукраїнської Ради регіонального розвитку є чинний Президент України Петро Порошенко, який також є кандидатом у Президенти. І якщо раніше ми фіксували роздачу таких брошур і мап з проектами регіонального розвитку по домівках, то тепер це здійснюється агітаторами на користь цього кандидата, хоча у вихідних даних не сказано, що вони надруковані на замовлення кандидата у Президенти», - зауважує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)