Центральноафриканська Республіка

14 березня у Центральноафриканській Республіці відбудеться другий тур парламентських виборів. Попередньо голосування мало пройти 14 лютого, однак було перенесено через нестабільну політичну ситуацію та загострення збройного протистояння в країні.

Члени Національної асамблеї обираються в одномандатних виборчих округах терміном на 5 років. Національні збори є нижньою палатою парламенту ЦАР з моменту ратифікації Конституції Центральноафриканської Республіки 27 березня 2016 року. До 2005 року законодавчим органом ЦАР була двопалатна установа, відома як Конгрес, нижча палата якої була Національною асамблеєю; верхня палата називалася Економічною та регіональною радою. Попередній склад Національної асамблеї був обраний у 2017 році. Серед депутатів — 12 жінок, що становить 8,57% складу.

У ЦАР з 2013 року триває громадянська війна. Значна частина території  країни перебуває у руках збройних формувань. У країні присутні миротворці з місії ООН (відомій під французькою абревіатурою MINUSCA), Росії та Руанди.

Перед виборами наприкінці 2020 року ЦАР охопив сплеск насилля. Збройні формування, які називають себе Коаліцією патріотів за зміни (КПК), розпочали атаки, спочатку для зриву виборів 27 грудня, а потім для дестабілізації новообраного уряду президента Фаустина  Туадери. За інформацією ООН, їх підтримує колишній президент Франсуа Бозізе. 21 січня президент Туадера запровадив у країні надзвичайний стан на 15 діб після того, як озброєні бойовики спробували заблокувати всі дороги до столиці Бангі з метою повалення влади новообраного глави держави. За підрахунками ООН, з середини грудня з країні переселилося 240 000 осіб.

У першому турі виборів в грудні 2020 року лише кожен третій громадянин ЦАР міг проголосувати через збройні конфлікти. Конституційний Суд ЦАР затвердив 22 із 140 депутатів Національних зборів, які були обрані у першому турі парламентських виборів.

З того часу армія ЦАР, яку підтримують російські, руандійські миротворці та місія ООН, відвойовувала низку опорних пунктів. "Ми маємо набагато сильнішу присутність сил оборони та безпеки на місцях, щоб допомогти забезпечити безпечне проведення виборів", — сказав Абдул-Азіз Фолл, прессекретар миротворчої місії ООН. Урядовці з оптимізмом оцінюють, що голосування буде мирним, посилаючись на військові перемоги та розблокування коридору довжиною 580 км (360 миль), який доставляє необхідні товари з Камеруну до Бангі (столиця ЦАР).

У другому турі кандидати змагатимуться за 118 місць в нижній палаті законодавчого органу, голосування відбудеться у 49 виборчих округах. Також голосуватимуть в першому турі мешканці у 69 округах, які не змогли це зробити у грудні попереднього року.  Водночас і цього разу в населених пунктах під контролем КПК не буде голосування.

За прогнозами "Об'єднані серця" (MCU), партія президента Туадери, повинні отримати більшість. Тим часом Абубакар Алі Сіддік, речник Коаліції патріотів за зміни, заперечує, що армія досягла значного прогресу, і називає голосування в 14 березня "маскарадом".

12 березня 2021 року Рада Безпеки ООН збільшила розмір місії миротворців у Центральноафриканській Республіці.

Нідерланди

У Нідерландах загальні вибори Палати представників проходять 17 березня 2021 року.

Через пандемію Covid-19 застосовуються додаткові заходи для безпеки процесу голосування. Ці заходи передбачають дострокове голосування в понеділок, 15 березня, та вівторок, 16 березня, зокрема для виборців з вразливих груп (пропозиція міністра внутрішніх справ Кайса Оллонгрен). Крім того, виборці віком від 70 років мають можливість голосувати поштою.

Відповідно до виборчого законодавства Нідерландів, вибори до Палати представників відбуваються кожні чотири роки в березні. Муніципалітети можуть прийняти рішення про проведення виборів до Палати представників одночасно з іншими виборами.

