ОПОРА проаналізувала харківські газети, які виходили друком в серпні 2020 року. Ознаки політичної реклами та джинси фіксували як в міських газетах, так і в газетах з районних центрів.

Так, в 10 районних газетах представники ОПОРИ фіксували привітальні слова від «Блоку Кернеса – Успішний Харків!». В газетах публікували привітання від блоку з різноманітними святами на фоні партійного логотипу.

Таку рекламу фіксували в газеті «Вісник Куп’янщини», «Печенізький край», «Хлібороб», «Краєвид», «Вісник Чугуївщини», «Голос Лозівщини», «Обрії Ізюмщини».

Крім того, в газеті «Вісник Куп’янщини» зафіксували привітання нардепки Юлії Світличної з Днем Незалежності.

Партія «Блок Світличної – «Разом» є потенційним учасником виборчого процесу. В газеті «Краєвид» від 23.08.2020 Світлична вже вітала не лише з Днем Незалежності, а й  з Днем дзвоника – першого вересня.

Також в тому номері було привітання з Днем Незалежності Андрія Ісіченко, який минулого тижня заявив про приєднання до «Блоку Світличної – Разом!».

Привітання Світличної зафіксували й у куп’янській газеті «Наш дім» від 19 серпня. В цій же газеті було привітання з Днем Незалежності від батька нардепа Дмитра Люботи (фракція «Слуга народу») – Валерія Люботи, якого підписали представником ініціативи «Куп’янську – народну владу».

Й помітки, що це реклама, біля таких привітань немає.

В самому Харкові активно роздають безкоштовно газети з публікаціями, які мають ознаки «джинси». Зокрема, в газеті «Харьковская неделя» № 6 відразу декілька позитивних публікацій про політиків, які мають відношення до партії «Слуга народу». Наприклад, матеріал про голову ОДА Олексія Кучера, якого Президент України Володимир Зеленський представив як кандидата в мери Харкова від «Слуги народу», має назву «Олексій Кучер пообіцяв підтримку промисловцям». З цьому випуску газети є інтерв’ю з директором заводу «Турбоатом» Віктором Суботіним та новина з коментарем першого заступника голови ОДА Тетяною Єгоровою-Луценко. Обидвох представники ОПОРИ зафіксували на білбордах з брендом «Слуги народу». Також у випуску коментар нардепа від «Слуги народу» Дмитра Микиші щодо децентралізації і інтерв’ю з громадським діячем, членом команди «Слуга народу» Русланом Гвілія.

Безкоштовно роздавали біля виходів метро й газету «Вечерний Харьков», в якій є публікації, що мають ознаки джинси на користь Юлії Світличної. В номері від 20 серпня матеріал про Світличну був опублікований на першій шпальті та мав назву: «Юлия Светличная. Власть потеряла коммуникацию с людьми». Серед ознак «джинси» - однобокість та відсутність конкретного інформаційного приводу для матеріалу. А в тексті схвальні коментарі на користь політика.

«За словами місцевих жителів, коли областю керувала Юлія Світлична, відчувався професійний підхід, а громада отримувала всебічну підтримку.

 У період, коли працювала Юлія Олександрівна, регіон дійсно розвивався, соціальні програми працювали - це було, - вважає мешканка селища Тетяна. - Коли до неї зверталися, вона завжди ставилася по-людськи, ніколи нікому не відмовляла. Завжди знаходила час, щоб прийняти людей», - написано в матеріалі.

Хоча раніше ЗМІ писали про проблеми з доступом на прийом до Світличної. Роздавалася і партійна газета. Так, у «Блоку Кернеса – Успішний Харків» є декілька варіантів газети.

Є для міста, є для області, а є окремо, для різних районів міста. Наприклад, для Новобаварського району.

 Розповсюджувала власну газету «Настоящая жизнь. Харьковщина» і «Опозиційна Платформа – За Життя».

Нагадаємо, що Ізюмський міський голова Валерій Марченко використовує бюджетні кошти для оплати інтерв’ю з елементами політичного піару в газеті «Обрії Ізюмщини».

«Нині не йде мова про порушення виборчого законодавства, адже офіційно передвиборча кампанія стартує 5 вересня. На даному етапі можна говорити про порушення виборчих стандартів в частині рівних можливостей. В будь-якому разі політична реклама, як і будь-яка інша реклама, як і агітація, потім повинні бути відокремлені від інших матеріалів та мати відповідне маркування. Хоч це привітання, або іміджева стаття. А в наведених прикладах цього зроблено не було», – зазначив  координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

Згідно з частиною 4 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій (організацій партій) – суб'єктів виборчого процесу, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

У частинах 1, 3 та 5 статті 9 Закону України «Про рекламу» йдеться, що реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу. Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який формує інтерес читачів до неї, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». А прихована реклама забороняється.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)