Поліцейські відкрили кримінальне провадження за фактом можливого підкупу виборців у місті Кремінна Луганської області. Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Зокрема, 4 жовтня поліцейські в ході огляду одного з магазинів у м. Кремінна виявили продуктові набори та списки виборців, що, на їх думку,  «вказує на організацію схеми зі скупки голосів на користь однієї з політичних сил та кандидата на посаду голови м.Кремінна».

Цього ж дня поліцейські встановили свідки події та осіб, які вже встигли отримати продукти харчування. Також правоохоронці встановлюють всіх осіб, які можуть бути причетними до організації схеми підкупу виборців.

За словами начальника відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Луганській області Тетяни Погукай наразі проводяться слідчі дії в рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 4 ст. 160 КК України («Підкуп виборця, учасника референдуму»), та направлені на встановлення всіх обставин правопорушення. Процесуальне керівництво здійснює прокуратура Луганської області.

Фото: поліція Луганської області

Згідно з положеннями Кримінального кодексу України, санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 7 років.

Нагадаємо, що  у вересні спостерігачі ОПОРИ вже ставали свідками двох фактів організованого перевезення мешканців різних міст області з метою їх перереєстрації у відділі ведення Державного реєстру виборців у Кремінній

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Луганській області зазначає:

«За останні 10 років не було жодного відомого мені випадку доведення справ про підкуп виборців до логічного кінця – засудження винних у цьому осіб, насамперед, організаторів підкупу. Втім, сам факт внесення відомостей про можливий підкуп до Єдиного реєстру досудових розслідувань та припинення процесу можливого підкупу вже має велике значення для самого перебігу передвиборчої агітації, його повернення в рамки «fair play».

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)