На Луганщині з початку виборчого процесу представники органів Національної поліції України зареєстрували 5 фактів можливого порушення виборчого законодавства. Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини за власною інформацією та із посиланням на речницю Головного управління Нацполіції в Луганській області Тетяну Погукай.

Так, у місті Кремінна спостерігачі ОПОРИ стали свідками двох фактів організованого перевезення мешканців різних міст області з метою їх перереєстрації у відділі ведення Державного реєстру виборців у Кремінній. Люди масово виходили із автобусів та направлялися до територіального відділу державного реєстру виборців, де заявляли про намір змінити виборчу адресу, що було зареєстровано спостерігачем ОПОРИ. Проте на питання спостерігачів ОПОРИ відносно мети поїздки та причини звернення до вказаної держустанови, люди відповідати відмовилися. На місце події прибула поліція. Начальник відділу комунікації ГУНП в Луганській області Тетяна Погукай прокоментувала представникам ОПОРИ ситуацію наступним чином: “Зазначені дії наразі кваліфікуються поліцейськими як “надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів, документів референдуму, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців”, а саме ст. 158 Кримінального кодексу України”. 

У соціальній мережі Facebook на сторінці журналіста телеканалу ІРТА розміщено відео з місця події. 

Поліцейські також зареєстрували повідомлення мешканця Новоайдарського району щодо розміщення у смт Новоайдар білборду одного з представників місцевої влади, який, на думку заявника, є прихованою політичною рекламою. За інформацією власних джерел ОПОРИ, зазначений факт стосується розміщення білборду із зображенням Новоайдарського селищного голови Ігоря Шопіна (згідно з даними Інтернет-сервісу «clarity-project.info»,  є членом ради Луганської територіальної організації партії «Європейська Солідарність»). Борд присвячений вітанню з Днем Незалежності України та виготовлений за власні кошти Ігоря Шопіна. 

Разом із тим в Біловодському районі Луганської області поліцейські задокументували факт роздачі пакетів із цукром, на яких є агітаційні написи із закликом голосувати за одну з політичних сил.

Крім того, на блокпосту «Новоахтирка» виявили автівку, яка перевозила продукцію політичної реклами однієї з політичних партій. Транспортним засобом керував мешканець Запорізької області.

У телефонній розмові із представником ОПОРИ Тетяна Погукай зазначила, що “поліцейськими проводиться перевірка за даними фактами? за результатами якої буде прийняте рішення згідно чинного законодавства”.

Як зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Луганській області  за останні роки така активність можливих правопорушників виборчого законодавства у перші дні виборчого процесу фіксується вперше. “Раніше, як правило, більшість порушень стосувалася виключно порушень правил агітації. Водночас виявлення таких ситуацій на початкових стадіях виборчої кампанії дає надію на більш чесний подальший перебіг подій”, - підкреслив він.

 

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.