У вересні одеські політичні діячі активізували використання соцмереж для рекламування партій та кандидатів на посаду Одеського міського голови.

Представники Громадянської мережі ОПОРА в Одеській області проаналізували публічні сторінки політиків та місцевих осередків партій за період з 27 серпня по 25 вересня, і виявили кілька десятків публікацій, котрі мали застереження як повідомлення, пов’язані із соціальними питаннями, виборами або політикою.

Відслідковувати рекламу можна у бібліотеці Facebook.

Сторінка «Європейська солідарність – Одеська область» за місяць витратила на рекламу $309, а починаючи з червня минулого року – більше $1000.

Сторінка партії «Слуга народу – Одеса» попри те, що за останній рік витратила на рекламу майже $4000, вподовж останнього місяця не мала реклами з позначкою «пов’язана з соціальними питаннями, виборами або політикою».

Сторінка «Опозиційна платформа – За життя. Одеса» поки що витратила на рекламу не більше $100.

Понад $1000 у вересні за політичну рекламу сплатила сторінка «Одеська обласна партійна організація ВО «Батьківщина».

Сторінка партії «Довіряй ділам» за останній місяць витратила на рекламу у Facebook $118.

Серед кандидатів найбільше коштів витратив кандидат на посаду Одеського міського голови від партії «За майбутнє», колишній заступник голови Одеської облдержаміністрації Сергій Калинчук - $3224 за вересень.

На другому місці за витратами – кандидат на цю ж посаду від «Європейської солідарності» Петро Обухов – $2500 за місяць.

Третє місце за кількістю витрачених коштів посів кандидат на посаду Одеського міського голови від «Слуги народу» Олег Філімонов - $1135.

Чинний міський голова і кандидат на цю ж посаду Одеси Геннадій Труханов витрачав значно менше:

Їхній конкурент, колишній мер Одеси та нинішній кандидат Едуард Гурвіц сплатив у вересні понад $200.

Хто з кандидатів на посаду Одеського міського голови витрачав найбільше на рекламу у Facebook (за даними Бібліотеки Facebook)

Що ж стосується кандидатів у депутати Одеської міської ради, то тут найчастіше рекламу використовували Світлана Осауленко, Олег Бриндак, Марина Лозовенко, Володимир Варещенко, Василь Ієремія, Олександр Шеремет. Здебільшого їхня реклама стосувалася привітань з Днем знань, Днем міста та поточної депутатської діяльності й зустрічей з виборцями.

«Насправді витрати, які робили місцеві політики на рекламу в соціальній мережі, могли бути і більшими. Проблема в тому, що реклама, яка належним чином не була маркована, буде зберігатись у бібліотеці лише дуже обмежений термін. Це не дозволяє повною мірою оцінювати всі можливі витрати політиків на рекламу. Однак нагадаю, що про всі витрати і кандидати, і політичні партії мають звітувати», - зауважила  координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

ОПОРА нагадує, що за правилами соцмережі, які почали діяти минулого року, вся політична реклама має бути відповідно маркована. Фейсбук-користувачі можуть самостійно відслідковувати дотримання цих норм і, помітивши політичний допис без належного маркування, надіслати скаргу.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про рекламу», політична реклама - інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії).

Також нагадаємо, що згідно з частиною 1 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

 

Детальний аналіз ОПОРИ політичної реклами у Facebook за 1—15 вересня 2020 року читайте за посиланням

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)