Палата представників – нижня палата Генеральних Штатів (парламенту Нідерландів). 150 членів Палати представників обираються за відкритими списками шляхом пропорційного представництва. Незважаючи на те, що країна поділена на 20 регіональних округів для формування регіональних виборчих списків, на національному рівні це єдиний округ. Місця розподіляються на національному рівні на основі виборчих списків. Кількість місць у списку визначається методом Д'Ондта. Виборці мають можливість подати преференційний голос. Мандат, виграний за списком, спочатку розподіляється кандидатам, які набрали щонайменше 25 відсотків кількості голосів (фактично 0,17% від загальної кількості голосів), незалежно від місця у виборчому списку. Якщо кілька кандидатів зі списку переходять цей поріг, їх порядок визначається на основі кількості отриманих голосів. Місця, що залишились, розподіляються між кандидатами відповідно до їх номеру у виборчому списку.

У день висування всі політичні партії подають свій список кандидатів до Центральної виборчої комісії — Виборчої ради. Політичні партії, які вперше беруть участь у виборах до Палати представників, та партії, які не змогли отримати місце на попередніх виборах, повинні внести депозит (грошову заставу). Крім того, вони повинні подати «декларації про підтримку» виборців у кожному виборчому окрузі. Складати свій виборчий список кандидатів, політичні партії можуть за допомогою спеціального програмного забезпечення (ESS). Політична партія також може взяти участь у виборах у вигляді так званого "чистого списку".

Право голосу на виборах до Палати представників мають громадяни Нідерландів віком від 18 років. Виборчі дільниці у Нідерландах працюють з 7:30 до 21:00. Лише спеціальні дільниці можуть відкрити свої двері раніше часу. Жодна дільниця не може працювати після 21:00. Як можна більше приміщень для голосування, але не менше 25% від загальної кількості, повинні знаходитись у будинках, доступних для виборців з обмеженими фізичними можливостями.

Усі, хто має право голосу, отримають запрошення взяти участь у голосуванні, надіслане на їх домашню адресу не пізніше ніж за чотирнадцять днів до дня виборів. Це запрошення включає опитування. Картка опитування дозволяє виборцю віддати свій голос на обраній дільниці в межах муніципалітету. Власники виборчої картки можуть віддати свій голос у будь-якому муніципалітеті Нідерландів.

Виборці, які не можуть проголосувати особисто в день виборів, можуть проголосувати за довіреністю. Через поширення коронавірусної хвороби діє ще одна новація — виборець може проголосувати за довіреністю за трьох осіб, замість двох.

Увечері в день виборів у ЗМІ подаються попередні, неофіційні результати. Виборча рада оприлюднює офіційні результати виборів до Палати представників на відкритому засіданні. Попередні результати базуються на "швидкому підрахунку голосів" виборчими комісіями. Результати виборів до Палати представників зберігаються у базі даних про результати виборів.

Після встановлення обраності конкретного кандидата Центральна виборча комісія (Виборча Рада) проводиться оцінку, щоб визначити, чи може цей кандидат займати місце члена Палати представників. Проводиться перевірка, чи відповідає кандидат вимогам до членства та чи не займає він жодних посад, несумісних з тим, щоб бути членом Палати представників.

На виборах 2021 року документи для реєстрації подали 89 партій. Більшість з них однак не потрапили до бюлетенів, оскільки вони не змогли внести заставу в розмірі 11 250 євро та / або не отримали достатньої кількості підписів підтримки.

Змагаються за місця в нижній палаті парламенту 37 партій та 1579 кандидатів. У 2017 році у виборчому бюлетені було 28 партій та 1114 кандидатів. Відповідно до даних соціологічних опитувань, до Палати представників пройдуть 15 партій. Лідером змагань є партія чинного прем’єр-міністра Марка Рютте — Народна партія за свободу і демократію.

ОНОВЛЕННЯ

Через два дні, тобто 19 березня, відбудуться загальні вибори  у Кюрасао. До 9 жовтня 2010 року острів входив до складу Нідерландських Антильських островів. Після того, як Нідерландські Антильські острови були фактично розформовані, острів став незалежною країною у складі Королівства Нідерланди.

21 член штату Кюрасао обирається за пропорційною системою. Партіям, які отримали принаймні одне місце на виборах 2017 року, дозволено брати участь у виборах автоматично. Для того, щоб визначити, які позапарламентські партії можуть брати участь у виборах, відбуваються первинні вибори. На цьому етапі партіям потрібно набрати 1% голосів.  Первинні вибори пройшли 30 та 31 січня. Поріг  становив 789 голосів.

 

Підготувала Яна Золотарьова

 

Використані джерела: