Ізюмський міський голова Валерій Марченко використовує бюджетні кошти для оплати інтерв’ю з елементами політичного піару.

Таку публікацію у  місцевій газеті «Обрії Ізюмщини» зафіксували представники ОПОРИ.

В інтерв’ю, яке опубліковане у номері 34 від 20 серпня, Валерій Марченко розповідає, які політичні партії його підтримують. Крім того, він дає поради виборцям, як обирати кандидатів на майбутніх виборах.

Інтерв’ю розміщується в рубриці «Офіційно». За даними газети, матеріали, які виходять в цій рубриці, розміщено на підставі договору «Про висвітлення діяльності ізюмської міськради».  Ця угода була підписана в січні 2020 року. Вартість договору склала 150 тис. грн.

Газета має готувати спеціальні звіти та репортажі про офіційні заходи та важливі події, що відбуваються у місті, систематично організувати проблемні, тематичні публікації, створювати спеціальні рубрики, створювати та поширювати інформацію, робити авторські матеріали про діяльність міськради.

Радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА говорить: «Оскільки на сьогодні виборчий процес ще не розпочався, ми не можемо говорити про порушення виборчого законодавства. Однак таке інтерв’ю може мати ознаки використання адміністративного ресурсу. І хоча юридичних наслідків, на даний час не має, подібна діяльність порушує окремі міжнародні стандарти.»

Нагадаємо, що 22 серпня в місті Дергачі Харківської області відбувся концерт, присвячений Дню міста. Під час концерту представники ОПОРИ фіксували політичну рекламу, хоча гроші на проведення заходу виділялися з міського бюджету.

 

За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)