8 червня в Карлівці пройшов захід потенційного кандидата в народні депутати Артема Вітка з ознаками можливої дочасної агітації, на якому відбувся концерт музичного гурту «Дзідзьо».

Напередодні музичного концерту в приміщенні Карлівського будинку культури, близько 17 години, відбулась зустріч мешканців з Артемом Вітком. На вході до міського будинку культури були люди з прапорами з державною символікою та символікою, використовує Вітко.

Під час заходу ведучий використовував риторику, котра позитивно впливала на імідж Вітка серед виборців.

«Артем Вітко одним з перших пішов захищати Україну на Схід. А зараз він захищає простих людей від свавілля корупціонерів та чиновників у містах і селах Полтавщини. Взимку він боровся з газовими олігархами, котрі відключили опалення в дитячих закладах Новосанжарщини. Він домігся, щоб не скорочували персонал в лікарні Світлогірського Кобеляцького району. Артем Вітко сприяв виділенню коштів на ремонт доріг Полтавщини», – наголосив ведучий заходу.

Після завершення зустрічі всі, в тому числі Вітко і люди з прапорами, організовано пішли до центрального парку, де відбувався концерт за участі «Дзідзьо».

Безпосередньо перед концертом представниця громади запросила Вітка стати депутатом, після чого слово взяв сам потенційний кандидат. Завершився захід концертом гурту «Дзідзьо».

Аналогічний захід запланований на 9 червня в Кобеляках. Також подібні заходи, але вже за участі Павла Зіброва, плануються у Козельщині (12 червня), Машівці (13 червня), Чутовому (14 червня) та Нових Санжарах (15 червня).

Станом на 9 червня Артем Вітко не зареєстрований в якості кандидата в народні депутати.

Згідно з частиною 14 статті 74 Закону «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

Згідно з частинами 9 та 10 статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів» висування кандидатів у депутати партіями закінчується за сорок днів до дня голосування, тобто до 10 червня включно; висування кандидатів шляхом самовисування закінчується за тридцять днів до дня голосування – до 20 червня включно.

«Поки потенційний кандидат не є офіційно зареєстрованим кандидатом в народні депутати відповідні дії можуть вважатися лише як прояв дочасної агітації. Це дозволяє майбутнім кандидатам використовувати для подібних заходів агітаційного характеру кошти з-за меж виборчого фонду», – розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області.

Згідно з частиною 3 статті 45 Закону фінансування передвиборних агітаційних заходів чи матеріалів з джерел, не передбачених частиною другою цієї статті, незалежно від наявності погодження з партіями - суб'єктами виборчого процесу чи кандидатами у депутати, забороняється.

Нагадаємо, на Полтавщині найбільше місць в ОВК отримали представники «Батьківщини».

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)