В Одесі та Одеській області громадянам роздають та розповсюджують через поштові скриньки карти міста Одеси і області з «Планом перспективного розвитку» на 2019-2021 роки. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

У конвертах міститься мапа з об'єктами, які фінансуватимуться у 2019-2021 роках, та світлиною «відповідального за обговорення Плану перспективного розвитку Одеської області», голови Одеської облдержадміністрації Максима Степанова; брошура «Напрямки перспективного розвитку Одеської області», яка є проектом перспективного розвитку, «розробленим на виконання Указу Президента України Петра Порошенка від 6 грудня 2018 року № 412/2018»; анкета, в якій громадянину пропонують повідомити, які проекти держава має підтримати у регіоні; чистий конверт для того, щоб надіслати заповнену анкету на адресу: вул. Хрещатик, 22, м. Київ, Президенту Петру Порошенку. У пакетах, які розповсюджуються в місті Одеса, на відміну від інших міст (наприклад, Білій Церкві Київської області) відсутнє фото міського голови Геннадія Труханова.

У вказаному Указі Президента України «Про додаткові заходи щодо забезпечення реформ із децентралізації влади», рекомендується органам місцевого самоврядування розробити та затвердити плани перспективного розвитку відповідних міст, селищ та сіл на 2019-2021 роки з урахуванням регіональних стратегій розвитку, місцевих пріоритетів, визначених територіальними громадами.

Серед пріоритетних планів розвитку Одещини вказано будівництво мостового переходу через Дунай, будівництво міжнародного кіноконцертного комплексу в м. Одесі, будівництво і капремонт доріг, розвиток альтернативної енергетики, створення центрів надання адміністративних послуг тощо.

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, дані набори розповсюджують як через поштові скриньки у багатоповерхових будинках, так і вручають особисто власникам приватних будинків, при цьому їх просять поставити свої підписи в журналах з формулюванням: «Про отримання».

Під час спілкування спостерігачів ОПОРИ з громадянами, які розповсюджують такі набори, стало відомо, що їх роздають агітаторам у штабах кандидата в Президенти Петра Порошенка, в середньому по 10 наборів кожному.

«Головою всеукраїнської Ради регіонального розвитку є чинний Президент України Петро Порошенко, який також є кандидатом у Президенти. На нашу думку, розповсюдження таких наборів під час виборчої кампанії повинне супроводжуватися інформацією про те, чому ці матеріали розповсюджуються саме зараз, які джерела їх фінансування (в анкеті, до речі, сказано, що «надісланий пакет матеріалів виготовлено без будь-яких бюджетних витрат»), та хто їх розповсюджує, аби уникнути можливих підозр щодо того, що це якимось чином може бути пов’язано з виборчою кампанією», - вважає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Нагадаємо, що 2 березня в Одесі відбулося друге засідання Ради Регіонального Розвитку, яке відвідав Президент Петро Порошенко.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)