22 серпня в місті Дергачі Харківської області відбувся концерт, присвячений Дню міста. Під час концерту представники ОПОРИ фіксували політичну рекламу, хоча гроші на проведення заходу виділялися з міського бюджету. 

17 серпня на сайті міськради з’явився анонс цієї події. Окрім представників влади в анонсі також був вказаний почесний громадянин міста Костянтин Жидков. Представники ОПОРИ фіксували борди з його зображенням на фоні політичної реклами партії «Слуга Народу».

В системі «Прозорро» були опубліковані декілька угод стосовно проведення концерту. Зокрема, 49 900 грн запланували заплатити ФОП Хорольський Олексій Олексійович за послуги з організації звукового забезпечення свята, ще одна угода на 49 900 грн з ФОП Максименко Максим Васильович була укладена на послуги з організації виступу музичного колективу «Prime Orchestra» і третя на ту саму суму – з ФОП Мелешко Роман Володимирович на послуги з організації святкового феєрверку.

Виглядає, що такі суми використали через те, що згідно із законодавством, яке регулює публічні закупівлі, на суми до 50 000 грн застосовується порядок проведення спрощених закупівель.

Представники ОПОРИ намагалися отримати коментар від міської ради стосовно реклами конкретного почесного громадянина на офіційному анонсі заходу. В перший день представниця міськради до кінця робочого дня так і не з’єднала з в.о. міського голови Катериною Бондаренко. А наступного дня додзвонитися вже було неможливо взагалі. 

Під час заходу на екрані на сцені регулярно показували політичну рекламу Костянтина Жидкова на фоні бренду «Слуги народу». Відео з цим, навіть, виклали на сторінці Дергачівської РДА у Facebook. 

Під час концерту Жидков проводив лотерею, де розігрували свиней, кролів, телефони і телевізор. Його вітали музиканти на сцені, а деякі бажали удачі на виборах.

Крім того, організацію феєрверку теж приписали Жидкову.

«Наш головний сюрприз. Сьогодні вас чекають ще одні чудові гості, після яких, звичайно, буде ще один подарунок від Костянтина Жидкова – це святковий феєрверк», - заявив ведучий зі сцени.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області відзначає: «Виборчий процес на місцевих виборах 25 жовтня стартує лише 5 вересня, офіційно агітувати кандидати можуть лише після офіційної реєстрації. Зараз же подібні дії можна охарактеризувати як потенційне порушення принципу рівності виборчого процесу: по-перше, через дії, що мають ознаки агітації, по-друге, через використання бюджетних коштів або, так званого, адмінресурсу для власного піару».

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.