Цього тижня у Нідерландах відбулися перші серед країн ЄС загальнонаціональні вибори до парламенту, які організовані під час пандемії.

Загалом понад 13 мільйонів громадян Нідерландів мають право голосувати за обрання 150 депутатів до Палати представників — нижньої палати парламенту.

Для того, щоб зменшити черги на виборчих дільницях, було прийнято рішення відвести для голосування три доби (15, 16 та 17 березня). У перші два дні повинні будуть проголосувати люди старше 70 років, а також ті, хто входить до групи ризику за станом здоров'я. Теоретично, прийти на дільницю в цей період могли й інші піддані королівства, але влада під час передвиборчої кампанії просила цього не робити і закликала "проявити соціальну відповідальність". У такий спосіб проголосувало близько 12% виборців на 1600 виборчих дільницях.

2,4 млн осіб, переважно людей похилого віку, проголосували поштою. Раніше такий вид голосування був доступний тільки для тих, хто живе за кордоном. Ця ініціатива викликала суперечки серед громадськості, оскільки такий вид голосування не дозволяє упевнитися в тому, що воно відбувалося таємно і при повній свободі. Крім того, деякі поштові відправлення були загублені, а близько 2,5% надісланих бюлетенів були визнані недійсними, оскільки виборці використовували для їх відправки неправильний конверт.

На дільницях необхідно було дотримуватися соціальної дистанції (1,5 метра) та маскового режиму. Виборцям видавали рукавички і одноразовий червоний олівець, який можна забрати в якості сувеніра.

Явка на виборах склала близько 83%. Футбольні стадіони, релігійні установи, магазини та кафе були перетворені на приміщення для голосування.

Виборці також вперше мали можливість проголосувати на спеціальних виборчих дільницях для велосипедистів, створених у виставковому центрі RAI в Амстердамі. Вони могли їхати на велосипеді аж до кабіни, але для того, щоб зробити позначки в бюлетені, необхідно було зійти з велосипеду. Інші виборці могли під'їхати і проголосувати зі своїх автомобілів. Однак ці заходи були введені не для зручності виборців, а як запобіжний засіб для запобігання скупченню людей на звичайних дільницях.

Більша частина передвиборчої агітації проводилася під час телевізійних дебатів. Лідери восьми найбільших партій, які зараз перебувають у парламенті, взяли участь у заключних дебатах передвиборчої кампанії у вівторок (16 березня). Незважаючи на вибори, що проходили в час пандемії, темі коронавірусу було присвячено не багато уваги в дебатах, лише ультраправі оскаржували стратегію уряду. Європа теж не була основною темою. Натомість дискусія була зосереджена на зміні клімату, оподаткуванні та житловому будівництві, і саме ці питання стануть частиною переговорів про коаліцію.

Згідно з попередніми підрахунками, правоцентристська Народна партія за свободу і демократію (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, VVD), яку очолює чинний прем’єр-міністр Рютте, виграє 36 місць у 150-місному парламенті, збільшуючи поточну кількість місць на три. Це означає, що Рютте, ймовірно, сформує свій четвертий коаліційний уряд і стане прем'єр-міністром, який найдовше обіймає цю посаду (наразі вже більше десяти років). Напередодні загальних виборів у січні 2021 року уряд Рютте подав у відставку через скандал щодо соціальних виплат. З'ясувалося, що податкові органи помилково звинуватили 26 000 сімей у шахрайстві та вимагали повернення тисяч євро у 2013 — 2019 рр.

Християнсько-демократичний заклик (Christen-Democratisch Appèl, CDA) та Демократи 66 (Democraten 66, D66) змагалися за друге місце. Демократи 66 посідають друге місце та отримують 24 місця, що на п'ять місць більше, ніж у 2017 році. Очікується, що Християнсько-демократичний заклик отримає 15 місць порівняно з їхніми попередніми 19 мандатами в попередньому скликанні парламенту. Крайня права партія "Свобода" виграє 17 місць, що на три місця менше, ніж вони отримали чотири роки тому. Зелені ліві (GroenLinks, GL), і Соціалістична партія (Socialistische Partij, SP) теж отримують менше місць — дев'ять порівняно з 14 для обох партій на виборах 2017 року. Партія праці (Partij van de Arbeid, PvdA) також мала виграти дев'ять місць. Консервативна євроскептична партія Форум за демократію (Forum voor Democratie (FvD) збільшить свої позиції з двох місць у 2017 році до восьми. Партія захисту тварин (Partij voor de Dieren, PvdD) виграє шість місць. Також кілька партій вперше отримали місця в нижній палаті парламенту Нідерландів: проєвропейська партія "Вольт" та Фермерська партія. Її лідерка Сільвана Саймонс, ймовірно, стане єдиною чорношкірою жінкою-депутатом у парламенті.

 

Про те, яка виборча система діє в Нідерландах та як відбувається висування партій - читайте за посиланням: https://www.oporaua.org/news/vybory/mizhnarodni/22885-vibori-u-sviti-druga-sproba-provesti-povtorne-golosuvannia-v-tsar-ta-tri-dni-dlia-golosuvannia-v-niderlandakh